- hirdetés -

Az első és a mai napig egyetlen magyar űrhajós városunkban töltötte a hét végét. A látogatás apropójáról, a mindennapokról és terveiről beszélgettünk vele.

– Nem először vagyok Orosházán. Már kilencedik éve hagyomány, hogy összejön ez a kis társaság és disznót vágunk. Persze ezen kívül, év közben is meg-meglátogatom a barátaimat, unokáimmal is voltam már itt. A mostani járványos időszak nem könnyítette meg a szervezést, de azért óvatosan sikerült.

Cseh István mesterfodrász ezúttal nem frizurát, hanem hurkát készít (Fotó: Kovács Lajos)

Ön a Honvédség nyugalmazott tábornoka. Hogyan telnek mostanság a hétköznapok?

– Nem unatkozom. Tavaly szerettük volna megünnepelni az űrrepülésem negyvenedik évfordulóját, de a járvány miatt nem sikerült. A kollégáim azonban megnyugtattak: nem úszom meg, áttesszük erre az évre. Tavaly lett volna egy fontos esemény a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát szerettem volna itthon, Magyarországon megrendezni. Itt is közbeszólt a járvány, de szerencsére a szövetség vezetése jóváhagyta, hogy ebben az évben újból Magyarország kapjon lehetőséget a kongresszus szervezésére. Nagyon remélem, hogy ősszel ide jön az a mintegy száz űrhajós és sikeres lesz az összejövetel.

Eszébe jut még olykor a negyven évvel ezelőtti, a világűrben töltött egy hét?

– Ezen csak mosolygok, hisz mindig emlékeztetnek rá. Tegnap este, vacsora után is fél éjszaka erről meséltem, erről folyt a szó. Ez napi állandó téma. Jól megy még az orosz nyelv is. Ma az űrhajósoknak oroszul és angolul kell tudniuk, de a jövőben meg kell barátkozni a kínai nyelvvel is.

Farkas Bertalan nem szeretne az utolsó magyar űrhajós lenni (Fotó: feol.hu)

Hogy szolgál az egészsége, mik a tervei a jövőre?

– Egyelőre úgy tűnik nincs semmi gond. Igyekszem karban tartani magam. Ha van akaraterő, van kitartás, van cél az ember előtt akkor könnyebb odafigyelni erre is. Cél pedig van és talán ezzel kellett volna kezdenünk: szeretnénk még ebben az évtizedben a második magyar űrhajóst a világűrbe küldeni. Fantasztikus volna, ha ebben részt vehetnék. Másodszor nem tudtam repülni, de ha a második űrhajós kiképzésében, felkészítésében részt tudok venni, az nekem olyan lenne, mint egy második űrrepülés. Ha az együttműködési szerződést aláírják, akkor már nem csak a vadászpilóták, hanem a feltételeknek megfelelő férfiak és hölgyek is jelentkezhetnek. Sok szűrő lesz és a végén ketten maradnak. Ennek a megvalósulására az évtized közepe után jó esélyt látok.

Szombat délutánra a néhai röfi földi maradványai különböző gusztusos formát öltöttek Héjja Béla tanyáján. Farkas Bertalan zárásként még elmondta, hogy valószínűleg nyáron is, de a következő disznóvágásra mindenképp eljön Orosházára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.