- hirdetés -

A mesterszakács tippjei című sorozatunk után az édesebb szájú olvasóinknak kedvezünk, és áttérünk a sütemények világára. Ezúttal Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester lesz a segítségünkre és árulja el, mik a háziasszonyok által leggyakrabban készített finomságok fortélyai. A negyedik rész főszereplője: a szalagos fánk.

1) Az élesztős tészta titka, hogy benne van a következő „hetes”: 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 dl tej, 3 dkg élesztő (nem szárított!), 2 tojássárgája, 5 dkg olvasztott vaj (bár vajjal a legfinomabb, de helyettesíthetjük olajjal vagy zsírral is), egy csipet só

2) Langyosítsuk meg a tejet, de vigyázzunk, ne forrósodjon fel! Körülbelül a tej egyharmadába tegyük bele az 5 dkg porcukrot, morzsoljuk bele a 3 dkg élesztőt, majd adjunk hozzá egy pici lisztet! Ez lesz a kovászunk.

Fontos tudnivaló: Tegyük meleg helyre a kovászunkat és várjuk meg, míg felfut, vagyis a duplájára nő! Vigyázzunk, nehogy huzat érje!

3) Tegyük a két tojássárgáját a kovászunkba!

Hasznos tanács: A tojássárgát ne a liszthez adjuk, mert ha így teszünk, akkor az azonnal felveszi a porózus anyagot, ettől darabos állagú lesz, és a többi összetevővel nem fogjuk tudni szépen összedolgozni.

Illusztráció (Fotó: Rosta Tibor)

4) Szitáljuk át a fél kiló lisztet, (már a piskótakészítésnél megtanultuk, miért fontos ez a lépés), majd tegyük hozzá a tojásos kovászt és a megolvasztott, langyos vajat! Vigyázzunk, nehogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk, mert azok akadályozni fogják az élesztő munkáját!

5) Mehet bele a csipet só! Már a pogácsakészítésnél megtanultuk, hogy a sót csak a lisztbe szabad tenni, az élesztő mellé semmiképp!

Ficsor Zoltán cukrászmester (Fotó: Kecskeméti Kristina)

6) Kézzel, géppel vagy fakanállal dolgozzuk össze a hozzávalókat! A lényeg, hogy végeredményként lágyabb állagú tésztát kapjunk.

7) Szórjunk lisztet a nyújtófánkra, majd tegyük rá a tésztát és azt is hintsük be liszttel! Nyújtsuk ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki! Ehhez a művelethez akár egy poharat is használhatunk. Ezt követően pihentessük a kis bucikat körülbelül 10 percig! Ez nagyon fontos! Nem szabad őket rögtön a zsírba dobni!

Illusztráció (Fotó: Rosta Tibor)

8) Alakítsunk ki mindegyik buci közepén egy kis mélyedést, de ügyeljünk rá, hogy ne szakítsuk ki a tésztát!

9) Forrósítsuk fel az olajat és tegyünk bele 2-3 fánkot! Ne rakjunk födőt a lábasunkra, mert akkor nem tud távozni a kicsapódott gőz. Ha lefojtjuk, lapos lesz a fánkunk. Amint az egyik fele szép aranybarna, fordítsuk és süssük meg a másik felét is! Ha mindent jól csináltunk, a szépen megsült fánkjaink közepén lesz egy halványabb csík. Ez a szalag, mely miatt ez a étel a szalagos fánk nevet viseli.

Illusztráció (Fotó: Rosta Tibor)

10) Végül – ha már lecsöpögtettük a fánkokról az olajat, és készen állunk a kóstolásra – töltsük meg ízletes dzsemmel, édes lekvárral, finom pudinggal! A porcukrot is csak akkor szórjuk rá, ha már rögvest esszük is. Miért? A meleg fánkra rövid idő alatt ráolvad a cukor, amitől egyrészt nem lesz gusztusos, másrészt nem lesz sokáig eltartható sem, és még nehezebben is tudjuk tárolni.

Kellemes sütkérezést és jó étvágyat kívánunk!

A sorozat korábbi részei:

Kiemelt kép: cookpad.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.