- hirdetés -

7 millióba került a városi kórház adósságállományát elemző tanulmány. A szocialisták hiába kértek, nem kaptak saját példányt.

A budapesti székhelyű MŰVEK Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t Orosháza város önkormányzata megbízta a városi kórház és a rendelőintézet átvilágításával, valamint a hatékonyságjavító intézkedések kidolgozásával. A tanulmány megállapította, hogy az adósságállomány kialakulásában külső és belső tényezők egyaránt szerepet játszottak.

Gazdaságtalanul működött?

Külső tényezőnek tekinthető többek közt az egészségügy általános finanszírozásának problémái, illetve a 30 ezer lakost jelentő szarvasi vonzáskörzet fekvőbeteg ellátásának átadása a békéscsabai kórház részére. Az egyik belső ok, hogy a kórház nem mérsékelte a kiadásokat a szarvasi vonzáskörzet átadásakor. Ez ugyanis Orosháza számára jelentős bevétel csökkenéssel járt. A tanulmány szerint kiadás mérséklő intézkedés a létszám, s ezáltal a bérköltség csökkentése. A gazdaságtalan szakmai tevékenységek is hozzájárultak az adósságállomány kialakulásához. Így például az évi 50 millió forintos veszteséggel működő vérellátó szolgálat, vagy az évi 10 millió forintos mínusszal üzemelő tüdőgondozó – áll a tanulmány összegzésében.

Csak betekintésre

A tanulmány augusztus 3-tól a népjóléti és szociális osztályon állt az önkormányzati képviselők rendelkezésére. Dr. Sóki Krisztina és Bogdánffy Csaba MSZP-s képviselők éltek a lehetőséggel, pontosabban éltek volna.
„A szakszavakkal teletűzdelt és hosszú tanulmány megismerésére több idő kell. A jegyzőt, majd a polgármestert is arra kértem, biztosítson egy példányt, hogy a szakemberekkel való konzultálás után érdemben hozzászólhassunk a bizottsági ülésen és a pénteki testületi ülésen egyaránt” – nyilatkozta Bogdánffy képviselő augusztus 25-i sajtótájékoztatóján.

Nem kaptak saját példányt, ami Bogdánffy szerint nem megfelelő eljárás.
„Ezért az MSZP frakció  nem vesz részt a bizottsági ülések azon napirendjein, melyen az átvilágítási anyagot tárgyalják. Sőt! A pénteki testületi ülésen sem kívánunk érdemben belefolyni a vitába.”

Németh Béla polgármester elmondta, senkinek sem engedélyezték, hogy az összeállított anyagot kivigye az épületből, de minden képviselőnek lehetősége volt megismerni az anyagot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.