- hirdetés -

Összefoglalónk első hónapjában – januárban – legfőképp a pandémia játszotta a főszerepet. Természetesen ezen kívül is sok érdekes történésről számolhattunk be.

Az új év kezdetén az idei első bébiről szólt írásunk, melyből megtudhattuk, hogy a megye első újszülöttje Orosházán látta meg a napvilágot. „Az év első babáját és édesanyját dr. Duray Gergő főigazgató, dr. Svarsnig Lajos, a szülészet nőgyógyászat osztályvezető főorvosa és Hevesi Ágnes főnővér köszöntötte. A család 10 ezer Ft értékű vásárlási utalványt kapott, aminek felét a Szent Szilvia Alapítvány, másik felét a Margaréta Bababolt tulajdonosa, Nagy Krisztina Margaréta ajánlott fel.”

Bojtor Zalán kollégánk az újévi népi hiedelmek, szokások világába vezetett minket. „Az újév első napján ezért rendre disznóhús kerül az asztalokra, amelynek az az oka, hogy az állat kitúrja a szerencsénket. A csirke ellenben elkaparja, ezért a csirkehúst mindenki visszautasítja, ha január 1-én azzal kínálják.”

Idén januárban még nem álltak rendelkezésre a különböző Covid 19 elleni vakcinák. Bogdánffy Szőke Anett cikkéből kiderül, milyen sorrendet állapítottak meg, kik azok akik első, második, harmadik körben kaphatják meg az oltást. Az orosházi kórházban január hatodikán kezdték meg a vakcinák beadását.

Januárban még sok minden zárva volt, de sorra érkeztek a hírek a látogatási tilalmakról is. A Platán Idősek Otthona lakóit sem látogathatták meg hozzátartozóik.

Közzétettük, a városüzem tájékoztatóját a lebontott fenyőfák elszállítási időpontjait illetőleg és egy azóta már tényként ismert előrejelzést, miszerint két számjegyű takarmány ár növekedés várható az év folyamán.

Folyamatosan figyeltük a kormányinfót és január nyolcadikán a miniszterelnök bejelentése alapján a tavaly novemberben bevezetett korlátozások meghosszabbításáról értesítettük olvasóinkat. ” Február 1-ig biztosan érvényben marad a 20 és 5 óra közötti kijárási tilalom, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás.”

Hogy ne csak mindig a rossz dolgokról halljunk, egy, a pecások vérét felpezsdítő téli horgászsikerről is beszámoltunk. Fehér László a decemberi, januári hidegben is keresi és meg is találja a pontyokat a Homokbányában. ” Fehér László orosházi horgász pecával fejezte be a tavalyi évet (az ideit is azzal kezdte). December 30-án három hatalmas pontyot fektetett matracra az orosházi Új homokbánya tó partján. A legnagyobb tükörponty súlya 16.3 kg volt.”

Megkezdték az oltást a Platán Idősek Otthonában is, viszont hiába érkezett el a farsangi szezon eleje, a korlátozások miatt sorra maradtak el a rendezvények. „Először a Batyus bált kellett kihúzni a programok közül, de ez a sors várt a gazdálkodók évi első, nagy, közös eseményére, a Gazdabálra is. Immár tizenhatodik alkalommal gyűltek volna össze a január végi vigasságra városunk és a térség gazdálkodói, de erre is várni kell egy évet. Folytathatnánk a sort a Kézilabda bállal, az OKKSZK által szervezett sportbállal, iskolai farsangi mulatságokkal…”

Sportolóink – köztük a kézilabdások – sem pihentek. Januárban lejátszotta első idei tétmérkőzését az ONKC és gőzerővel készült a tavaszi szezonra az ekkor még bennmaradásban reménykedő, NB I-es OFKSE is.

A hónap második felében végre a fehérbe öltözött Orosházát mutathattuk be egy videón és azt is megtudhattuk, hogy az Év Embere szavazás megyei jelöltjei közt orosháziak is vannak. „Szerepel a jelöltek közt Szilaj Izabella mentőtiszt, szeptember óta az Orosházi Mentőállomás vezetője, Bajkán György tűzoltó alezredes, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Tercsi József, Veness-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életmű díjasa, Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör volt elnöke, jelenlegi alelnöke.”

Január 22-én a népi időjós kalendárium segítségével megjósoltuk az idei jó szőlőtermést. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.” – Ha olvad a hó e napon, jó szőlőtermés várható. „Ha fénylik Vince, tele lesz a pince.” – Ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható. Idén alaposan “megcsordult”, hisz a mai napra ígért tíz fok feletti hőmérsékletnél ezt már elmondhatjuk és “fénylett” is (Orosházán legalább is biztosan).

A hónap vége felé megünnepelte fennállásának 19. évfordulóját a Vadvirág Esélyklub és azt a hírt is közzétettük, mi szerint a Bettika Qintett nyerte meg az idei Jazz Showcase zsűrijének szakmai díját. Az is kiderült, hogy a korlátozásokat újabb egy hónappal meghosszabbította a kormány.

Folytatódtak olvasóink által kedvelt sorozataink is. Az Én Ötösöm, az Ezt biztosan nem tudtad rólam és a Régi csibészek. E mellett mindenki várta, hogy enyhüljön a szorítás, múljon a tél és minden térjen vissza megszokott medrébe.

Természetesen sokkal több minden történt januárban is, mint amit fentebb megemlítettünk. Az OrosCafé oldalán a lap aljára görgetve megtalálhatják archívumunkat, ahol minden írásunkat, hónapokra bontva újra elolvashatják. Jó böngészést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.