A cukrászmester tippjei című sorozatunkban ez alkalommal is Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester lesz a segítségünkre és árulja el, mik a háziasszonyok által leggyakrabban készített finomságok fortélyai. Ezen a hétvégén habcsókot készítünk.
Fontos tudnivaló, hogy a habcsók csak légkeveréses sütőben süthető! Ha Önnek gázsütője van, válasszon egy másik desszertet sorozatunk korábbi részeiből!
1) Készítsük ki a hozzávalókat: 10 tojásfehérje, 30 dkg kristálycukor, 40 deka porcukor
Jó tipp: Ízesíthetjük a habcsókjainkat darabolt mandulával vagy mogyoróval, vagy színezhetjük azokat minőségi ételfestékkel is. Vigyázzunk, hogy csak keveset használjunk ez utóbbiból, nehogy túl híggá váljon a habcsókunk állaga!
2) Verjük kemény habbá a tojásfehérjét a kristálycukorral!
3) Szitáljuk át a porcukrot, majd tegyük a felvert fehérjénkhez azt is, de már ne verve, hanem csak szépen keverve!
4) Tegyünk sütőpapírt a tepsinkre!
5) Töltsük a felvert habunkat egy habzsákba vagy zacskóba, majd nyomjunk szép kis halmokat a sütőpapírra.
Jó tipp: Legyünk kreatívak és engedjük szabadjára a fantáziánkat! Készítsünk kedves kis tavaszi virágokat, szívecske- vagy akár pillangóformát!
6) 70 fokos sütőben 20 órán keresztül szárítsuk a habcsókokat! Fontos, hogy hagyjuk résnyire nyitva a sütőt 2 órán keresztül! Támasszuk ki például egy ceruzával annak ajtaját!
Jó tudni: Ha nyitva hagyjuk az ajtót, akkor távozni tud a pára a sütőnkből, és nekünk először erre van szükségünk az optimális állag eléréséhez. Ha a pára elszállt, onnantól kezdve indul a száradás.
Jó tipp: Érdemes éjszakára időzíteni a sütést, így nyugodtan, zavartalanul készülhetnek a habcsókok, míg mi alszunk, és ekkor valószínűleg a sütő hiányát sem fogjuk megérezni.
Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánunk!
Sorozatunk további részei: