- hirdetés -

Idősek napját ünnepeltek, október 6-án és 23-án a hősökre emlékeztek születésnapot ünnepelt a Református iskola és a Harangos Néptáncegyüttes is, valamint országosan ismert előadók is felléptek Orosházán. Ez történt 2020. októberében.

Hagyományosan helyi környezetben, egy kis ünnepség keretében köszönti az időseket, szépkorúakat a Magunkért Egymásért Civil Egyesület. Idén azonban különleges megmozdulással, egy kisebb táncos rendezvénnyel tették emlékezetessé a napot.

Ezúttal sem maradt el az Országos Könyvtári Napok visszatérő programjaként a Justh Zsigmond Városi Könyvtárba szervezett véradás. A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete ezúttal október 6-án települt ki az intézménybe és fogadta a segítő szándékú résztvevőket.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás áldozatai, a tizenhárom aradi vértanú emlékére rendeztek városi ünnepséget október 6-án. A Táncsics Mihály Gimnázium előtti Történelmi Emlékparkban ünnepi beszéddel, műsorral, valamint koszorúzással tisztelegtek a hősök előtt.

Nem mindennapi ébresztőben volt része az orosháziaknak az egyik októberi reggelen. Az orosházi fúvósok egy platós kocsi hátuljára pattantak és magyar indulókat játszva járták a várost.

100 évvel ezelőtt, 1920. október 10-én látta meg a napvilágot Rátódi Istvánné, Ilonka néni. A jeles napot szerettei körében ünnepelte.

Október 12-én ismét Orosházára látogatott a Dumaszínház egyik humoristája. A nevetést és az önfeledt szórakozást ezúttal Kovács András Péter szállította a nézőknek Apróbetűs részek című estjével a Petőfi Művelődési Központban.

126. születésnapját ünnepelte idén a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Október 13-án ugyan a koronavírus helyzet és a kedvezőtlen időjárás is átírta az ünnepi forgatókönyvet, ez mégsem akadályozta meg őket, hogy méltóképpen emlékezzenek meg az évfordulóról. Az eseményt emléktábla avatással zárták.

Teljes erőbedobással készült gálájára a Harangos Néptáncegyüttes. Az idén tíz éves társulat tavasszal szerette volna megünnepelni a kerek jubileumot, a világjárvány azonban meghiúsította a terveket. A kedvüket viszont nem vette el, még nagyobb lelkesedéssel fogtak hozzá, hogy tökéletesítsék a műsort.

Szabó Győző nevét elsősorban színdarabokból, filmekből ismerhetjük, most mégsem ebből a célból érkezett Orosházára. Függőségek fogságában című beszélgetős estje során életének nehezebb szakaszairól is mesélt a Petőfi Művelődési Központ közönségének.

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye – Október 23-án az emlékezésé volt a főszerep, mégpedig azokra a hősökre, akik az életüket áldozták Magyarországért. Nem volt ez másként a szabadságharc 64. évfordulóján sem, az egész világot sújtó koronavírus járvány azonban ezúttal átírta a tervezett forgatókönyvet.

Természetesen sokkal több minden történt októberben is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.