- hirdetés -

Áprilisban is szinte minden zárva volt még a járvány miatt. Az idén e hónap elejére eső Húsvétra is kissé máshogyan készültünk, mint egyébként, de egyre nőtt a beoltottak száma és mindenki nagyon várta már a nyitás megkezdését.

A hónap elején már ki-ki sütött a nap, ugyanakkor az edzőtermek és más sportolási lehetőséget biztosító helyek zárva voltak a járvány miatt. Az Orosháza környékén is létező turista utakat ajánlottuk figyelmükbe. Ebben segítségünkre volt Viczián Zoltán. „– A piros sávból egyesületünk (Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület) Tótkomlósig, mintegy harminchat kilométert felújított, de a többi GPS-el jól követhető. Ugyanezt mondhatom el a kék kereszt turistaúttal kapcsolatban is. Mindkettő nagyszerű programot kínál. Kis tervezéssel bárki összeállíthatja a maga, illetve családja habitusának, edzettségi állapotának megfelelő túraútvonalat. Akár Árpádhalom, akár a Kopáncsi templom felé vesszük az irányt, sok látnivalóban és maradandó, szép élményben lesz részünk. Ha valaki nem gyaloglás párti, ezek az utak kerékpárral is jól járhatók.”

A koronavírus-járvány, mint oly sok program, úgy a szalagavató ünnepségek esetében is teljesen átírta idén a forgatókönyvet. A Táncsics Mihály Gimnázium végzősei hetekkel ezelőtt az Eötvös-csarnok helyett ezúttal bent az iskolában, osztályszinten vettek búcsút az elmúlt négy évüket meghatározó intézménytől. „– A Táncsics Mihály Gimnázium szalagavató ünnepségén nagy szeretettel köszöntöm díszvendégeinket, a kedves szülőket, hozzátartozókat, kollégáimat és végzős tanítványainkat. Nagyon bíztam benne, hogy ezekkel a szavakkal tudom kezdeni az idei beszédemet, de sajnos a pandémia ezt teljesen átírta – hangsúlyozta a gimnázium aulájában tartott köszöntőjében az intézmény igazgatója dr. Blahó János. A 11. évfolyam nevében Szőke-Molnár Zsófi köszönt el végzős diáktársaitól, kiemelve, hogy ugyan szokatlan ez a szalagavató, hiszen nem a 11 osztályosok tűzik fel a szalagot, de van ami nem változott. Ezek pedig az emlékek. A cikkben egy videón tudtuk megmutatni a szalagavatót.

A közismert, de városunkból elszármazott földijeink közül áprilisban Ficsor Karolinát, a lovas sportolóból lett rendőr alezredest mutattuk be. – Nagy város ez. Több ember – több bűncselekmény. Volt egy két eset, amikor „meleg” volt a helyzet, de rátermett kollégáim segítségével eddig sikerült megoldani. Azt szoktam mondani, hogy én nem félek, hanem féltek. A munkámból kifolyólag embereket féltek, a szeretteimet, barátaimat, a gyengéket, a kiszolgáltatottakat, az elesettet – mondta egyebek mellett magáról Kerol.

Az oltási folyamat húsvét alatt is sem állt le, ennek köszönhetően április hatodikán kedden délután a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót az országban. Nagyon óvatosan, de ettől a naptól kezdve elkezdődött a szigorú korlátozások enyhítése. Hatodikai cikkünkben elmondtuk, milyen változásokat jelentett be a kormány.

Érdekes témára bukkant Patakfalvi Ádám kollégánk. Egy görényekkel és kutyákkal dolgozó patkányirtó csapatot mutatott be videós cikkében. – Semmiféle vegyszert, mérget nem használunk. A módszer lényege, hogy először a kutyákkal felmérjük a terepet, akik jelzik nekünk azt a területet, ahol a patkányok tanyáznak. Ezután jönnek a görények, akik a járatokba bemennek, és kihajtják a kint várakozó kutyáknak vagy még bent megölik az állatot.

Az érdekelteket már év elejétől kezdve lázban tartotta, mi lesz idén az érettségivel, kinyitnak-e az iskolák? Erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, mi pedig az OrosCafén tettük közzé. „Az a döntés született, hogy a középiskolákat csak május 10-én fogják megnyitni és a tavalyi menetrendhez hasonlóan ezúttal is csak írásbeli érettségi vizsgákat tartanak, a szóbeli vizsgák 2021-ben is elmaradnak. Pontos részletek egyelőre még nem derültek ki, a részletszabályok hamarosan megjelennek.”

Az orosházi kórjázban újabb oltópontokat alakítottak ki és április 10-én megkezdődtek a tömeges védőoltások. Az érkezők a Pfizer, vagy a Sputnik vakcinát kapták.

A hó eleji fagyok elmúltával megkezdték a gazdák a tavaszi vetést. Április 12-i cikkünkből az is kiderült, mi köze a számítógépnek és a GPS-nek az orosházi kukoricához. „Ez a nyolc soros függesztett gép szinte minden ma elérhető technológiával felszerelt. GPS figyeli, hová került már mag, így gyakorlatilag a forgókban sem lehet rávetés, mert ahová mag került, azokat a vetőkocsikat arra az időre a számítógép lezárja. A mag földbe kerülését nem bízza a gép a gravitációra, vagy a véletlenre. Sűrített levegős rendszer “lövi” a helyére a vetőmagot. Ezzel jelentősen meg tudjuk növelni a vetés sebességét, ami ezzel a géppel 18 km/h is lehet. A nagyobbik tartályból hektáronként 65 – 70 ezer kukorica szem kerül a földbe, a kisebbikből pedig azonos munkafázisban érkezik mellé a talajfertőtlenítő. A vetés mélységét minden pillanatban figyeli a számítógép és azonnal korrigál is, ha szükséges.”

Orosházán is sikeres volt a mentők munkáját segítő országos akció, mely egy rosszindulatú feljelentésből indult Budapesten. Futótűzként járta végig az országot néhány napja a hír, hogy valaki feljelentette az Országos Mentőszolgálatot, mindössze azért, mert sérelmezte, hogy az egyik mentő ebédre hamburgert vásárolt egy Szentendrei úti büfében. A mentőket ezt követően országszerte gyrososok, pizzériák, éttermek biztosították támogatásukról. Így tett a Montana Kebab is. Ajándék ebédet vittek a mentőknek.

A hónap közepére a beoltottak száma meghaladta a hárommilliót, de történtek rossz dolgok is. Arról is hírt adtunk, hogy beomlott egy orosházi családi ház teteje, miközben hatan az épületben tartózkodtak. „A város hivatásos tűzoltói az összeomlott ház átvizsgálása közben a család személyes tárgyait összegyűjtötték, majd kihozták az épületből és átadták a tulajdonosainak. Az áramszolgáltató szakembere a lakhatatlanná vált épületet a hálózatról leválasztotta, majd ezt követően az egység a veszélyessé vált területet kordon szalaggal körbe kerítette. A családot lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonok fogadták be.”

Kézilabda csapataink közül az ONKC egyik győzelmét aratta a másik után, miközben az OFKSE reményei egyre fogytak az eső osztályban maradással kapcsolatban.

Több mint egy hónap után újra kinyitottak az általános iskolák. Hétfőn Orosházán is becsöngettek reggel nyolc órakor az alsós diákoknak. Március 8-án a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt komoly szigorításokat hozott a kormány. Ezek közé tartozott az is, hogy az iskolákban tantermen kívül folytatódott az oktatás, digitális formában. Eleinte úgy volt, hogy a tavaszi szünet után, április 7-én térhetnek vissza a gyerekek az iskolapadba, de a járványügyi helyzet miatt ezt kitolták egészen április 19-ig.

Április 19-én adtunk hírt róla, hogy a hét közepétől ismét kinyithatnak a kávézók, éttermek teraszai. „Amint 3,5 millió ember megkapja az első oltását, megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai – jelentette be Orbán Viktor a múlt héten. Ahogy haladunk, ezt a számot várhatóan valamikor a hét közepén fogjuk elérni. – Üdvözöljük a döntést. Szerencsére a munkatársainkat a nehéz időkben is meg tudtuk tartani, így toboroznunk most nem kell. Készen állunk a nyitásra és amint lehet szeretettel várjuk a vendégeket. Most már csak az hiányzik, hogy a napsütés is megérkezzen akkorra és a vendégek újra teljes komfortérzetben fogyaszthassák helyben az ebédjüket – mondta el Tóth István, a Fórum tulajdonosa.”

Az országos média is átvette tudósításunkat, melyben arról adtunk hírt, hogy Orosházán ismét megszökött egy kenguru. A Csorvási úton, a fénysorompó közelében ugrándozott, legelészett a kis erszényes. Az út gépjármű forgalma sem igen zavarta, de emberi közeledésre sietősen beugrált a bokrok közé.

Április 24-e Orosháza újratelepítésének, a zombai ősök érkezésének évfordulója. A járvány miatt idén is csak az online térben tudunk emlékezni erre a jeles alkalomra, ami idén azért is különleges, mert településünk 75 évvel ezelőtt vált várossá. – Április 24-én lélekben és gondolatban is Orosháza újratelepítését ünnepeljük, ám a járvány miatt a személyes találkozásról ezúttal is le kell mondanunk az egészség és élet védelme érdekében. Nem gyűlhetünk össze a zombai harang köré, hogy felidézzük a múltat, emlékezzünk a 277 évvel ezelőtti sorsfordító eseményekre, településalapító őseinkre. Ehelyett az online térben ünneplünk, míg a városi elismeréseket terveink szerint augusztusban adjuk át – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Dávid Zoltán polgármester.

Érdekes elfoglaltságot talált egy kardoskúti fiú, Rajki Márk a pandémia időszakára. Sok fiatal panaszkodik, hogy a pandémiás időszak alatt otthon kell tanulniuk, szabadidejükben nem mehetnek sehová és csak unatkoznak. Rajki Márk nem tartozik közéjük, ő elfoglalta magát. Újjá varázsolt egy vénséges vén Trabantot. – Azzal kezdtem, hogy apró darabjaira szedtem szét az egész autót. Felmértem, mi hiányzik. Szerencsére ehhez a típushoz még sok helyen található alkatrész, de volt, amivel meggyűlt a bajunk. A motor burkoló elemeit magam csiszoltam és festettem, a kasztnihoz már szakember segítségét vettem igénybe.

Mindezek mellett természetesen folytatódtak népszerű sorozataink ebben a hónapban is. Ismét történtek közúti balesetek is. Természetesen sokkal több minden történt áprilisban is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.