- hirdetés -

Itt a tavasz. Az edzőtermek, más sportolási lehetőséget biztosító helyek zárva vannak a járvány miatt, ám odakint többször már hétágra süt a nap. Ráadásul ma kezdődik egy négynapos hosszú hétvége. Kiváló családi program lehet egy jó túra.

Mégis kell egy kis motiváció a rendszeres testmozgáshoz. Tudta, Orosházán is vannak turista utak? Nem is egy, kapásból kettő. A mai korlátozott világunkban, bizony minden lehetőséget meg kell ragadni egy kis változatosságra.

Orosházi (gyopárosi) indulóponttól tehetünk egy kört a kék+ jelzésen Gádorosra és Árpádhalomra, de akár el is juthatunk gyalog, vagy biciklivel a piros- (Marosháti piros) jelzésen a repülőtér, Kardoskúti Fehér-tó, Békéssámson, XII-ik századi Kopáncsi templom, Mezőhegyesen át Mezőkovácsházáig. Útközben pedig megmutathatjuk a gyermekeinknek, unokáinknak a rendkívül változatos növény és állatvilágot, és a rejtett építészeti csodákat.

Az egyik úti cél lehet a Kopáncspusztai templom

A turistautak legjobb orosházi ismerője, sőt karbantartója, a jelzések felújítója, Viczián Zoltán. Őt kérdeztük az esetleges Húsvéti túrával kapcsolatban.

– A piros sávból egyesületünk (Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület) Tótkomlósig, mintegy harminchat kilométert felújított, de a többi GPS-el jól követhető. Ugyanezt mondhatom el a kék kereszt turistaúttal kapcsolatban is. Mindkettő nagyszerű programot kínál. Kis tervezéssel bárki összeállíthatja a maga, illetve családja habitusának, edzettségi állapotának megfelelő túraútvonalat. Akár Árpádhalom, akár a Kopáncsi templom felé vesszük az irányt, sok látnivalóban és maradandó, szép élményben lesz részünk. Ha valaki nem gyaloglás párti, ezek az utak kerékpárral is jól járhatók. Bátran mondhatom mindezt, hisz ebben az évben már mindkét utat végig jártam. A mostani pandémiás időkben szervezett túrákról nem lehet szó, de egyénileg, vagy szűk családi körben remek programok lehetnek – teszi hozzá Viczián Zoltán.

A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület honlapjára kattintva sok sok képpel illusztrálva láthatjuk a fenti turistautakat, az eddig megtartott három Pünkösdi zarándoklatot. Viczián Zoltán azt is elmondta, hogy idén minden bizonnyal megrendezik a negyediket is, mégpedig május 24-én. Addig is – lehet edzeni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.