- hirdetés -

Februárban is a járvány és a vele kapcsolatos megszorítások, valamint a védőoltások beadásának beindulása jelentette a fő témát, de persze sok másról is írtunk itt az OrosCafé oldalon.

Patakfalvi Ádám írásából mindjárt a hónap első napján megtudhattuk, hogy milliókat spórol a városnak a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. azzal, hogy elköltözött a Fürdő utcai telephelyéről.

Felhívtuk a figyelmet, hogy a 2020-as évre kiadott állami horgászjegyek és területi engedélyek érvényességi ideje január 31-én lejárt, itt az ideje a horgász okmányok megújításának. A cikkből megtudhatták azt is, hogy szerencsére az árak nem változtak.

A hónap elején az orosházi kórházban megkezdték a lakosság oltását is. „Az országos oltási terv alapján január 29-én lezárult az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása. Az oltási program következő fázisában azok a magas kockázati csoportba tartozó, zömében 80 év feletti személyek kapják meg a koronavírus elleni oltást, akiket a háziorvosuk erre kijelölt.”

Ha már a farsang bálok sorra kimaradtak az idén, legalább egy finom farsangi fánkkal vigasztalódjunk. Bogdánffy Szőke Anett, A mesterszakács tippjei című sorozatában, ebben nyújtott segítséget.

A járvány miatt rendhagyóra sikerült a Székács József Evangélikus Gimnázium végzőseinek szalagavatója. Nem volt tánc, nem volt műsor, nem voltak vendégek, nem volt bál, de egy rövid, emléket állító esemény igen. „– Majdnem ugyanezt meg tudtuk volna csinálni egy tanteremben, ünnepi ruha és hangulat, vagy dekoráció nélkül is, de mi adni akarunk valami emléket a diákoknak – emelte ki Deák Péter igazgatóhelyettes.”

Február elején már a bajnoki pontokért harcoltak férfi és női kézilabdázóink. Az ONKC nagy hátrányból fordítva nyert a Dunakeszi ellen, míg az OFKSE döntetlent játszott az idény nyitón a Dabas ellen.

Februárban az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan látogatott Orosházára. Mint írásunkból kiderült, nem hivatalos ügyben járt nálunk, hanem egy hagyományos, a baráti társaság által szervezett disznótorra érkezett.

Nagy port vert fel Bojtor Zalán cikke, melyben arról írt, hogy egy fekete katonalegyet tenyésztő és feldolgozó cég szeretne Orosházára települni. „Megtudtuk, hogy ez egy egyenlítői éghajlaton honos légyfaj, melyet hatodmagával együtt engedélyeztek az Európai Unióban tenyésztésre és takarmányozási célú felhasználásra.”

Február 11-től a várható nagy hideg miatt vörös kódot léptettek életbe a hajléktalan ellátásban. Mint írásunkból kiderült: Orosháza felkészült.

Orosházán is folytatódott a lakosság covid 19 elleni oltása. „Elkezdődtek a 18 és 59 év közötti, krónikus betegségben szenvedő korosztály tagjainak beoltása. Békés megyében ezúttal harminc praxis kapott oltóanyagot. Orosházán két háziorvos olthatta be pácienseit.”

A Hungarikumok, jelesül a pálinka kedvelői és készítői örülhettek igazán 13-án megjelent cikkünknek, melyből kiderült, az idei évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen.

Bojtor Zalán írásából megismerkedhettek a kamionok, vasutak modelljeinek szerelmesével, Tóth Ferenccel.

Megható köszönő levelet tehettünk közzé. Verasztó Sándorné ilyen módon kívánta megköszönni az orosházi kórház minden dolgozójának az áldozatos munkát, mellyel meggyógyították a koronavírus fertőzéséből. „– Aki nem látja, nem tapasztalja, el sem tudja képzelni, milyen emberfeletti munkát végeznek ott orvosok, ápolók, takarítók egyaránt. Egész nap abban az “űrruhában” napi 12 órán keresztül, teljes odaadással, szakmai hozzáértéssel, empátiával, miközben WC-re sem mehetnek ki, csak 3 óránként, ráadásul még ott vannak a betegek a maguk jó, vagy rossz természetével. Csodálom őket a fegyelmük, alázatuk, kitartásuk, elhivatottságuk miatt.”

Kézilabda csapataink változó sikerrel szerepeltek. Míg az NB I-es férfiak szenvedtek, és fogcsikorgatva küzdöttek a bennmaradás érdekében, addig a lányok sorra nyerték mérkőzéseiket az NB I/B keleti csoportjában.

Február végén adtuk hírül, hogy elkészült a város költségvetése. Sok volt még ekkor a bizonytalanság a kompenzációt és a város jövőbeli mozgásterét, valamint a nem kötelező feladatok és támogatásokat illetőleg. „A jelenlegi költségvetésben még nem szerepelnek azok a nem kötelező feladatok és támogatásuk, melyek eddig megszokottak voltak, mint a sport, a kultúra egy része, az egészségügy és az oktatás támogatása vagy a tehetségprogram. Bíznak benne, hogy az élet hamarosan visszatér a megszokott kerékvágásba, amikor már tudnak olyan módosított költségvetést nyújtani, mely ezt kompenzálja valamelyest.”

A kultúra munkásai a járvány alatt sem tétlenkedtek. Február végétől „új arca” van a Városi Képtárnak. Rezes Molnár Lajos, orosházi festőművész alkotása díszíti a bejáratot.

Minden tavasszal nagy, és a gazdálkodók körében igen várt esemény az AGROmashEXPO, ahol a gazdák megismerhetik a legújabb technikákat, technológiákat. Idén ki sem kell mozdulniuk otthonról a részvételhez. Mint oly sok más megszokott esemény, ez is átkerült az online térbe.

Indul a visszaszámlálás! - AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019 – Agrárágazat

Természetesen sokkal több minden történt februárban is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.