- hirdetés -

Hat húsvéti csokoládé, három kóstoló. Az ünnephez igazított játékunkhoz az élelmiszerboltok polcain elérhető kínálatból a legolcsóbbtól a drágább, prémiumkategóriás termékekből kiválasztottuk hat márka csokoládéfiguráját. Felkért vendégeink kóstoltak, pontoztak, majd összegeztünk. Megdöbbentő eredmény született.

A játékunkban kiválasztott termékek a kínálat lehető legszélesebb szegmensét fedték le. A legolcsóbb csokinyúl 3990 Ft/kg, míg a legdrágább 13320 Ft/kg árat tett ki. A kóstolás és pontozás során a termékeket – kizárva az egyes márkákhoz társított előítéletet – a csomagolástól megszabadított formában tártuk a bírák elé. Az édességek világában jártas Ficsor Zoltán és felesége, Ficsorné Mónika, valamint kislányuk, szintén Mónika volt segítségünkre. Előbb a csokoládék megjelenése, formája, kidolgozottsága alapján vonták le véleményüket, majd a kóstolás után állították fel a hat csokoládéforma sorrendjét. Ficsor Zoltán még az ízlelés előtt elmondta, a bevonómasszából és a valódi csokoládéból készült termékeket érdemes különválasztani.

– A bevonómassza felhasználásával készített csokoládénál a kakaóvaj helyett növényi zsírt használnak, például kókuszzsírt. Az árrobbanás mérséklése érdekében a gyártók törekednek bizonyos összetevőkön spórolni, helyettesíteni – emelte ki. A tesztünkre kiválasztott édességek mind kakaóvajból készültek, ezért az összehasonlításnál ez a szempont végül nem döntött egyik vagy másik termék javára.

Az összesítés meglepő eredményt hozott. Egyöntetűen első helyre a listában szereplő, kevésbé ismert márkájú, legolcsóbb csokoládé került. A második helyre a kínálatunkban szereplő, az 5990 Ft/kg árával a második legolcsóbb csokoládé futott be. A prémium kategóriás, vagy ismertebb, népszerűbb termékek a pontozás alapján a lista végére kaptak besorolást. A játékunk természetesen nem reprezentatív, ugyanakkor gondolatébresztő. Nem minden esetben a legdrágább a legjobb választás, de elmondható, hogy az élelmiszerboltok széles kínálatában bárki megtalálhatja az ár-érték arányban számára leginkább megfelelő húsvéti csokoládét.

fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.