- hirdetés -

Érmekben gazdag időszak van az Orosházi Birkózó Egyesület versenyzői mögött. A sportolók a 2022-es szezon során 17 alkalommal is felállhattak a dobogó legfelső fokára, ebből 4-szer pedig a magyar bajnoki címet is megszerezték a különböző korcsoportokban. Most felidézték az év legfontosabb pillanatait.

Hangya János, az egyesület vezetőedzője összegezte nekünk az Orosházi Birkózó Egyesület 2022-es évének legfontosabb statisztikáit. Idén összesen 28 versenyen vettek részt, mely során 17 aranyérmet, 26 ezüstérmet, 24 bronzérmet és 31 pontszerző ötödik helyet gyűjtöttek a sportolók. Az idei évben a hagyományos korcsoportok mellett mind a veterán kategóriában, mind az egyetemi bajnokságon szereztek magyar bajnoki címet, előbbi kategóriában Börcsök László nyerte meg súlycsoportját, míg az egyetemi bajnokságon Bojtor Gellért állhatott a dobogó tetejére (mindketten a szabadfogású kategóriában győztek, míg a kötöttben ugyanott ezüstérmet szereztek).

– Fontos mérföldkő volt az idei évünk során, hogy áprilisban válogatóversenyt tudtunk rendezni az Eötvös-csarnokban. Szabad- és kötöttfogásban, valamint a nők között is a címeres mez volt a tét a versenyzők számára. A jövő évvel kapcsolatban majd meglátjuk, lesz-e ennek folytatása. Az idei évben emellett két csapatbajnokságon is indultunk, utánpótlás és diák korosztályokban és a felnőtt korcsoportban is hasonlóak voltak a terveink, de azt végül nem rendezték meg – ismertette a részleteket a vezetőedző.

A junior korosztály számára rendeztek versenyt (Fotó: Horváth Bence)

A gyerekek közül külön kiemelte Bódi Csaba teljesítményét, aki fantasztikus szezont tudhat maga mögött. Mind a diákolimpiát, mind a magyar bajnokságot megnyerte korosztályában elsőévesként. Ennek eredményeként a serdülő szabadfogású válogatott meg is hívta őt egy kassai versenyre, ahol többek között egy ukrán EB-bronzérmest is maga mögé utasítva győzött, ez a jövőre való tekintettel is nagy skalpnak számít. Börcsök László, Bojtor Gellért és Bódi Csaba mellett a lányok között is szereztek egy magyar bajnoki címet, Kozma Emma révén.

– Három edzőtáborunk volt a nyáron. Egy klubtábor, amit idén már nem napközis, hanem bentlakásos módon szerveztünk, ez Dévaványán volt. Négyen tőlünk Szarvasra is elmentek, egy nemzetközi edzőtáborba, ahol 7-8 ország fiataljai vettek részt, ez szintén egy nagyon jó tapasztalatnak számított. Végül pedig egy regionális edzőtáborról tudunk beszámolni, amin 9 gyermekkel vettünk részt – sorolta.

Csapatbajnokságon két korosztályban vettek részt (Fotó: egyesület)

A versenyzők közül a veterán kategóriában birkózó Szekerczés Zsolt idén az edzői iskolát végezte el, egyik fiatal birkózójuk, Bakos Ferenc pedig bírónak állt, a versenyzés mellett bírói iskolát végez. Debreczeni Tamás az orosházi színek mellett pedig a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián folytathatta pályafutását. Az egyesület december 17-én tart még egy kisebb évzárót a gyerekeknek, ahol az összes versenyző ajándékot kap majd.

Hamarosan ismét elkezdődik a versenyszezon (Fotó: Horváth Bence)

A pihenésre nem sok idejük maradt, hiszen már megkezdték az alapozást a következő szezonra. Ez január közepéig tart, hiszen január végén már kezdődik is a versenyszezon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.