- hirdetés -

A személyiségünk nagyban meghatározza azt, melyik mozgásforma lesz számunkra a tökéletes. Mit jelent a tökéletes ebben az esetben? Hogy örömmel és eredménnyel végezzük hosszú időn át, és az egészségünknek is jót teszünk vele.

Ha mozogni szeretnénk, hagyjuk, hogy a karakterünk irányt mutasson a megfelelő edzés kiválasztásában. Akkor fogjuk jól érezni magunkat közben, akkor érezzük majd úgy, hogy alig várjuk a következő alkalmat, ha az adott mozgásforma illik a személyiségünkhöz. Igaz, a járvány miatt most igen korlátozottak a lehetőségek, de sok mozgásforma otthon is végezhető, akár online segítséggel.

1) Magányosan vagy nagyobb közösségben?

Ha inkább befelé fordulók vagyunk és szeretünk csak magunkra koncentrálni, akkor megfelelő választás lehet a szabadban futás, a kerékpározás, az úszás, a jóga vagy a pilates.

Dani Anikó szabadtéri jógaórája (Fotó: Palcsek István)

Ha könnyedén barátkozunk, valamint feltöltenek és motiválnak bennünket a környezetükben tornázók, akkor számunkra a csoportos sportok a legtesthezállóbbak. Próbáljuk ki a zumbát, az aerobikot, a dance aerobikot, vagy csoportos női fitnesz órákat! Vagy ott vannak a csapatjátékok, a labdajátékok is, keressünk egy amatőr helyi kosárlabda vagy focicsapatot!

2) Felszabadulni, befelé figyelni, fogyni, izmosodni?

Ha a befelé fókuszálást és a lassítást igényeljük, válasszuk a jógát vagy a pilatest.

Tihanyi Boglárka pilates órája (Fotó: Rosta Tibor)

Ha sok stressz ér minket és túlterheltnek érezzük magunkat, akkor a monoton mozgásformák, mint például a futás, a kerékpározás vagy az úszás segíthetnek kikapcsolni, és ezáltal megőrizni az idegenrendszerünk egészségét.

Ha kalandvágyó személyiségek vagyunk, akkor számunkra az extrém sportok az ideálisak. Próbáljuk ki az ejtőernyőzést, a siklórepülést, a vízisít a snowboardot vagy a hegymászást.

Ha fontos számunkra, hogy nyomon kövessük az eredményeinket, a folyamatos fejlődésünket, akkor ideális mozgásforma lehet számunkra a futás, az úszás, az erősítés vagy a spinning is.

Borbély Bettina ZONA edzése (Fotó: Rosta Tibor)

Ha szeretjük feszegetni a határainkat, méghozzá egyre jobban és jobban, akkor próbáljuk ki a TRX-et, a cross fitneszt, a boksz-fitneszt, a ZONA edzést vagy a kettlebellt. Ha bizonyítani akarjuk a lehetetlent, ha le akarjuk győzni saját magunkat, akkor mindenképp közülük válasszunk.

Ha inkább az a célunk, hogy felszabaduljunk, és hogy a napi robot után jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor válasszuk a dance fitneszt vagy a zumbát!

Zumba óra a Zenés Újjászületés Mozgalom Egyesülettel (Fotó: Rosta Tibor)

3) Monotonitás vagy változatosság?

Ha mindig az új kihívások érdekelnek minket, akkor olyan mozgásformát válasszunk, ami képes hosszú időn át változatos maradni. Ha szeretjük szellemileg és testileg egyaránt lefárasztani magunkat, válasszunk labdajátékot, – focit, kosárlabdát –, ahol minden meccse egy új szituációt, minden passz egy új helyzetet eredményez.

Ha az állandóság az, ami megnyugtat minket és amiben otthonosan érezzük magunkat, akkor próbáljuk ki az úszást, futást vagy a kerékpározást!

4) Keményebb vagy latinos, esetleg relaxációs zene?

Milyen zenére szeretünk a leginkább mozogni? A keményebb zene ösztönözhet minket a cross fitnesz, a box fitnesz vagy a TRX edzésen. Ezeket hallgatva érezhetjük majd magunkat igazán motiváltnak.

Erostyák Zoltán box-fitnesz edzése (Fotó: Rosta Tibor)

Ha a latinos dallamokat szeretjük, kukkantsunk be egy salsa vagy egy zumba órára.

Amennyiben a nyugtató, relaxáló zene illik hozzánk, adjunk egy esélyt a jógának vagy a pilatesnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.