- hirdetés -

100 évvel ezelőtt, 1920. október 10-én látta meg a napvilágot Rátódi Istvánné, Ilonka néni. A jeles napot szerettei körében ünnepelte. Unokája, Rátódi Erika segítségével idézzük fel életének fontosabb pillanatait.

Ilonka néni legfiatalabb gyermekként született 1920. októberében, hárman voltak testvérek. Mindössze 10 éves volt, amikor elveszítette szeretett édesanyját, akinek halálát sosem tudta teljesen kiheverni. Már gyermekkorában is jó futónak számított, elmondása szerint előfordult, hogy a fiúkat is lehagyta az akkori testnevelés órákon vagy versenyeken.

Miután elvégezte iskoláit férjhez ment, nem sokkal később két gyermeke is született. Mindketten a világháborús időszak közepén, 1941-ben illetve 1942-ben.

Ilonka néni sokáig élt a fővárosban, de végül hosszú idő után hazatért (Fotó: család)

– Egyik fia, az én keresztapám ráadásul szenvedélyes horgász volt, aminek köszönhetően ő is rengeteg halat evett, ezért szoktunk is gyakran viccelődni, hogy talán a halból készült ételek jelentik a hosszú élet titkát – idézte fel Ilonka néni unokája, Rátódi Erika.

Mezőkovácsházáról azonban az első bomba felrobbanása után Budapestre költöztek, két testvére már évek óta ott élt. Hamar megszerette a fővárost és nem sokkal később, ekkor már 36 évre visszatért oda. Világéletében a vendéglátásban dolgozott, egy időben étteremvezető is volt. Nyugdíjazása után is még 15 évet a fővárosban töltött.

Nyugdíj mellett is dolgozott, hiszen hamar rájött, hogy a munkamentes hétköznapok nem valók neki. Egyszerűen olyan típus volt, aki ezt követően sem tudott otthon maradni. Hazaérkezése szomorú apropóból, fiai betegsége miatt történt, akiket 2003-ban és 2009-ben vesztett el. Szomorú időszak volt ez az életében, de tudta, szeretteinek szükségük van rá. Ahogy ő gondoskodott róluk, úgy kapta ezt a szeretet vissza hazaérkezését követően. A jeles évfordulót is szeretteivel, boldog családi körben ünnepelte meg, három unokája és hat dédunokája társaságában, a külföldi rokonokkal pedig videón keresztül beszélgetve.

Boldogan, családi körben telt a születésnap (Fotó: család)

Ilonka néni jelenleg is igyekszik elfoglalni magát, kedvenc időtöltései közé tartozik az olvasás és a keresztrejtvényfejtést. A filmek ma már kevésbé érdeklik, a sportközvetítések annál inkább. Imádja a focit, de haragszik kedvenc magyar csapatára, az Újpestre, amiért mostanában kevésbé megy nekik. Ezen kívül a Liverpool játékát is kedveli, mint ahogy a teniszmeccsek, valamint a vizes sportágak, az úszás, vízilabda és kajak-kenu is érdekli.

Százévesen is teljesen nyitott a világra, legújabb kedvencének a snookerközvetítések számítanak, a játék szabályait gyorsan sikerült megtanulnia. Unokája elmondta, ugyan a mozgás már nehezebben megy neki, még ma is kiváló szellemi frissességnek örvend, akivel bármikor bármiről lehet beszélgetni.
– Utazni is szeret, előfordul, hogy csak beülünk az autóba és elmegyünk a környékén valahova, vagy akár Budapestre a rokonokhoz. Ilyen az én nagymamám – tette hozzá büszkén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.