- hirdetés -

A cukrászmester tippjei című sorozatunkban ez alkalommal is Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester lesz a segítségünkre és árulja el, mik a háziasszonyok által leggyakrabban készített finomságok fortélyai. Az ötödik rész főszereplője: az égetett tészta.

1) Készítsük ki a hozzávalókat! 10 dkg zsiradék (lehetőleg sertészsír), 1 dl víz, 10 dkg átszitált liszt, egy kávékanálnyi cukor, egy icipici só (nagyon pici, csipete a csipetnek), 6 tojás

2) Tegyük fel a zsiradékot a vízzel együtt főni! Ha már erősen serceg, akkor tegyük bele a lisztet, a cukrot és a pici sót! Akkor lesz jó a tésztánk, ha a forró víz és zsír keveréke összerántja, picit „megpörköli” a lisztünket.

3) Körte alakú habverővel szépen kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat, egészen addig, míg a tészta el nem válik az edény falától.

4) Vegyük le az edényt a tűzről, és szépen engedjük bele a tojásokat! A 10 dkg liszthez körülbelül hat közepes méretű, friss tojásra lesz szükségünk. Pontos tojásmennyiséget nehéz mondani, mert a megfelelő mennyiség függ a tojás frissességétől és méretétől is. „Akkor jó a tésztánk állaga, ha nyúlik és szakad.” – Musztafa Szulimán ezt így tanította Ficsor Zoltánnak.

Jó tudni: Ha túltojásozzuk a tésztánkat, akkor az szét fog terülni sülés közben, és lapos lesz a végeredmény.

5) Zsírozzuk és enyhén lisztezzük ki a sütőlemezt, majd tegyük rá a kis tésztahalmokat! Ehhez használhatunk habzsákot vagy akár kanalat is.

6) Állítsuk 200 fokra a sütőnket, várjuk meg, míg felmelegszik, majd tegyük be a tésztánkat sülni! Nagyon fontos, hogy ne nyissuk ki a sütő ajtaját sülés közben, végig maradjon az zárva! Ha kinyitjuk, akkor kiengedjük a gőzt, és így összeesik a tésztánk.

7) Körülbelül 30-35 perc után – ha már kellemesen karamellás színű az eredmény –, vegyük vissza a hőmérsékletet 190 fokra, és még 10 percig így süssük tovább!

Ezen a héten is Ficsor Zoltán segít nekünk (Fotó: Horváth Bence)

8) Ha bizonytalanok vagyunk, körülbelül 40 perc elteltével vegyünk ki egy darabot, és nyomjuk meg a tetejét a kezünkkel! Ha ettől a mozdulattól összemegy a tésztánk, akkor még sülnie kell, ha viszont szinte robban, összetörik, akkor készen van.

A tésztánk semleges ízű, így tölthetjük sós vagy édes krémmel is. Elkészíthetjük a sajtkrémes változatát, vagy ha ahhoz érzünk kedvet, töltsük meg krémes krémmel, és máris kész a képviselőfánk.

Korábbi részeinkből:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.