- hirdetés -

A helyi értéktár része, múltunk egy darabkája az orosházi lakodalmas kulcsos kalács. Asztalos László pékmester a régi szokásokról és a kalács jelképéről mesélt nekünk, miközben felesége, Erika megmutatta, hogyan is készül ez a finom étel.

A világ változik, ezt mind jól tudjuk, a régi szokások helyét felveszik az újak. Haladunk a korral, ahogy mondani szokás, mégis olyan jó megőrizni néhányat abból az örökségből, amit az őseink hagytak ránk. Ilyen lehet egy-egy hagyomány továbbvitele, mint például a lakodalmas kulcsos kalács kínálása egy esküvői menetben.

– Ma már sokkal kevesebb jegyespár kéri a kulcsos kalács készítését, pedig régen akár százat is megsütöttünk egy lakodalomra – kezdi Asztalos László pékmester, aki 1970-től készíti ezt a fajta ételt. – Az egész országban nagy hagyománya volt ennek, az Alföldön különösen sokféle kulcsos kalácsot készítettek, így lett külön orosházi is. A különbség nem a tésztában, hanem egyszerűen a kulcsolásban, vagyis az elkészült kalácsok formájában mutatkozik meg. Az orosházi például tíz szálból készül – folytatta.

Ennek a finom ételnek fontos jelképe volt a nagy napon. A szálak kulcsolása, vagyis összefonása ugyanis az szerelmesek összetartozását jelentette. A tíz szál utalt arra is, hogy nemcsak a menyasszony és a vőlegény élete fonódik össze, hanem a két családé is a sok-sok taggal együtt.

Egy finom, frissen sült lakodalmas kulcsos kalács

– Az volt a szokás, hogy mikor vonult az ifjú pár és a násznép a templomba, az út két oldalán álldogálókat megkínálták ezzel a kaláccsal. De adtak a vőfélynek, vittek a papnak is, és a fiatalok asztalára is jutott egy. Úgy alakították ki a kalács formáját, hogy a borosüveg nyakára is fel lehessen akasztani azt – jegyezte meg Asztalos László.

Ma már töredékét készítik az egykori mennyiségnek, de akadnak még páran a mai fiatalok között is, akik szeretnének az asztalukra ebből a jelképes finomságból. Régen számtalan formája létezett a lakodalmas kulcsos kalácsoknak, volt rózsás ablakos kalács, kocsikerék, vitézkötéses ablakos kalács, küllős kalács és boroskulacs is.

– Annak idején a vásárhelyi Varga János vőfélynek volt egy kedves szokása. Csináltatott velünk egy kerek kalácsot, amibe bele kellett sütnünk egy erős zsineget. A jegyespárnak meg kellett fognia a két végét, és teljes erőből húzni kellett. Azt mondta Jani bácsi, az lesz a főnök, aki a nagyobb darabot töri, de mivel nem lehetett azt kettétörni, végül mindig az az eredmény született, hogy ebben a házban bizony mindkét fél egyenlő lesz, és közös döntések fognak születni – emlékezett vissza.

Így készül az orosházi lakodalmas kulcsos kalács – „Nincs ebben semmi ördöngösség”

  1. Készítsük elő a hozzávalókat, 1 kg lisztet, 5 dkg élesztőt, 10 dkg margarint, 10 dkg cukrot, 1 dkg sót, 2 tojást, 3 dl tejet és 2-2,5 dl vizet!

2. Keverjük össze a tej egy részét a cukorral, majd adjuk hozzá az élesztőt, majd mehet bele a tojás. Közben a lisztet dolgozzuk össze a margarinnal és a sóval, majd az egészet gyúrjuk össze annyi vízzel, hogy a tésztánk ne legyen se túl sűrű, se túl híg…Jöhet a dagasztás. A kézi dagasztás folyamata embert próbáló feladat.

3. Liszttel leszórva, letakarva 30-40 percen át pihentessük a tésztánkat! Hagyjuk dolgozik az élesztőt! Ha ez megvan, osszuk hat dekás darabokra a tésztát!

4. Ha kimértük a tíz darab hat dekás kis csomagot, sodorjuk, nyújtsuk ki azokat úgy, hogy végül 6 hosszabb és 4 rövidebb szálunk legyen.

5. A nagyobb szálak adják a kalács vázát és szélét, a rövidebbek pedig a középső részt.

6. Ha összekulcsoltuk a szálakat, takarjuk le ismét a tésztát, és hagyjuk azt megkelni! Fél óra elteltével kenjük meg a kalácsot a tojással. Ez adja majd meg a színét.

7. A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra, majd a pihentetés után süssük benne a kalácsunkat 15-20 percig! Sütés közben egy rövid időre résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson! Így szép fényes lesz a kalácsunk felülete.

El is készült a finom orosházi lakodalmas kulcsos kalácsunk, menynek bár tésztája ugyanolyan, mint a fonott kalácsé, de az íze formájának köszönhetően mégis teljesen más. Nem beszélve a hangulatáról és arról, amit jelképez.

A fotókat készítette: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.