- hirdetés -

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás áldozatai, a tizenhárom aradi vértanú emlékére rendeztek városi ünnepséget október 6-án. A Táncsics Mihály Gimnázium előtti Történelmi Emlékparkban ünnepi beszéddel, műsorral, valamint koszorúzással tisztelegtek a hősök előtt.

A himnusz eléneklését és a vendégek köszöntését követően Pörneki Attila, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója mondott emlékező beszédet.

– Magyarországot a poklok kapui sem fogják megdönteni – Kossuth Lajos szavai voltak ezek 1848. július 11-én, amikor is 200 ezer magyar katona biztosítását és az ahhoz szükséges anyagi forrás megszavazását kérte az országgyűléstől az akkori pénzügyminiszter. Ez volt a pillanat, amely hivatalosan is megteremtette a szabadságharc alapjait, ezzel a voksolással vette kezdetét a valódi honvédelem – emelte ki beszéde elején Pörneki Attila.

A forradalom és szabadságharc egyik képét követően viszont felidézett egy másikat is. Azt, ami több mint egy évvel később készült az aradi vár előtt. A várárokban már négy holttest pihent. Nem messze tőlük a mezőn kilenc bitófa alatt láthatjuk kötél által kivégzett mártírjainkat. Mint mondta, ez is, bár egy sokkal fájdalmasabb, de ugyancsak fontos eseménye a történelmünknek.

– Ilyenkor jusson eszünkbe mindkét kép. Ez a két kép a forradalom és szabadságharc, a kezdet és a vég. Az aradi vértanúk bátor kiállása a bizonyíték arra, hogy a forradalom megteremtődött, a szabadságharcban megerősödött, a császári megtorlás borzalmában pedig véglegessé szilárdult nemzetünk – tette hozzá.

Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtisztek: Knézich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Elmondta, a kivégzések nem megszüntették, hanem megerősítették hazánk polgáraiban a nemzeti összetartozás érzését. Hajtsunk hát fejet a vértanúk előtt és vegyünk példát helytállásukról, tisztességükről, becsületükről, mint ahogy emlékezzünk meg a szintén október 6-án, Pesten kivégzett első magyar miniszterelnökről, gróf Batthyány Lajosról, Kazinczy Lajosról és a későbbi megtorlások áldozatairól.

Pörneki Attila beszédét követően a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Nagy Róbert mutatta be megható ünnepi műsorát. – Szolgáltam, mindig csak szolgáltam és halálommal is szolgálni fogok. Tegnap hősök kellettek, ma mártírok, így parancsolja ezt hazám szolgálata – hangzottak el az aradi vértanúk mondatai a produkcióban.

Ezután a koszorúzásé volt a főszerep. A Kisharang Néptáncegyüttes tagjainak közreműködésével Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, a képviselőtestület, a városi szervezetek és intézmények vezetői is az 1849-es emlékkőhöz helyezték koszorúikat. Az esemény végül a szózat eléneklésével zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.