- hirdetés -

„Mindenkinek azt mondtam, hogy aki még nem látta, azért jöjjön el, aki pedig már látta, azért, mert lesznek meglepetések ezen az érzelmi hullámvasúton.” – fogalmazott Kárai Borbála táncpedagógus a Világnak világa című, általa írt, koreografált és rendezett előadás után.

December közepén vitte először színpadra a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola modern tánc tanszakának táncpedagógusa növendékeivel együtt a Világnak világát. A Táncba foglalt őserő alcímet viselő előadás akkor is hatalmas sikert aratott köszönhetően az eredeti ötletnek, a tehetséges és felkészült gyerekeknek, valamint a produkció sztárvendégének, Vadkerti Imrének, aki az április 22-ei második, érettebb, jobban strukturált bemutatón is a vállán vitte a darabot.

Nem volt könnyű dolga a nézőknek a történet értelmezése tekintetében, a dalokra épített cselekmény megmozgatta a Petőfi Művelődési Központ színháztermében összegyűlt szülők, nagyszülők, barátok és érdeklődők képzeletét. Ezért is kértük meg Kárai Boriskát, legyen segítségünkre a mondanivaló megfogalmazásában.

– A férfi és a nő – az előadás szerint a Harcos és az Újító – kapcsolata bensőséges és örökké valónak vélt, mégis el kell szakadniuk egymástól. A borzasztóan erős kötelék miatt az elválás, valamint az újratalálkozás víziója még fájdalmasabban jelenik meg. A történet végére kiderülhet, hogy a Harcosnak saját magát kell legyőznie az életnek nevezett kavargó ösvényen ahhoz, hogy aztán belső békéje által megteremthesse a rendet a külvilágban – mesélte a darab írója, rendezője, koreográfusa, majd hozzátette, a decemberi előadáshoz képest öt új jelenet került a darabba. Az egyik Vági Zinához köthető. A növendék ugyanis írt egy fantasztikus verset, amely annyira megihlette Boriskát, hogy még az előadás befejezésén is változtatott miatta. Így – elmondása szerint – talán jobban kifejeződött a darab eredeti mondanivalója. A pedagógus kiemelte, részben abban látja a siker kulcsát, hogy a gyermekek előadásmódja intenzívebb érzések vált ki a nézőből, és mélyebbre hat, mint a felnőtteké.

A gyerekek vezetőjükkel együtt hálásak és boldogok, hogy ilyen rövid időn belül kétszer is volt alkalmuk bemutatni a darabot, ráadásul mind a kétszer telt ház előtt. Az előadás után Dávid Zoltán polgármester így nyilatkozott a látottakról.

– Nehéz megszólalni, hisz katartikus élményben volt részünk, amely szerintem mindannyiunkban erősítette a magyarságtudatot. Csodálatos, amit Boriska véghez vitt, ahogyan megálmodta, majd összerakta, a fiatalokat bevonva egésszé kovácsolta az előadást. Vadkerti Imre is fantasztikus volt. Mindannyiukon érződött a lelkesedés, a darab teljes átélése. Számomra elsősorban azt üzente ez a produkció, hogy jó magyarnak lenni, és hogy büszkének kell lennünk a magyarságunkra. Hatalmas élmény volt ma itt lenni. Szerintem, aki részese lehetett ennek az estnek, az mindig emlékezni fog rá – fogalmazott Dávid Zoltán.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.