- hirdetés -

A cukrászmester tippjei című sorozatunkban ez alkalommal is Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester lesz a segítségünkre és árulja el, mik a háziasszonyok által leggyakrabban készített finomságok fortélyai. A harmadik rész főszereplője: a pogácsa.

1) Készítsük ki a hozzávalókat: 1 kg lisztet, 5 dkg élesztőt, 25 dkg margarint, 2,5-3 dl tejfölt (jobb, ha magasabb zsírtartalmút választunk, úgyhogy a cukrászmester a 20%-osat javasolja), egy púpos evőkanál sót, egy csipet cukrot, 10 dkg reszelt sajtot és 2 darab tojást.

Fontos szabály: Minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen! A margarint és a tejfölt egy órával a tésztakészítés előtt vegyük ki a hűtőből! Ha hideg alapanyagokat használunk, késleltetjük az élesztő szén-dioxid termelését, és nem fog kellően ritkulni a tésztánk.

3) Gyúrjuk össze a hozzávalókat! Nem kell futtatnunk az élesztőnket, hiszen ez alkalommal nem tejet, hanem tejfölt használunk.

Fontos szabály: A só sosem kerülhet az élesztő mellé! Erre nagyon figyeljünk a dagasztás során! Miért? Mert a só irtja az élesztőgombákat, és ha érintkeznek, nem lesz szép kőttes, ritkás állagú a tésztánk.

4) Gyúrás után kelesszük a tésztánkat! Takarjuk le, és hagyjuk zavartalanul fél órán keresztül!

5) Tegyük lisztezett deszkára a megkelt tésztánkat, és gyúrjuk át újra. Ennek jóvoltából új táplálékot kap az élesztő, vagyis újra dolgozni tud majd.

Ficsor Zoltán cukrászmester (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

6) Nyújtsuk másfél centiméter vastagságúra a tésztánkat. A tetejét cifrázhatjuk, irdalhatjuk, rácsozhatjuk, ahogy számunkra gusztusosabbnak hat a pogácsa külleme.

7) 2,5-3 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztánkat!

8) Kenjük meg tojással, majd szórjunk a tetejére ízlés szerint köménymagot, mákot, sajtot vagy szezámmagot! Ez már az ízlésünkre és a képzeletünkre van bízva.

9) Melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra! A kiszaggatott pogácsákat helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsire!

Fontos szabály: Pakoljuk ki a pogácsát egészen a papír szélére, nehogy légkeverés esetén felkapja a levegő a sütőpapírunkat, mert akkor bizony repülni fognak a pogácsáink.

10) Húsz perc elteltével lessük meg a pogácsáink alját! Ha már szép világosbarna színt kaptak, akkor ki is vehetjük őket a sütőből.

Kellemes sütkérezést és jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.