- hirdetés -

A legtöbb horgásznál a téli időszakban pihennek a botok. Él a régi beidegződés, hogy ilyenkor úgy sem esznek a halak. Pedig komoly ellenpéldával szolgálnak az Orosháza környéki vizek.

Fehér László orosházi horgász pecával fejezte be a tavalyi évet (az ideit is azzal kezdte). December 30-án három hatalmas pontyot fektetett matracra az orosházi Új homokbánya tó partján. A legnagyobb tükörponty súlya 16.3 kg volt. Laci egyébként egy cég teszthorgásza is, de nem kötelességből megy ki télen is heti két-három alkalommal is.

– Télen is esznek a békés halak ?

– Sokan hiszik, hogy nem, de ez nem igaz. Mutatja az étvágyukat, hogy a legtöbb esetben mélyen felszippantják a csalit. Ezért is szeretem egyébként a homokbánya tavakat, mert itt ha hideg is van, a víz lassabban hűl és később is fagy be. Ilyen időben is érdemes, csak figyelmesnek, kitartónak kell lenni. Tavaly előtt is horgásztam itt, tapasztalatokat gyűjtöttem, most pedig rászántam a decembert, hogy megtaláljam a nagy halakat. Bízom benne, hogy hamarosan a húszkilós álomhatárt is sikerül átlépni az orosházi új homokbányában is.

A december 30-i rekord tükrös (Fotó: Fehér László)

– Milyen technikával, milyen csalikkal vagy eredményes?

– A method feeder technikát részesítem előnyben. A nagy halas horgászataim során előszeretettel használom,a különböző ízesítésű method pelleteket. Ez kap egy kis plusz aromát is, csalinak pedig a wafters-eket szeretem használni. Ilyen hideg vizekben az intenzív ízek fontosak. Télen nem szoktam erős ritmusra horgászni. Sokszor másfél két órát is rávárok a frissítésre, újra dobásra és ez bejött. A téli nagy halaim közül a legtöbb, másfél óra eltelte után húzta el.

Decemberben voltak még szép példányok a fényképezőgép előtt (Fotó: Fehér László)

– Hogy lesz valaki teszthorgász?

– Ügyeskedni kell jó halakat kell fogni, és a közösségi oldalak is hasznosak. Rám felfigyeltek. Másik fontos része, hogy olyan nagyszerű és megértő párja legyen az embernek, mint nekem.

A recept tehát egyszerű: Sokat kell kinn lenni a parton, figyelni kell az apró, halra utaló jelekre, és kitartóan lesni a spicc rezdülését. Január 31-ig még a tavalyi engedély birtokában is megtehetjük. Görbüljön!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.