- hirdetés -

Az elmúlt héten égetett tésztát sütöttünk Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester segítségével, melyet ma sajtkrémmel, holnap pedig krémes krémmel töltünk meg.

Készítsük ki a hozzávalókat: szükségünk lesz 4 dl tejre, 10 dkg reszelt sajtra (lehet natúr vagy ízesített, akár füstölt is, a lényeg, hogy tömbös legyen, ne folyékony), 5-6 dkg lisztre, 1 mokkáskanál cukorra, 2 tojássárgára és 8 dkg vajra

1) Folyamatos kevergetés mellett tegyük fel főni a 4 dl tejet a mokkáskanálnyi cukorral és a reszelt sajttal!

Jó tudni: A cukor most nem az étel édesítését szolgálja, hanem azért van rá szükség, hogy ne égjen le a tejünk. A tej fehérjetartalma kicsapódik a melegítés hatására az edény aljára és leég, azonban ha teszünk bele cukrot, akkor ezt megakadályozhatjuk.

2) Amikor már felmelegedett (népiesen szólva „tőgymeleg”, ha nagyon szakmaiak akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy „eléri a 38 fokot”), akkor körülbelül az egyharmad részét kivesszük, és elkeverjük az 5-6 dkg liszttel. Ha mindent jól csináltunk, palacsintaállagú krémet fogunk kapni.

3) Ebbe a lisztes keverékbe beleengedünk két tojássárgáját, majd jól összedolgozzuk, és ezt az egész keveréket beleöntjük a sajttal kevert tejbe.

4) Újból felfőzzük immáron az egész krémet, majd ha már felforrt és besűrűsödött – látjuk, hogy puffog a közepe –, akkor levesszük a tűzről.

5) Lefedjük alufóliával a krémünket, és betesszük a hűtőbe.

Jó tudni: Azért teszünk a forró krémre alufóliát, hogy pára képződjön. Ennek köszönhetően nem lesz ráncos a krémünk teteje.

6) Kihabosítjuk robotgéppel a 8 dkg szoba-hőmérsékletű vajat (vagy margarint).

7) Ha kihűlt a félkész sajtkrémünk, azt is kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a krémes vajat.

Jó tudni: Ha nem szoba-hőmérsékletű, hanem hideg vajat használunk, akkor „ikrás” lesz a krém, ha viszont melegítve tesszük bele azt, akkor meg „könnyes” lesz az eredmény. Ezért is fontos, hogy ne a forró, hanem a már kihűlt krémbe tegyük bele a vajat.

8) A legvégén ízesítsük a krémünket! Azért csak ekkor, mert a sajtban és a margarinban is van só, így csak akkor tudjuk megállapítani, kell-e még bele, ha már minden alapanyagot összedolgoztunk. Lehet a só mellé egy kis borsot vagy akár pirospaprikát is tenni.

9) Ha rolóba töltjük a sajtkrémünket, a két végét forgassuk plusz reszelt sajtba, így még esztétikusabb és finomabb lesz a végeredmény. De tehetjük a krémet az égetett tésztahalmocskáinkba is, akkor is nagyon ízletes és gusztusos lesz a süteményünk.

Kellemes sütkérezést és jó étvágyat kívánunk!

A sorozat korábbi részei:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.