- hirdetés -

Az újranyitás után egy különleges programsorozatot indít a Nagy Gyula Területi Múzeum. Helytörténeti Klub néven kötetlen beszélgetésre invitálják azokat, akiket foglalkoztat Orosháza, a város története. Első alkalommal április 23-án várták az érdeklődőket, a meghívott vendég Koszorús Oszkár helytörténész, Orosháza díszpolgára volt.

– Ez nem is előadás, tényleg inkább egy kötetlen beszélgetés – hangsúlyozta Szemenyei Béla, a Nagy Gyula Területi Múzeum történésze, amikor a programsorozatról kérdeztük. A Helytörténeti Klub ötlete akkor fogalmazódott meg a múzeum munkatársainak fejében, amikor nyitás után látták, mekkora szükség van a rendezvényekre, és arra, hogy a kulturális élet ismét egy kis színt kapjon Orosházán.

– Az idősebbeknek ez a beszélgetés lehet egy nosztalgia, ahol megoszthatják emlékeiket, míg a fiatalabb generáció számára új információkkal szolgálhatunk. Olyanokkal, melyekről talán az iskolában sem hallanak, hiszen Orosháza története nem szerepel részletesen a tananyagban – mondta Szemenyei Béla, majd kiemelte, bárkit szívesen látnak, akit érdekel az aktuális beszélgetés témája.

A Helytörténeti Klub első beszélgetését április 23-án tartották meg. A városalapítási ünnepséghez kapcsolódóan a témát is ez adta. A meghívott vendég ezúttal Koszorús Oszkár helytörténész volt, akivel Orosháza születéséről beszélgettek. A délután során rengeteg érdekesség előkerült, köztük egy több száz éves füzet is, melyben Balassa Pál evangélikus lelkész írt a városról.

A következő beszélgetés várhatóan jövő hónapban lesz, ahol ismét egy új vendég és egy új téma lesz porondon. Szemenyei Béla hangsúlyozta, igyekeznek aktualitás vagy érdeklődés szerint választani a témák közül. Arról pedig, hogy pontosan mikor és miről szól majd a délután a Nagy Gyula Területi Múzeum Facebook oldalán tájékozódhatnak.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.