- hirdetés -

Orosháza történetét idéző sorozatának negyedik részéhez érkeztek a Justh Zsigmond olvasókör tagjai. Az április 10-i eseményen Csányiné Kádár Tünde mellett Koszorús Oszkár, a város díszpolgára foglalt helyet. Az első száz év, majd a 1800-as évek és az I. világháború után ez alkalommal a két világháború közötti Orosházáról beszélgettek.

Kereken öt évvel az április 10-i előadás előtt érkezett meg az előadássorozat első része a Justh Zsigmond Városi Könyvtárba. Akkor Orosháza első száz évéről, 1744-től 1844-ig vették végig a legfontosabb történéseket, majd további két alkalom után érkeztek el a két világháború közötti időszakhoz. Az esemény vendégeként Koszorús Oszkár foglalt helyet Csányiné Kádár Tünde mellett. – Habár, ahogy szétnézek, mindenkit ismerek, de néhány gondolatot mondok magamról – kezdte bemutatkozással a közös előadást Koszorús Oszkár. Kiemelte, családjából ő volt az első, aki Orosházán született, majd hozzátette szerencsére a két világháború közötti eseményekről személyes élményei is vannak, rengeteg embert ismert.

– Szinte minden témakört érinteni fogunk az előadás egy órájában. Oktatást, gazdaságot, egészségügyet, sportot. A jelenlévőknek pedig utána lehetősége lesz kérdezni. Igazándiból van egy 10 oldalas vázlatom, de nem olvastam át – árulta el nevetve Koszorús Oszkár. – A mai alkalommal 1919-től indulunk, amikor egy új helyzettel nézett szembe a város, hiszen Magyarország központi Orosházájából egy határszéli település lett – ismertette.

Az alkalom első néhány percében az akkori képviselőkről, különböző statisztikákról szólt az előadás, majd az oktatás témája következett. Koszorús Oszkár felidézte, akkoriban Orosházán milyen iskolák alakultak. Ilyen volt például a mezőgazdasági technikum, a gyors-és gépíró iskola, az Evangélikus Gimnázium, de emellett 13 evangélikus, egy katolikus és egy izraelita népiskola is létezett.

Az előadás során a város kulturális életéről is szó esett, az akkor élő írókról, festőkről, akiket Koszorús Oszkár akár még személyesen is ismerhetett. Ezután a sport sem maradhatott ki, majd az ekkor fellendülő gazdasági életről ejtettek néhány mondatot. Így lett teljes a két világháború közötti Orosháza története.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.