Testületi ülés – online közvetítés

- hirdetés -

A városházáról jelentjük a legújabb politikai történéseket. Középpontban a kórház jövőképe.

Köszöntjük olvasóinkat! Ezennel elkezdjük az OrosCafé.hu első, éles online közvetítését.

Az előzetes alapján igazán tartalmas délelőtti órák várnak a politika után érdeklődőkre.

Ezzel vége a nyílt ülésnek, következik a zárt, melyen a Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetői pályázatának elbírálása lesz a téma. Köszönjük a figyelmet, a témákat bővebben is kifejtjük majd az OrosCafé.hu oldalain.

10:55

Bogdánffy – Kiss: lemondanak?

Bogdánffy szerint a kassza kulcsa a jobboldalon van. Erre reagált Molnár:

„A kassza üvegből van, tudják, mennyi van benne. A folyamatokat pedig nem mindig mi irányítjuk. Hogy két év alatt minden tartalék elfogyott a kórházból, jelzi, hogy tudták mennyi pénz van és mennyi idő alatt vonható ki onnan. Be volt lőve az időpont, folyamatos volt a forráskivonás, de valakik nem szóltak erről”.

Bogdánffy Csaba visszautasítja azt a vádat, hogy az MSZP-s képviselők lennének az „ördögök”, akik ártanak a városnak. Emellett bejelentette, hogy ő nem az ilyen munkára esküdött fel, ezért elgondolkodik, milyen szerepvállalással éljen ebben a testületben. Németh Béla erre úgy reagált, hogy egy hete még Bogdánffy kérte fel őt a lemondásra, reméli azonban, hogy képviselőtársa nem ezen gondolkodik.

Vajon meddig beszélget képviselőként Kiss Attila? (jobbra)
Vajon meddig beszélget Kiss Attila (jobbra) képviselőként? (klikk a képre galériáért)

Molnár nem gondolja, hogy az itt ülő képviselők ördögök, de azt igen, hogy a kormánypolitika ördögi. Ezenkívül egyetlen képviselő társának sem javasolja, hogy csalódást okozva a rájuk szavazóknak, ciklus közben lemondjon.

(Molnár szavai vélhetően Kiss Attila – SZDSZ – képviselőnek is szóltak. Információink szerint Kiss fontolgatja, hogy a ciklust még végigviszi, ám utána nem vállal tovább közéleti szerepet. Ám az is felmerült benne, hogy idő előtt lemond mandátumáról)

10:40

Vita a Harruckernről

Ismét téma a Harruckern iskola. Dominkó Sándor (MDF) sajnálatát fejezte ki, hogy az iskolabejáráson egyetlen baloldali képviselő sem vett részt, ami nem tesz jót senkinek. Ráadásul sajnálatosak az iskolát lejárató hirdetések.

Bogdánffy úgy reagált, hogy magánemberként a felújítás alatt járt az iskolában, de nehezményezte, hogy a bejárási meghívót az előző ülés előtt pár perccel közölték velük. Ha időben tudja, biztosan elmegy még egyszer.

Kalmár Mihály elmondta, hogy a kórház már tárgyal a Harruckern vezetésével, hogy bizonyos egészségügyi képzéseket beindítsanak.

Dancsó József politikai hangulatkeltésről beszélt
Dancsó József politikai hangulatkeltésről beszélt

Molnár Béla néhány számadatot sorolt:
„705 tanulója volt az iskolának az átadáskor, most 860 fölötti ez a létszám – ennyivel több a normatíva, valószinűleg a struktúra váltás miatt. Látszik, hogy végre dolgoznak. Pintér Tibornak is ezt kellett volna tenni, és akkor nem jutott volna ide az iskola. Most már elindultak, jó úton járnak” – hangoztatta Molnár.

A Szuperinfós hirdetést ostorozta Zalai Mihály is, aki hozzátette: elkéstek ezzel a hangulatkeltéssel az MSZP-sek, hiszen a beiratkozás már megtörtént, és szerencsére több gyerek választotta az iskolát, mint egy évvel korábban.
„Ha eljöttek volna, kölcsönözhettek volna a suli könvtárából könyvet, így nem tévedtek volna abban, hogy a Mezgé megszűnt. Csak nevet váltott. Felelősebb hozzáállást kérek, politikai hirdetésük az intézmény kárára válhat” – fejezte be felszólalását Zalai.

Dancsó elmondta, hogy ők sem tudtak korábban a látogatásról, és ha a baloldaliak eljönnek, választ kaphattak volna kérdéseikre. Kiemelte, hogy négy év alatt 800 millió forintot kellett az intézmény fenntartására fordítani, nem lehetett volna ezt tovább csinálni.
„De önök nem jelölték meg a további forrást, honnan vettünk volna el az intézményre pénzt” – mondta, majd felsorolta a fejlesztéseket, melyek közül kiemelte, hogy amikor a szakmunkásképzőt és a Mezgét az MSZP-sek összevonták, két külön tanári kar maradt. Most azonban egységes intézmény van, egy tanári karral.

Bogdánnfy ennyit tett hozzá:
„Az átadás törvénytelenségeivel kapcsolatos bizonyítékok a rendelkezésünkre állnak, elhozza még az idő, hogy ezek napvilágot lássanak”.

10:25

„Az önkormányzati vagyont kell eladni és abból tartsátok fenn magatokat” idézte Molnár Béla Varga Zoltán önkormányzati miniszter mondandójának lényegét, mely a napokban az M1 műsorában hangzott el, amikor Gémesi Györggyel vitatkozott. Molnár kifejtette azon véleményét, hogy áprilisig kell túlélnie a jelenlegi hatalomnak, hogy utána vissza tudjanak mutogatni a mostani ellenzékre, hogy lám semmit nem tudnak csinálni ők sem. Holott közben ők teszik tönkre az országot és olyan közállapotok lesznek, amiket nem lehet megfordítani.
„Nagyon veszélyes játék, önök mégis hajlandóak rá önös érdekek miatt.” – mondta.

Emellett kiemelte, hogy a fürdő és a kórház kapcsolatát már vizsgálják, gondolkodnak a megoldáson.

A szocialisták némasági fogadalmát ostorozta Dancsó József, aki a kórház adósságállománya kapcsán idézett a tervezetből: 2005-től indult el az eladósodás folyamata, ami 2007-től felgyorsult. Erről mi a véleményük?
„Több száz millió forint lekötött betét eltűnt a kórházból, 250 milliós adósságot halmoztak fel és havi szinten 40 milliós hiány keletkezik, mert nincs lefinanszírozva. Erről mi a véleményük? Egyáltalán tájékoztatták parlamenti párttársaikat a helyzet súlyosságáról? Érdekel a véleményük, megoldási javaslatuk. Mondják meg mit tettek azért, hogy ne így legyen? Hogy a kórházi forrás kivonás ne hasson a gyermekétkeztetésre, oktatásra, intézmények fönntartására, a sporttámogatására? Ehelyett mindössze annyit mondanak, nem vesznek részt a vitában!

A végén a kórház fejlesztési stratégiáját elfogadta a többség, az MSZP nem szavazott.

10:14

Kórház

Kalmár Mihály várja, hogy beszámoljon mindenről
Kalmár Mihály várja, hogy beszámoljon mindenről

Elkezdődött a legnagyobb téma, a kórház jövőjének vitája. Elsőként Kalmár Mihály (MDF), a kórház főigazgatója kért és kapott szót. Erről már beszélt egy sajtótájékoztatón korábban. Előzetesen kiemelte, hogy nem kerülhetik meg teljesen a politikát, hiszen ez határozza meg, mi lesz az egészségüggyel.

A rehabilitációt nevezte az egyik kitörési pontnak. Ezt úgy képzeli, hogy Gyopárosfürdővel végre egy irányba menjenek, mert eddig volt hiány az egyeztetésekben, ám ha ez megtörténik, akkor a gyógyturizmus végre fellendülhet. A műszerpark fejlesztése is napirenden van, melyhez készül egy pályázat, mely megoldhatja a gondokat. A sürgősségi részleg fejlesztéséről is beszélt, mely rengeteg gondot megoldana.

„Érzem én az önök hozzászólását: ha mi megszólalunk, akkor az politikai hangulatkeltés, ám nézzenek magukba, eddigi megszólalásaik csupán a politikáról szóltak. Emellett bejelentette: ahogy a kórház átvilágításáról sem szavaztak, úgy ezt most sem teszik meg, és a vitában sem vesznek részt.

10:05

Gyermekétkeztetés és a fekete BMW

A gyermekek ellátásáról szóló rendelet tervezet kapcsán Molnár Béla elmondta, a diákélelmezés vezetőjével egyeztetett.
„Nagyságrendileg nőni fog a támogatást kérő gyerekek száma az étkeztetésben. Minden önkormányzati megszorítás, normatíva csökkentés ahhoz vezet, hogy egyre kevésbé tudjuk fenntartani a szociális hálót. Szükséges lenne egy ellenőrzési rendszer, hogy valóban a rászorulók kapjanak támogatást, hisz most a fekete BMW-ből kiszálló gyerekek is 100 százalékos támogatást kapnak”

Dancsó szerint a miniszterelnök és az önkormányzati miniszter múlt pénteken egyeztetett az érintettekkel, ám a megszorítások helyének pont a gyermekétkeztetést jelölték meg, ami nagyon szomorú. Megkérdezte, hogy miért gondolja, hogy amikor egyre növekszik a családok száma, akik ezt a térítési kedvezményt kénytelenek igénybe venni, akkor most kevesebb gyermeknek kellene ilyen formában étkeznie.

„Szükséges lenne egy ellenőrzési rendszer, hogy valóban a rászorulók kapjanak támogatást, hisz most a fekete BMW-ből kiszálló gyerekek is 100 százalékos támogatást kapnak” – Molnár Béla

Bogdánffy is hozzászólt, aki elmondta, hogy volt iskolavezetőként pontosan átérzi a családok helyzetét és együtt is érez velük. Azt kérte Dancsótól, hogy ha valamit kérdezni akar Varga Zotántól, interpelláljon a parlamentben.

Molnár Béla erre úgy reagált, hogy az együttérzés kevés, nem kellett volna a baloldalnak olyan politikát folytatni, mely ide juttatta az országot. Egyértelműnek találja, hogy a nehéz helyzetben lévő családok az önkormányzathoz fordulnak.
„Jól kell csinálni a dolgokat és nem szétverni azt, amit évtizedek alatt felépítettek szociális téren” – mondta.

Szót kapott Zalai Mihály (Fidesz) is, aki felhívta Bogdánffy figyelmét, hogy nem volt parlamenti ülésszak a nyáron, így bajos lett volna interpellálni. Kiemelte azt is, hogy Varga miniszteri esküje nem írta felül a helyi képviselői esküjét, és ha már nem mondott le az itteni képviselőségről, akkor illene megjelennie és a városért dolgoznia.

Ezt azzal egészítette ki Németh Béla, hogy elvárható lenne a két orosházi MSZP-s parlamentertől, hogy támogassák a város pályázatait. Emellett örömét fejezte ki azzal, hogy Bogdánffy a saját minisztere döntésével nem ért egyet, ez már inkább orosházi szellemiség.

„Úgy látom, be kellene vezetni a politikai vitanapot nálunk is. Azt sajnálom, hogy az eddig elhangzottak 90 százaléka eddig csak politika volt, a rendelet tervezetről szinte szó sem esett, pedig hatalmas munka van mögötte” – emelte ki Bozsár.

Majd a politikai vita után minden képviselő egyhangúan megszavazta a gyermekellátásról szóló rendeletet.

09:42

„Az evangélikus egyháznak nem üzlet a temető. Arról nem tehet az egyház, hogy 25 évre kell sírt váltani, de mindez Orosházán csak pár száz forint évente.” – emelkedett szólásra Deák László igazgató lelkész az Evangélikus egyház képviselője.

Deák László: az egyháznak nem üzlet a temető
Deák László: az egyháznak nem üzlet a temető

Deák kiemelte, hogy háromoldalú szerződés van jelenleg, melyben az önkormányzat is benne van, tehát a jegyző is fel tudni lépni ezekben az ügyekben. Kiemelte, hogy vannak gondok a temetőben, de szigorú, pontos szabályrendet alkottak és igyekeznek a vállalkozóval be is tartani, de kevés eszköz van a kezükben. Elhangzott, hogy korrekt kegyeleti közszolgáltatást kötöttek, ami inkább az önkormányzatnak volt érdeke, de nem 8 milliós támogatásról van szó. Ezt az összeget a temetőre költötték. Ebből az önkormányzati forrásból komoly beruházások lesznek – akadálymentesített ravatalozó, székelykapu a bejáratnál stb.
Azt is elmondta, hogy év közben emelkedett az áfa, így újra kellett számolni minden tételt. Jelenleg az egyház 20%-os áfával számol, ám 25%-os áfát fizet be.Az egyház honlapján megtalálhatóak az árak és a szabályzat is.

Bozsár Lajos olyan anomáliákról beszélt, melyek a temetőkben előfordulnak. Kiemelte, hogy drágának tartja a hulladékszállítás díját, hiszen nem kerül annyiba egy konténer, amennyit elkérnek érte.

Bogdánffy továbbra is bizonyítékként lobogtatja az eltérő ravatalozói számlákat, Németh Béla jelezte, hogy ennek utána kell nézni.

Dancsó József (Fidesz) alpolgármester emlékezteti a testületet, hogy az áfa emelkedés miatt kell a rendeletet módosítani, és emiatt emelkednek az árak.
„Minden más politikai felhang. A számlákkal kapcsolatban kérjen Bogdánffy képviselő további lépéseket a jegyzőtől. Vizsgálja ki ezt az esetet, de egy esetből általánosítást levonni nem tanácsos. Hozzám is érkezett panasz, amit én jeleztem a lelkész úr felé – a hiba kijavítása megtörtént. Emellett sajnálatos, hogy a szocialista hozzászólók egyházellenesen nyilatkoznak. Ez nem tesz jót senkinek” – hangoztatta.

Erre Bozsár kért szót, aki kikérte magának az egyházellenes jelzőt.
„Egy szavam nem volt az egyház ellen, határozottan vissza kell ezt utasítanom! Én azt kértem, hogy legyen minden korrekt a témában, és ne legyenek anomáliák!”

Az MSZP frakció módosításokat nyújtott be, miszerint a temetői árak ne változzanak. Ám ezt a többség nem támogatta, így elfogadták a módosítást a temetőkről.

09:36

Bogdánffy számlákat lobogtat, mely szerinte konkrét bizonyítékok. Egy temetéshez két temetkezési vállalkozó kétszer számlázta ki a ravatalozó használatot: Az egyik 10.800 Ft, míg a másik vállalatnál 10.200 Ft.
„A rendelet módosítás melléklete a temetői szabályzat, ezért tenni kellene ez ügyben valami, hogy rendben legyenek a dolgok – most itt a lehetőség.” – hangoztatta.

Bogdánffy Csaba az ominózus számlákat lobogtatja
Bogdánffy Csaba az ominózus számlákat lobogtatja (klikk a képekre)

Molnár Béla a vállalkozók nyereségére utalt: szerinte abból a nyereségből is le lehetne faragni, de a temetői szolgáltatások árai nagyon szerény fedezetet nyújtanak. Azt firtatta, hogy inkább arról beszéljenek, miben tudnak tovább segíteni az egyháznak. A magánvállalkozásoknak viszont semmiképpen nem adnak támogatást.

09:20

Elkezdődött az ülés rendes napirendje. Igazoltan van távol Násztor Sándor, Erostyák Zoltán, Faludi János, Zilahi Lajos (MSZP). Az önkormányzati miniszter, Varga Zoltán nem jelezte távollétét.

Temetőkérdés

„A temetkezési vállalkozások a családi tragédiák vámszedői, anyagilag megrogyasztja a családokat – kezdte az első ponthoz a hozzászólást Bogdánffy Csaba.  A képviselő elmondta, hogy a jegyzőhöz fordult, aki azt mondta, nincs lehetőség a temetői szabályzat módosítására.
Egy temetkezési vállalkozó levelét lobogtatta, melyben az éves költségeket írta le. Ezért az egyházak 8 millió forintos támogatását nem tartja indokoltnak, mert a bevételek olyan jövedelmet jelentenek, hogy szükségtelen a plusz támogatás.

Erre Molnár Béla (Fidesz) alpolgármester reagált:
„A temetői költségeket bekértem annak idején, ha valóban utána megy az adatoknak Bogdánffy úr, láthatja, hogy minden szám mögött valódi teljesítés van”.

Bozsár Lajos (MSZP) is beszállt a vitába. Kiemelte, hogy nagyon komolyan megterheli a családokat a szolgáltatás díjazása, ráadásul a temetőben áldatlan állapotok uralkodnak.
„Igaz, az egyház kiadta üzemeletetésre, de az egyház nem ellenőrzi megfelelően a munkát a temetőkben. Az összegért elvárható, hogy a temető úgy működjön, ahogyan kell. Nem zörög a haraszt. Kérem, hogy az árak jelenjenek meg az Orosházi Életben-ben és az OrosCafé.hu oldalon.”

09:16

(Ezekben a percekben Poór Csaba, a mi főnökünk beszél és mutatja be a képviselőknek az OrosCafé.hu-t, és a további fejlesztéseket. Erről írt már ide is. – A szerk.)

09:13

GYIÖK díjátadás

A Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanács nevében Bogdánffy Csaba egy elismerő oklevelet adott át a GYIÖK képviselőinek, hiszen a tanács úgy ítélte meg, hogy kiemelkedő minőségű anyagot adtak be, mellyel több millió forintot nyertek.

Napirend előtt

09:11

Pleskó és hirdetése (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Pleskó és hirdetése (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Szintén napirend előtt kért szót Bogdánffy Csaba (MSZP) frakcióvezető, aki szerint sajnálatos, hogy máris elkezdődött a kampány. Azt kérte, hogy ne provokáljanak, és várják meg, milyen döntés születik az árvák témájában.
„Szálljon magába képviselőtársam, hogy ki mondd igazat és ki nem” – mondta.

 

09:03

Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Pleskó Pál (MDF). Az egy évvel ezelőtti, általa feladott hirdetést mutat, mely a Szuperinfóban jelent meg. Ezen Gyurcsány Ferenc és Fetser János (MSZP) szerepelnek kísérőszöveggel. Pleskó elmondta, hogy ezért beperelték, de immár másodfokon is elvesztették a szocialista képviselők a pert. Emellett szavaival ostorozta Varga Zoltánt – aki immár önkormányzati miniszter – és a legújabb döntéstervezetit, melyekkel a szociális ellátásokat változtatná.
„Kérem V.Z.-t, hogy változtassa meg szándékát, hogy ez a gonosz terv ne sikerüljön, legalább az árvákat ne bántsák” – mondta Pleskó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.