- hirdetés -

A mesterszakács tippjei című sorozatunk után az édesebb szájú olvasóinknak kedvezünk, és áttérünk a sütemények világára. Ezúttal Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester lesz a segítségünkre és árulja el, mik a háziasszonyok által leggyakrabban készített finomságok fortélyai. A második rész főszereplője: a linzer.

1) Készítsük ki a hozzávalókat! Mérjünk ki 60 dkg lisztet, 20 dkg porcukrot és 40 dkg zsiradékot! Szükségünk lesz még 1 tojásra, valamint egy kávéskanálnyi sütőporra.

2) A lisztet most is szitáljuk át, akárcsak a piskótánál! Már tudjuk, miért! Így könnyebb, lazább lesz a szerkezete.

Tipp: A háziasszonyok egy része úgy tanulta, hogy a 60 dkg liszthez akár két, három tojást is tehet. Viszont minél többet teszünk bele, annál ugrósabb lesz a tésztánk, ami a linzer esetén azért nem jó, mert így az elkészült sütemény rövid idő alatt meg fog keményedni.

3) Ha átszitáltuk a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, majd a porcukrot, és utána tegyük hozzá a szoba-hőmérsékletű zsiradékot! A legjobb, ha két fajta zsiradékot ötvözünk, így omlósabb lesz a tésztánk. A 40 dekából legyen 15 dkg sertészsír, 25 dkg pedig sütőmargarin! Kézzel morzsoljuk szét a zsiradékot, majd mehet a többi összetevő mellé a tojás is.

Ficsor Zoltán nyújt segítséget a háziasszonyoknak (Fotó: Horváth Bence)

4) Ízesíthetjük még a linzertésztánkat ízlés szerint vaníliás cukorral és citromhéjjal is.

5) Nyújtsuk ki 3-4 milliméteresre a tésztánkat, majd szaggassuk ki a kívánt formára!

6) Melegítsük elő a sütőt 190 fokra! Fontos a viszonylag magas hőfok, mert a tésztánk akkor marad sokáig puha, ha hirtelen sütjük át.

7) Tegyük a tésztát sütőlemezre, és mehet is a sütőbe! Nem szükséges sütőpapírt használnunk, a sok zsiradék miatt nem fog leragadni.

8) Ha már finoman rózsaszínes a linzerünk teteje, akkor lessük meg a tészta alját is! Ha az is szép színt kapott, már ki is vehetjük a sütőből!

9) Töltsük meg keményebb állagú dzsemmel vagy lekvárral, ezután márthatjuk olvasztott csokoládéba is, vagy ha szeretjük a csonthéjasokat, még sütés előtt kenjük meg a linzerünk tetejét tojással, és szórjunk rá diót vagy mandulát!

10) Ha szeretnénk a tésztánkba is egy kis extrát vinni, készítsük el annak kakaós változatát! A 20 dkg porcukorhoz és a 40 dkg zsiradékhoz csak 55 dkg lisztet tegyünk, és a maradék 5 dkg-ot kakaóporral pótoljuk!

Kellemes sütkérezést és jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.