- hirdetés -

Komoly karriert futott be a rendőrség kötelékében az Orosházán sokak által ismert ifjú hölgy, Ficsor Karolina. Az egykori lovas sportoló ma rendőr alezredes, Budapesten a VII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Szorgalma, maximalizmusa, kitartása vezette idáig.

Gyerekként, fiatal sportolóként többször találkozott a bűnnel. Kilencéves korában a kanálisban találtak jégbe fagyva egy régebben eltűnt nénit, később a Magda Marinkó által meggyilkolt orosházi hölgy gyerekeivel lovagolt együtt. Mindig is az édesanyjától látott segíteni akarás jellemezte, így fordult a rendőri pálya felé. Szegeden végezte el a tiszthelyettesi képzést (kitűnő eredménnyel), és Budapesten a Rendőrtiszti Főiskolát. A diploma után visszahúzta a szíve Orosházára, de pár év múlva úgy érezte, már megtanulta az alapokat a kapitánytól és a kollégáktól, és még tovább akar fejlődni, új dolgokat tanulni.

– Voltak komoly ügyeink, felderítéseink Orosházán is. A negyven késszúrással megölt nő gyilkosát mi fogtuk meg, egy másik kollégával pedig a postás kirablóját. Az előbbi esetben egy jó megérzés is segített. Mondtam a kollégának, nézzünk be a temetőbe. Ott a sírok között meg is találtuk a késes gyilkost. Gáspár kapitány úrtól is sokat tanultam, de hét év után éreztem, hogy tovább kell lépnem. Akkor jött a baleset, ami után október 27-e a második születésnapom – mesél a kezdetekről az alezredes.

Szeged és Vásárhely közt borult fel autójával. Egy hirtelen kormánymozdulat után a kocsi kettőt bukfencezett, Karola kizuhant belőle. Több bordája eltört, nyaki csigolyája, gerince is megsérült. Őrangyala azonban vele volt. A gerincvelő nem sérült és egy véletlenül éppen arra járó mentő fékezett mellette, közvetlenül a baleset után. Szegeden, a kórházi ágyon döntötte el, hogy vált. A szegedi kapitányságon, az életvédelmi alosztályon lett vizsgáló.

– Ez a munka már régebben érdekelt. Hogyan kell egy ügyet kivizsgálni, felkészíteni az ügyészi szakra. Szegeden – már csak a város nagysága miatt is – több volt az erőszakos bűncselekmény, mint előtte Orosházán és én ezeket vizsgáltam. Később a bűnügyi-technikai alosztály vezetője lettem. Szegeden is nagyszerű csapatban dolgoztam, nagyon sokat tanultam. Itt is segített többször a megérzés, pl. az agresszív migráns elfogásánál. Ismét hét év után, részben magánéleti okok miatt ismét jött egy nagy váltás. Megpályáztam egy budapesti kerületi, bűnüldözési alosztályvezetői állást a XI. kerületben. Felvettek.

2014. február elsejétől következett Karola életében a fővárosi időszak. A XI. kerületi kapitányságról másfél év múlva átkérték az V. kerületbe, majd további öt év után a tízezer lakosú V. kerületből áthelyezték az ötvenezres lélekszámú VII. kerületbe.

– Nagy város ez. Több ember – több bűncselekmény. Volt egy két eset, amikor „meleg” volt a helyzet, de rátermett kollégáim segítségével eddig sikerült megoldani. Azt szoktam mondani, hogy én nem félek, hanem féltek. A munkámból kifolyólag embereket féltek, a szeretteimet, barátaimat, a gyengéket, a kiszolgáltatottakat, az elesettet. Mindig arra törekedtem, hogy képes legyek végig csinálni azt, amit elhatározok és amit elvárnak. De bármerre is vitt az élet, mindig pontosan tudtam, honnan indultam és kik indítottak útnak, mert a szüleim nevelési módszerei nélkül sehol nem lennék – vallja az osztályvezető.

Kerol – barátai így hívják – sportos hölgy. A lovaglástól, a lovaktól nagy bánatára messze került, de a sport továbbra is szerves része az életének.

A sárkányhajó csapat kapitánya

– A lovaglás helyett, a munka mellett sárkányhajózom. A Budapesti Rendészeti Sportegyesület Sárkányhajó Szakosztály Főnix Dragon csapatának vagyok a vezetője. 250 kg-os hajót mozgatunk, csapatban, egyszerre. Versenyszerűen. A Magyar Sárkányhajó Szövetségben vagyunk igazolt sportolók. Ebben vezetem le a mindennapi stresszt – egészíti ki a róla rajzolt képet.

Befejezésül álljon itt az orosházi lány egyik jelmondata, mely sok mindent elmond: – Rendőrnek lenni hivatás. Azt vagy szereti az ember teljes szívvel, vagy nem fogja magát jól érezni a bőrében, és a feladatát sem tudja rendesen ellátni. Aki rendőrnek áll, és tiszta szívvel felesküszik a hazájára, az lelkiekben válik gazdaggá és nem életvitelben, ami persze áldozattal jár.

(A fenti írásban felhasznált fotókat Ficsor Karolina r. alezredes bocsátotta rendelkezésünkre)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.