- hirdetés -

Szivárványos tortaszelet, cukorral szórt fánk és színes macaron csüng Hegyi Hajnalka lánya, Hanna csuklóján és nyakán. Anya és gyermeke együtt álmodta meg ezeket az egyedi ékszereket, amelyek – bármilyen meglepő is – süthető gyurmából készültek.

Játékosság és elképesztően dús fantázia jellemzi Hegyi Hajnalka munkáit. Igaz, Hajnalgyöngy már gyerekként is szerette a kreativitást és kézügyességet igénylő elfoglaltságokat, de tíz éve jött el az a pont, amikor úgy döntött, több időt szán a számára valódi örömet okozó hobbira. A neten bukkant rá a süthető gyurmák világára, számtalan lehetőség, szín és forma került elé a világhálót böngészve.

A technika elsajátítása és a buktatók kiismerése után Hajnalka úgy döntött, saját érzéseit, gondolatait és lelki világát viszi bele munkáiba. Így születtek meg a legkülönbözőbb formájú és mintájú, matt és fényes, sima felületű és dombornyomott, lapos és hullámos, egyszínű és tarka, kicsi és nagy fülbevalók, medálok, karkötők, és így jöttek létre az édesszájúak számára szinte ínycsiklandónak ható desszertékszerek is.

– Közeledett a gyereknap, amikor a kislányommal azon tanakodtunk, milyen alkalomnak megfelelő ékszerekkel rukkolhatnánk elő. Neki jutott eszébe, hogy mi lenne, ha pillecukor, macaron, torta vagy épp fánk csecsebecséket készítenénk. A felvetés nekem is nagyon tetszett, így hát belevágtunk, és sorra jöttek a jobbnál jobb, gusztusosabbnál gusztusosabb ötletek. Óriási sikerük lett. Ezek az ékszerek egyébként nagyon könnyen elkészíthetők, szerintem egy közös kis kézműveskedés akár anya-lánya programnak is szuper – mondta Hajnalka.

Hajnalka azt javasolja, ha valaki szívesen kipróbálná a gyurmaékszer-készítést, először kész kiszúróformát vegyen a kezébe. A tésztanyújtógéppel kinyújtott, tiszta alapra helyezett, megfelelő színű süthető gyurmát ezzel szúrja ki! Ha ez megvan, csak tegye a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd be a 110 fokos sütőbe! Harminc perc alatt kész is az alkotás, amelyről már csak a nemesacél kapcsok és szúrókák hiányoznak. (Az orvosi fém hatalmas előnye, hogy nem allergizál, így gyerekek számára is ideális választás.) Ha ezeket is rögzítettük, már fel is vehetjük a remekművünket, amely biztosan feldobja majd a külsőnket, és így a napunkat is.

– Bármit megvalósíthatsz, itt csak a fantázia szabhat határt – folytatta Hajnalgyöngy. – Akármilyen stílushoz, kultúrához, évszakhoz illesztheted az ékszereket, ihletet adhat egy séta, egy beszélgetés, de még egy film vagy dal is. A gyurmaékszerek egyébként időtállóak, kényelmesek, könnyűek és egyszerűen tisztíthatók. Szeretem őket. Vannak azok a típusú nők, akiknek nyakát, csuklóját és fülét mindennap ugyanaz a gyönyörű arany ékszer díszíti. Ezek általában tényleg minden ruhadarabhoz passzolnak, sosem évül el szépségük, és nem válnak divatjamúlttá sem. Én viszont más vagyok, inkább olyan nő, aki reggel felvesz egy, a hangulatához és az előtte álló naphoz illő ruhát, aztán ránéz az ékszergyűjteményére, és kiválasztja a hozzá leginkább passzoló darabokat. Én így szeretek élni.

Hajnalka a gyurma mellett sárga- és vörösrézből is készít ékszereket. Ehhez már kevés lenne az internet, a fém megmunkálásához szükséges tudást egy aranyműves képzésen szerezte. Hajni forraszt, kalapácsol, fűrészel, reszel, csiszol a tökéletes végeredmény érdekében. A réz esetén a témaválasztás is más, itt már inkább az anyaghoz illő, komolyabb darabokról van szó. De ezek is egyediek. Még ha egy ismert ezoterikus szimbólum áll a középpontban, akkor is biztosan találunk az ékszer egy kicsiny részletében valami hajnalgyöngyöset.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.