- hirdetés -

Az orosházi kórház eladósodása miatt az előző vezetést okolja a mostani. A felelősséget kivizsgálják, a nehéznek ígérkező jövőt tervezgetik.

A kórház főigazgatója dr. Kalmár Mihály csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette az átvilágítás eredményeit, melynek anyagát a testület többsége augusztus végén megszavazta. A szocialista frakció nem szavazott.

„Megdöbbentő adatokkal szembesültünk. Az eladósodás folyamata már 2005-ben elindult, majd felgyorsultak az események. Az előző vezetés gazdasági és szakmai szempontból is hibákat vétett. Emiatt felemésztették a több mint 300 millió forintos tartalékot és mintegy 250 milliós adósságot halmoztak fel. Ezért a felelősséget nem vállalom” összegezte Kalmár.

Az új vezetés korábban is kritizálta a régit. A három hónappal ezelőtti pengeváltáskor dr. Gervain Mihály volt kórházigazgató hangsúlyozta, nem igaz, hogy lemondásakor a kórház adósságállománya 200 millió forint volt. Az átadáskor készült jegyzőkönyvre hivatkozva (melyet 5 tagú bizottság és ügyvéd szignált) állítása szerint az adósság összege mindösszesen 60 millió forint volt.

Kevésből kell jól gazdálkodni (fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kevésből kell jól gazdálkodni (fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az új menedzsment fenntartható, tervezett betegellátással működő intézményt szeretne. Ezért az átvilágítás adataira támaszkodva kidolgoztak egy programot, mellyel a kórház helyzetét stabilizálnák.

Mérlegen a valóság

Részleteket a kórház főigazgatója csütörtökön még nem árult el, hiszen a testület szeptember 7-én tárgyalja az anyagot. Kalmár annyit azonban megosztott a sajtó képviselőivel, hogy a betegforgalom növelésére, a kiadások csökkentésére és a munkahelyek megőrzésére törekednek.

Plusz bevételt remélnek a kiszolgáló egységek (mosoda, konyha) kihasználásából. Az évente 10 milliós mínusszal, külső telephelyen, elavult gépekkel üzemelő tüdőgondozót pályázat útján tennék gazdaságosabbá. A cél, hogy a telephelyek megszűnjenek, a diagnosztika kórházon belül legyen.

Közben keresik az intézmény piaci helyét is a régióban – az elképzelések között egy gyermek és anyavédelmi központ is szerepel.

A szakembergárdával szintén terveik vannak. Kalmár szerint az előző vezetés alatt nyolcvan kiváló szakember hagyta el a kórházat, ami a betegforgalom csökkenéséhez vezetett. Jelenlegi adatok szerint az illetékességi területen élő betegek 20-25%-a nem az orosházi kórház mellett dönt. Ezért a betegeket visszacsábító szaktekintélyeket szeretnék Orosházán foglalkoztatni.

Kalmár hangsúlyozta, az intézkedések rövid távú eredményei már most jelentkeznek. Mindezek ellenére nem tudják felszámolni az adósságállományt.

Térdre, imához?

„Az országos finanszírozás miatt 15-18%-kal kevesebb forráshoz jut az orosházi kórház. Az egészségügyi miniszter ugyan 4 milliárd pluszról beszél, de a kormány neves szakemberei szerint alapjaiban rendült meg az egészségügyi ellátás, októberre minden kórház eladósodik. Repa Imre, a kaposvári kórház rektor helyettese egy országos konferencián azt mondta: „térdre, imára”.

Kalmár mindezek ellenére optimista. Mint fogalmazott, egészségügy mindig lesz. Megfogalmazták az előttünk álló feladatokat , terveket.

A kórház jogi képviseletével megbízott dr. Varga István ügyvéd szerint az előző menedzsment nem megfelelően vezette a kórházat. A felelősséget, valamint az esetleges mulasztásokat, szabálysértéseket kivizsgálják.

Az átvilágító cég tanulmányán alapuló intézkedési tervet hétfőn reggel 9 órai kezdettel tárgyalja a testület.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.