- hirdetés -

Pár napja ünnepelte fennállásának 19. évfordulóját a Vadvirág Esély Klub. Az elmúlt közel két évtized alatt a kezdetben maroknyi csapatból teltházzal működő intézmény lett, ahol az ellátottak mai napig önfeledten töltik idejüket.

2002. január 15-én nyitotta meg kapuit a Vadvirág Esély Klub Orosházán. Akkor mindössze nyolcan jártak a nappali intézménybe.
– Nagyon hangulatosan teltek a napjaink, kicsit ez egyfajta útkeresés volt számunkra, mert a környéken nem igazán van ilyen intézmény. Azokkal, akikkel akkor együtt dolgoztunk, szinte a mai napig együtt vagyunk. Hármas cél vezérelt bennünket, amikor megnyitottuk a Vadvirág Esély Klubot. Először is megismertetni a lakossággal, elfogadtatni és megszerettetni az ellátottjainkat. Úgy érzem ez sikerült – nyilatkozta Felföldiné Nagy Teréz gondozó, aki a kezdetek óta erősíti a vadvirágos egységet.

Felföldiné a visszajelzések alapján elmondta, az ellátottak nagyon szeretnek ott lenni, a munkatársak pedig igyekeznek mindig színvonalas és érdekes foglalkozásokat szervezni. Ma már nem nyolcan, hanem harminchatan látogatják a Vadvirágot.

Felföldiné Nagy Teréz: Már a kezdetekkor s nagyon jó volt a hangulat (Fotó: Horváth Bence)

Dr. Dimákné Demeter Krisztina terápiás munkatárs elmondta, az intézményben a férfiak vannak többségben, a legfiatalabb ellátott 23, míg a legidősebb 52 éves. Hozzátette, mi sem bizonyítja jobban azt a tényt, hogy az orosháziak elfogadták a vadvirágosokat az az, hogy az általuk szervezett rendezvények mindegyikét nagy érdeklődés övezi.

– Számos rendezvényen, jótékonysági bálon, aranymasni találkozón is fellépnek az ellátottak, nem utolsó sorban városi rendezvényeken is képviseltetik magukat. Bármikor találkozunk a lakossággal, nagyon nagy szeretettel üdvözlik őket – mesélte. Hozzátette, az életkorbeli különbségek érezhetők az intézményben, az ellátottak közül többen tartoznak az idősebb korosztályba. Míg a fiatalok zenét hallgatnak, addig az idősebbek elvonulnak. Dr. Dimákné Demeter Krisztina kiemelte, az ellátottaknak nagyon hiányoznak a rendezvények, remélik minél hamarabb véget ér a járvány.

Dr. Dimákné Demeter Krisztina: Érezhetőek a generációs különbségek (Fotó: Horváth Bence)

Orosz Róbert szintén a kezdetek óta tagja a Vadvirág Esély Klubnak, mint ellátott. Elmondta, nagyon szereti a közösséget, minden nap jó hangulatban telik.
– A legutolsó, két évvel ezelőtti bál is nagyon jó volt, a Valahol Európábant adtuk elő. Nagy élmény volt, hogy Krizbai Tecával énekelhettem együtt. Sok kiránduláson is volt szerencsém részt venni. Igazán jól érzem itt magam – nyilatkozta Róbert.

Szabó Zsanett, akárcsak Róbert, szintén a kezdetek óta vadvirágos. Elmondta, szívesen vesz részt a rendezvényeken, ha erre lehetőség van.
– A gondozók felfigyeltek a hangomra, többször felkértek, hogy szerepeljek. Előadtam Oláh Ibolya Magyarország című dalát is egy klubtársammal, és nagy sikert arattunk. Nagyon szeretem a foglalkozásokat, a terápiákat. Jól érzem itt magam – nyilatkozta Zsanett.

A Vadvirág Esély Klub dolgozói és ellátottjai egyaránt abban bíznak, hogy jövőre, az intézmény 20. évfordulóján már a megszokottak szerint ünnepelhetnek.

Kiemelt képünk a tavalyi születésnapon készült.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.