- hirdetés -

Teljes erőbedobással készült egész héten ma esti gálájára a Harangos Néptáncegyüttes. Az idén tíz éves társulat tavasszal szerette volna megünnepelni a kerek jubileumot, a világjárvány azonban meghiúsította a terveket. A kedvüket viszont nem vette el, most még nagyobb lelkesedéssel fogtak hozzá, hogy tökéletesítsék a műsort, amelyben a Harangos mellett fellép a Kisharang, a Csengettyű és a Kongató is.

„Ti onnan érkeztek középre! Félkörben sorakoztok fel! … és akkor megszólal a zene!„ Ilyen és ezekhez hasonló utasítások osztott a gálaműsor megálmodója a vasárnapi főpróbán. A csapat szinte az egész napot a művelődési központban töltötte, hogy minden apró mozzanat a helyére kerüljön.
– Az együttes elmúlt 10 évéből válogattunk koreográfiákat, olyanokat, amelyek újdonságként hathatnak, mert keveset voltak színpadon. Szerkesztett műsort láthat, aki beül megnézni minket, tulajdonképp olyan lesz, mint egy rendes színházi előadás – emelte ki Móricz Bence művészeti vezető hozzátéve, úgy gondolták, a jubileumi műsornak elsősorban szórakoztatni kell, így egyfajta mesei vonalon igyekeztek elindulni, abba burkolni a táncokat.

A szarvasi vízi színpadon idén is nagy sikert arattak (Fotó: Horváth Bence)

Ennek kiötlésében az a Boka Gábor segíti a Harangost, akivel a Körös-menti Néptánctáborok alkalmával már többször dolgoztak együtt.
– Ismerős arcokhoz jöttem, de azért izgulok. Mindenképp szerettem volna megnézni a főpróbát, hiszen Bence ugyan küldött nekem videókat, mégis jobb látni itt a helyszínen, hogy mi történik. Ehhez igazítok majd egy nem túl szigorú és szomorú történetet – mondta mosolyogva a színidirektor.

A műsorban a társulat minden együttese megmutatja tudását a kicsiket tömörítő Csengettyűtől és Kisharangtól a Harangoson át a nemrégiben alakult Kongatóig. Nem csoda, hogy sokszínű előadásra számíthat a közönség. A Dél-Alföldtől Moldváig számos tájegység hagyományai, kultúrája megjelenik benne.

Boka Gábor ezúttal is tevékeny részt vállal a műsor összeállításában (Fotó: Horváth Bence)

Vannak, akik az átlagosnál is jobban izgulnak, hiszen az első nagyszínpados fellépésükre készülnek.
– Az együttes legrégebbi tagjainak az öt éves jubileumon is volt része hasonlóban, nekem viszont még nem. Annál is inkább lámpalázas vagyok, mert a kényszerszünet ideje alatt teljesen kiesett a tánc az életemből, se próbák, se táncház nem voltak. Szinte a nulláról kellett újra felépíteni mindent – osztotta meg velünk a Kongatóban táncoló Hudák Csilla.

A rutin azonban nem minden, a több hónap kihagyás után az együttes egyetlen tagjának sem volt könnyű újra felpörögni.
– Csalódottak voltunk tavasszal, mert rengeteg munkát, energiát fektettünk a műsor összeállításába. Nehéz volt újra nekilendülni, koncentrálni, koreográfiákat, viseleteket átnézni, de úgy érzem, mostanra sikerült, mindent megtettünk, hogy méltó gálával álljunk ki szombat este – árulta el Móroczné Pataki Gabriella, aki amellett, hogy táncol a Harangosban, az együttes támogató alapítványt is vezeti.

A csapat abban bízik, hogy a járvány ellenére is sokan kíváncsiak az elmúlt hónapok munkájának eredményére, a csodaszép viseletekre és a Boka Gábor által megalkotott történetre. Ízelítőnek íme egy rövid videó az együttes elmúlt tíz évéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.