- hirdetés -

Sokszor nézzük meg puszta kíváncsiságból a horoszkópunkat, hogy mikor esik péntekre az aktuális hónap tizenharmadik napja vagy kopogjuk le a jónak ígérkező híreket. Mindenki maga dönti el, hisz-e vagy sem a babonákban, egy dolog azonban biztos: újévi hiedelmekből rengeteget fel lehet sorolni.

A legnépszerűbb ilyen hiedelmek természetesen az étkezéssel kapcsolatosak. Az újév első napján ezért rendre disznóhús kerül az asztalokra, amelynek az az oka, hogy az állat kitúrja a szerencsénket. A csirke ellenben elkaparja, ezért a csirkehúst mindenki visszautasítja, ha január 1-én azzal kínálják.

A disznóból készült ételekhez hasonló szerepet tölt be a lencse, valamint a különböző szemes termények, a sok apró mag ugyanis pénzbőséget jelképez. A bőséges étkezés és a jó italok tehát a jó évkezdés velejárói. Csakúgy, mint az első újévi látogató személye, de még inkább a hangulata.

Figyeljünk oda, hogy csak jó kedélyű embert engedjünk be a házba! Ha ugyanis rosszkedvű, dühös ismerős vagy családtag érkezik, akkor az évben könnyen szerencsétlenség vagy bánat érhet minket, érdemes tehát tartózkodni vagy távol maradni a vitáktól, veszekedésektől.

A hiedelmek szerint amit az év első napján cselekszik valaki, az könnyen hatással lehet később az egész évére. Az üres zsebek, szekrények, polcok látványa szegénységet vetíthet előre, újévi babonák nemcsak a szerencsére, hanem bizony a kiadásokra is vonatkoznak.

Az újévet természetesen nem jó adóssággal elkezdeni, ezért a babonások ilyenkor arra ügyelnek, hogy ne adjanak ki semmit a házból, hiszen ez azt jelentené, hogy az év többi részét is kiadások határozhatják meg, épp ezért adósságaikat is igyekeznek még szilveszterig kiegyenlíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.