- hirdetés -

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola életében is komoly próbatételt jelentett a koronavírus-járvány és a korlátozások időszaka. A 2022-es évben azonban ismét több alkalmuk nyílt arra, hogy közönség elé álljanak, felélesszék nagy hagyományokra visszatekintő programjaikat. Hasonló tervekkel vágnak neki a 2023-as évnek is.

Mozgalmasnak számított a 2022-es év a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és oktatói életében. A koronavírus-járvány kitörése óta a legutóbbi volt az első olyan év, ahol a hagyományosnak számító programjaikat ismét meg tudták rendezni. Ezek közé tartozott a Művészeti Fesztivál, ahol az intézmény összes tanszaka bemutatkozhatott az érdeklődőknek, de újdonsággal is készültek. Vozár Márton zongoraművész és felesége László Henriett festőművész közös műsorával a zenét és a képzőművészetet kapcsolták össze.

– Ezt követően több alkalommal is rendeztünk a képzőművészeti növendékeknek külön családi napot vagy hétvégét, ilyen programot tavasszal és ősszel is tartottunk. Végre ismét, két év szünetet követően tartottuk meg a Nagy Hangszerválasztót, ahol az iskolások és az óvodások is tudtak mind délelőtti, mind délelőtti időpontokban is jönni. Újdonság volt viszont, hogy a Térzene és Utcazene fesztiválokon léphettünk fel, a fúvósok és a vonósok nem kevesebb, mint négy alkalommal is megmutathatták magukat ilyen téren – mesélt az intézmény igazgatója, Kardosné Bánhidi Éva.

Sokkal többször bemutatkozhattak közönségüknek, mint a pandémia alatt (Fotó: Horváth Bence)

Ősszel a Petőfi Művelődési Központban tanári koncertet tartottak, de elindult az Utcazene Fesztivál is. Mind a tavaszi, mind az őszi időszak tele volt fellépésekkel, szereplési lehetőségekkel, megvoltak a lehetőségek a bemutatkozásra. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy nyáron a beiskolázást minden szakon nagy érdeklődés övezte.

– Pozitívum, hogy több olyan dolog is újraindulhatott, ami korábban is hagyományosnak számított, de a járvány és a korlátozások miatt maximum online formában tudtuk megtartani. Akkor is az volt az elsődleges célunk, hogy elzárva a közönségünktől is meg tudjuk mutatni magunkat. Most viszont már a nagyszabású moderntánc gálánkat is közönség előtt tudtuk megtartani, így összességében nagyon eredményesnek és sikeresnek mondható a 2022-es év – tette hozzá az igazgató.

Nagy sikert aratott az Utcazene Fesztivál (Fotó: Horváth Bence)

Elmondta, hogy ezt a tendenciát az újév során is szeretnék folytatni. Szintén két évvel ezelőtt volt utoljára Farsangi Koncertje az intézménynek, így ennek a programnak a visszatérése is egy fontos mérföldkő lesz februárban. Tavasztól ismét útjára indul számos rendezvényével a Tavaszi Művészeti Fesztivál, de nemzetközi táncminősítő versenyüket is szeretnék megrendezni a közeljövőben, amely nagy érdeklődéssel indult útjára 3 évvel ezelőtt, most 2 alkalom után jöhet a következő.

Így a táncosoknak is lehetősége nyílna ismét a bemutatkozásra, de a Megyei Könnyűzenei Fúvósversenyt is szeretnék megrendezni, amire más most is van érdeklődés. Továbbra is a munkatervben van a 2022-es év értékelése során is elhangzott hangszerválasztó és a különböző családi programok, az intézmény pedagógusai is lelkesen várják már azokat az alkalmakat, ahol a gyerekekkel közösen kiállva találkozhatnak a zene iránt érdeklődőkkel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.