- hirdetés -

Az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai nem tétlenkednek a koronavírus járvány alatt sem. A múzeumhoz tartozó Városi Képtárban számos hiánypótlást, újítást valósítottak meg a látogatás szempontjából kissé nyugalmasabb időszak alatt.

Az utóbbi nyolc hónapban revíziózták a gyűjteményt, rendszerezték a műtárgyakat, javították azok nyilvántartását, folyamatosan pótolják az eddigi elmaradásokat és a Képtár megjelenésére is nagy hangsúlyt helyeznek. Ennek egyik első, már külső szemmel is látható mozzanata, a Képtár bejáratának megújulása. Az eddig megszokott üvegablakok helyett, egy fiatal, hajában búzavirágot viselő parasztlány vár minket, és kendőjével a kezében tekint ki az utcán járókelőkre, így invitálva minket az intézménybe, mely sajnos a vírus miatt jelenleg személyesen nem látogatható, de az üzemeltető bízik benne, hogy ez már nem sokáig lesz így. A leányzó Rezes Molnár Lajos, orosházi festőművész alkotása.

A kép Rezes Molnár Lajos, orosházi festő alkotása (Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum)

Rezes Molnár Lajos képein meleg színek, lágy tónusok köszönnek vissza. Megmaradt a természet templomában, alkotásain a természet kimeríthetetlen szépségét adja vissza. A minden részletében gyönyörűen kidolgozott mű érthetően tárja elénk a fiatal lányt, aki szinte megelevenedik, látszik, hogy az alkotó a „lelkével” is festett. A festőnek ezen a képén is megmutatkozik a portrék területén szerzett nagy tapasztalata.

A festmény számomra magát Orosházát jelképezi, mondja a Múzeum vezetője, Józó Tamásné.

– A fiatal, életörömmel teli parasztlány, Orosháza mezőgazdasági szerepét szemlélteti, azon kívül, hogy ez egy olyan hely, ahol jó élni. Ha ránézek a képre, mindig ez a városra jellemző nyugalom, a derű, az élettel teli visszafogott báj jut eszembe, és remélem, hogy az itt élőkben is hasonlóan kedves gondolatokat ébreszt a Képtár új bejárata – osztotta meg érzéseit az igazgató.

Az intézmény bízik benne, hogy sikerül ezzel a megújult külsővel egy kis vidámságot, művészetet vinni a szürke hétköznapok világába, legalább azok számára, akik a Bille-udvar környékén járnak. A járványhelyzet után megújult kiállítótér várja a látogatókat, addig is az online térbe próbálják átültetni rendezvényeiket, így igyekeznek tartani a kapcsolatot az érdeklődő közönséggel. A valós helyszín belső átalakulása pedig egyelőre legyen meglepetés a járványhelyzet utánra. Mint a népmesében: akit érdekel, az (majd) járjon utána…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.