- hirdetés -

Rengeteg színes programnak adott helyet szombat délután az Árpád-kert, mind más volt, mégis összekötötte őket valami: az Orosházához tartozás. Helyi értékek sorakoztak fel az asztalokon, helyi kézművesek állították ki portékáikat és helyi zenészek, táncosok szórakoztatták a közönséget.

– A Városnapi Ramazuri a városalapítási hét egyik programja, a rendezvény az önkormányzat egyik eredményes pályázatának köszönhetően valósulhat meg – mesélte Mikli Hanna, a Petőfi Művelődési Központ kulturális szervezője. – Harmadik éve szervezzük meg a ramazurit, idén az értékeinkre fókuszálunk. Értéktári bemutatóval várjuk az érdeklődőket, az Orosházi Települési Értéktár elemeiből szabadtéri tárlat készült, ahol megcsodálható többek közt az orosházi kulcsos kalács, az orosházi banán, a száraztészta, a méz, a mézeskalács és a szilvalekváros papucs is. Ugyanitt Gádoros, Csorvás és Csanádapáca értékei is megtekinthetők.

A rendezvény ideje alatt helyi kézművesek termékei várták a kíváncsi szemeket. Nagy Andrásné, az OrosKosár szervezője elmondta, közösségük helyi termelőkből áll, jellemzően mind azon dolgoznak, hogy valami igazán egyedit alkossanak. A rendezvényre látogatók kedvükre válogathattak a méz, a chili, a lekvár, a mézeskalács, a gyurmaékszer, a táska és a horgolt termékek sokaságából.

A rendezvényen jelen volt a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza is, akik nem mindennapi foglalkozásokkal készültek az alkalomra.

– Az Orosházi Értéktár elemeire alapuló TOTÓ vár itt ma mindenkit. A gyerekek az interaktív mágneses táblán található fotóknak és történeteknek köszönhetően bővíthetik tudásukat, és ezért még apró jutalmakat is kapnak – mesélte Szabóné Andrea, az egyesület önkéntes segítője. – Emellett a bátrak megismerkedhetnek a zsugorkázás technikájával, mellyel egyedi medálok születnek, illetve lehetőség van képeslapkészítésre és festésre is. Mindegyik feladat játékos, izgalmas, és Orosháza nevezetességeihez kötődik. Biztosak vagyunk abban, hogy élményben és tudásban is gazdagodnak ma azok a csemeték, akik kipróbálják valamelyiket.

Az ingyenes családi kalandozáson egymást követték a színvonalas műsorszámok. Elsőként a Táncsics gimnázium tanulója, Radics Gábor énekelt, majd az Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület állt a közönség elé. Őket követte a Zenés Újjászületés Mozgalom Egyesület, azaz a ZúmBabák bemutatója, majd a Harangos Néptáncegyüttes előadása, végül a ReDande Hip-Hop Crew SE fellépése kápráztatta el a nézőket. A tánc után a zenéé lett a főszerep, az Orosháza Városért díjjal kitüntetett Orosházi Fúvószenekar Debreczeni Márk vezényletével most is remek hangulatot teremtett.

Végül Ficsor Zoltán egy igazán különleges édességgel varázsolta még édesebbé a délutánt. A mestercukrász nevéhez kötődik az előterjesztés, mely alapján a „Török cukrászat megteremtése Orosházán” az értéktár részévé vált. Az ingyenes rendezvényen osztott ajándéksütemény elkészítésének módját még mesterétől, Musztafa Szulimántól tanulta. A grillázsszelet nagy sikert aratott.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.