- hirdetés -

A hivatásos tűzoltóként dolgozó kétgyermekes családapa több évtizedes sportban szerzett tapasztalatát adja át az életmódváltásban elkötelezett tanítványainak. A kovácsházi sportember célja felhívni a figyelmet a rendszeres testmozgásra és a helyes táplálkozásra, mellyel megalapozható egy boldog és kiegyensúlyozott élet, korosztálytól függetlenül.

Hivatás, család, edzés

– Tizenhárom éve teljesítek szolgálatot a Mezőkovácsházi Tűzoltóparancsnokságon. Nagyon jó a légkör, baráti kapcsolatot alakítottam ki a kollégákkal és a munkakörülmények is tökéletesek! Megbecsülöm ezt a munkahelyet és szeretem a hivatásomat. Tűzoltóként 24-48 órás beosztásban dolgozok. A hétköznapokra eső szabadnapjaimon az edzőtermünkben edzősködünk a feleségemmel. A tavalyi évben egy rangos fővárosi testépítőversenyen értem el szép eredményt, úgy érzem, ezzel emelt fővel búcsúztam a versenysporttól – mondta el Zengő Dezső, hozzátéve, az edzés továbbra is a hétköznapjai részét képezi. Nemrég egy erősember versenyen szerepelt sikeresen. A fitnesz világában megszerzett tudását és sportos szemléletét igyekszik átadni a fiatalabb generációnak.

– A tudomány és a média túlzott mértékű fejlődése miatt kevésbé tapasztalom a fiatalok körében azt a szintű összetartást, illetve baráti kötődést, amely annak idején az utcán vagy a focipályán bontakozott ki köreinkben. A gyerekkoromat jellemző szoros, közvetlen kapcsolatokat látom eltompulni és kiveszni a mai generációból. A családomban fontos szerepet tölt be a sport, eredményes versenyzők vannak sorainkban. Bízok benne, hogy a fiaim is követni fogják példámat, illetve más fiatalokat is motiválni tudok. Célul tűztem ki, hogy segítséget nyújtsak elindulni nekik a sikerhez vezető úton. Ez egy hosszú, összeállított étrendet és edzéstervet megkövetelő folyamat. Fontos kiemelni, hogy mi nem diétás táplálkozást, vagy agyonhajszolt sportot írunk elő, hanem természetes és normál módszerrel, szépen az alapoktól a magasabb terhelési szintig állítjuk össze az edzéseket. Szeretnénk, ha örömüket lelnék az életmódváltásban tanítványaink – emelte ki.

Korosztálytól függetlenül érdemes belekezdeni

A mezőkovácsházi házaspár az idősebb generációnak gyógytorna jellegű edzést tart, illetve fontosnak tartják a prevenciót.

– Terveim között szerepel idősotthonokba ellátogatni feleségemmel, Zengőné Jakab Borbálával, aki élelmiszermérnök és táplálkozási tanácsadó, hogy felhívjuk a figyelmet a helyes táplálkozás fontosságára és arra, mennyi a napi rendszeres testmozgásigénye a szervezetnek. Vannak, akik túlsúllyal, cukorbetegséggel keresnek meg bennünket, és nem árulok el nagy titkot azzal, hogy megfelelő munkával az eredmények szemmel láthatóak lesznek akár a vérképen, akár a mérlegre állva. Fontos megjegyezni, hogy azért nem mindig a mérleg számít, hanem a tükörképünk és önmagunk elfogadása. Ha az ember boldog és kiegyensúlyozott, sokkal könnyebben éri el a céljait, mintha görcsösen akarja azt – fűzte hozzá.

Családi körben (fotó: Zengő Dezső gyűjteménye)

A közösségi média előnyt is tud adni

A fiatalokra jellemző napi több órás telefonnyomkodás a valós közösségi élet és kapcsolatok rovására mehet, de a szakember szerint a közösségi oldalak előnyt is tartogatnak.

– Először a Covid-járvány alatt, kényszer szülte megoldásként tartottam online edzéseket. Azonnal lehetőség adódik sok embert elérni, és otthon is elvégezhető gyakorlatokat tudtam bemutatni. Jelenleg a tik-tok felületén szeretnék sokakat megszólítani és hasznos tippeket átadni – mondta el.

A mezőkovácsházi sportember zárásként megjegyezte, edzőtermében is tapasztalja az újévi fogadalmak hatását, ugyanakkor a nem megfelelő edzésmódszer és a tapasztalat hiányából eredően a kezdeti fellángolás hamar alábbhagyhat. Szerinte a mai világban az a jó edző és jó szakember, aki nem a saját szavaival dicsekszik, hanem az edzettjei mosolya és elégedettsége igazolja az eredményt. Ezen dolgozik tanítványaival nap mint nap.

A tanítványokkal (fotó: Zengő Dezső gyűjteménye)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.