- hirdetés -

Az elmúlt héten égetett tésztát sütöttünk Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester segítségével, melyet tegnap sajtkrémmel, ma pedig krémes krémmel töltünk meg.

Íme a hozzávalók: 1 liter tej, 8 tojás, 36 dkg cukor, egy csomag vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg vaníliás pudingpor

1)) Feltesszük az egy liter tejet főni 20 dkg cukorral.

2) Kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéhez hozzáteszünk a megmaradt 16 dkg kristálycukrot, (2 dkg/tojással számolunk). Rugós habverővel kemény habbá verjük a fehérjénket, majd egyelőre félretesszük.

3) A tojások sárgájáját közben felhabosítjuk. Kiveszünk a „tőgymeleg” (ha nagyon szakmaiak akarunk lenni, 38 fokos) tejből körülbelül 2 dl-t, és összekeverjük a tojássárgával. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a 10 dkg lisztet és a 5 dkg pudingport, majd körte alakú habverővel csomómentesre keverjük a masszánkat. Akkor dolgoztunk jól, ha palacsintasűrűségű krémet kaptunk.

Ficsor Zoltán cukrászmester (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

4) Amint felforrt a tejünk, beleöntjük a masszát. Nagy lángon addig főzzük, míg el nem kezd puffogni a teteje.

5) Levesszük a gázról a már majdnem kész krémünket, és hozzákeverjük még így, forrón a felvert tojásfehérjét. De csak óvatosan, lassan keverjük össze. Ehhez a művelethez körte alakú habverőt használjunk.

6) Amint kihűlt, tölthetjük az égetett tésztánkba, és már kész is a képviselőfánk, vagy ugyanezt a krémet kenhetjük a krémes lapok közé is.

Jó tudni: Ez a krémes krém krémalapnak is tökéletes, de vigyázzunk, citromos krémet ne próbáljunk meg készíteni belőle, mert a citromlé összerántja a tejet.

Kellemes sütkérezést, és jó étvágyat kívánunk!

Sorozatunk korábbi részei:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.