- hirdetés -

Negyedik osztályos korában kezdett el úszni Bánszki Ádám, a Táncsics Mihály Gimnázium jelenlegi tanulója. A tehetséges uszonyos úszó már több országos versenyen is eredményesen szerepelt, 17 évesen pedig a felnőtt mezőnyben is megmutatta, mennyire elhivatott szeretett sportága iránt. A fiatal tehetséggel medgyesegyházi edzése során találkoztunk, ahol néhány hossz után szívesen válaszolt kérdéseinkre.

Nagykamaráson járt általános iskolába Bánszki Ádám, amikor egy testnevelés óra alkalmával ellátogattak a medgyesegyházi kis uszodába. Pesics Zoltán, Ádám edzője ekkor figyelt fel a fiú úszótehetségére, és meg is kereste szüleit, hogy Ádámnak nincs-e kedve kipróbálni az uszonyos úszást. – Végül megtetszett, és az edző is azt mondta, van bennem potenciál. Emellett szeretem a versenyeket, jó a társaság és a hangulat is az edzéseken – mondta Bánszki Ádám.

Az uszonyos úszás egyébként abban különbözik a hagyományos formától, hogy itt egy nagy uszonnyal, légzőcsővel vagy oxigénpalackkal úsznak. A távok azonban megegyeznek, 50 métertől, az 1500 méterig terjednek az uszonyos úszás versenyszámai is. A versenyeken a 17 éves diák tavaly még junior korosztályban indult, azonban mivel van lehetőség eggyel feljebb indítani egy versenyzőt, így a felnőttek között is megmérettette magát.

– Úgy érzem nekem könnyű volt megtanulni uszonnyal úszni, mára pedig jobban is szeretem, mint a hagyományos úszást. Éppen ezért jó érzés, hogy eredményesen szerepelek a versenyeken is. Voltam már országos nyolcadik, ötödik is a kategóriámban, de a felnőttek között is jól szerepeltem, hiszen az országos bajnokság „B” döntőjében a 14. helyet szereztem meg az uszonyos gyors számban 200 méteren – mondta Ádám. – Persze azt is szeretem, hogy sok emberrel tudok ilyenkor találkozni, illetve a versenyhangulat miatt már megéri – tette hozzá.

Ádám edzője, Pesics Zoltán szintén csak elismerően tudott nyilatkozni az úszótehetségről. Elmondása alapján a Táncsics diákja egy példakép az egyesület többi tagja számára, csapatkapitánynak tekintik őt. – Óriási sikernek éltük meg, amikor Ádám a felnőttek között is 14. helyen végzett, hiszen míg a nagy egyesületek akár heti tizenegy alkalommal is edzenek, mi csak kétszer. A hátrányt azonban az akaraterővel és a tehetséggel kompenzáljuk – mondta a Medgyesegyházi Sportegyesület úszóedzője.

Ádám saját öccse előtt is példaként szerepel, aki követte testvérét, és most szintén az egyesület tagjaként edz. A tehetség tehát úgy tűnik a család vérében van, hiszen Áron is megmutatta, idősebbek között is megállja a helyét. A sport mellett egyébként a tanulásra is odafigyelnek. Habár arra kérdésre, hogy az iskolában is jól teljesít-e csak szerényen megrázta a vállát, Árusné Erős Krisztina igazgatónő elmondta, Ádám igazi jó tanuló, jó sportoló.

Az uszonyos úszótehetség a gimnázium után sem szeretné abbahagyni az edzéseket, és versenyekre is szívesen jár. Annak pedig, aki azon gondolkodik, hogy kipróbálja magát ebben a sportban azt tanácsolja, ne gondolkozzon, csak csinálja, hiszen ennél jobb sportágat úgysem talál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.