- hirdetés -

Elfogadták Orosháza 2021-es költségvetését, melyben még nem szerepel a várható állami kompenzáció. A veszélyhelyzet miatt a tervezet elfogadása idén nem a képviselő-testület, hanem a polgármester feladata volt.

– Rendkívüli év van mögöttünk és úgy néz ki, hogy előttünk is, a lassan egy éve fennálló koronavírus járvány okozta helyzet felülírta a terveinket. Jelentős hatással volt az önkormányzat tavalyi költségvetésére is, de az idei tervezésére mindenképpen. Nem terveztünk, nem is tervezhettünk működési hiánnyal. A legfontosabb elv, mint mindig, most is az volt, hogy város és intézményei működőképességét biztosítsuk – a kötelező feladatok ellátása és a lehető legtakarékosabb működés mellett – nyilatkozta Orosháza alpolgármestere, Bojtor István.

Elmondta, a vírus elleni védekezés megterhelő feladatok elé állította a város önkormányzatát, a vállalkozásokat támogató kormányzati intézkedések befolyásolják az iparűzési adó bevételt, a közös teherviselés az önkormányzatok részéről is nehéz döntések meghozatalával jár.
– A saját működésünk, az önkormányzati cégek, intézmények esetében is a racionalizálásra törekszünk, úgy, hogy mind a stabilitás, mind a működőképesség garantált legyen – tette hozzá.

A jelenlegi költségvetésben még nem szerepelnek azok a nem kötelező feladatok és támogatásuk, melyek eddig megszokottak voltak, mint a sport, a kultúra egy része, az egészségügy és az oktatás támogatása vagy a tehetségprogram. Bíznak benne, hogy az élet hamarosan visszatér a megszokott kerékvágásba, amikor már tudnak olyan módosított költségvetést nyújtani, mely ezt kompenzálja valamelyest.

Ezt a következő hónapok történései döntik majd el. Folyamatban van a 25 ezer fő feletti városok egyedi kompenzációjának a kidolgozása, melynek érdekében a kormány egyedi tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal a kieső bevételeik pótlásáról.

– Bízunk benne, hogy már az első módosítást követően is jelentősebb mozgástér keletkezhet, a kompenzációval pedig a költségvetés visszaállhat egy normálisabb működési rendbe. Bízunk abban is, hogy maga a gazdaság és a gazdálkodók egy-két éven belül elérik vagy éppen meg is haladják a korábbi szintet. Addig is a stabilitás és a takarékosság a legfőbb cél – mondta az alpolgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.