- hirdetés -

Kiemelt téma volt a 2010-es költségvetés. Emellett több pályázatról is döntöttek a képviselők.
Üdvözöljük Olvasóinkat!

Tegnap összefoglaltuk önöknek, miről tárgyalnak ma a képviselők. Most pedig élőben követheti, hogyan döntenek a témákról. A napirendi pontok listáját és a részletes előterjesztéseket itt találja meg.

Klikkeljen és a kívánt témára ugrik az oldal.
Napirend előtt SZMSZ módosítás Közmunka Iskolai laptopok A 47-es út fejlesztése Volt SZTK eladása Óvoda pályázat Fürdőváros és informatika Költségvetés 2010 Idősügyi koncepció Sportcsarnok

A nyilvános ülésnek vége, köszönjük a figyelmet!

15:03

Bejelentések

Rucz József kérte, hogy a Kossuth utcán az OTP bank előtt lévő parkolóknál a régi taxi megálló sárga felfestését szüntessék meg, mivel Taxik már régen nem állnak ott, parkolnak az emberek, ám a rendőrök rendre figyelmeztetik az oda állókat, hiszen a jelzés tiltja a parkolást.
Bagi László kiemelte: tudnak a problémáról, tavasszal megszüntetik a felfestést.

Sportcsarnok

Bozsár Lajos azt kérdezte, hogy valóban igaz-e az a hír, hogy a sportcsarnok felújításánál nincs arra pénz, hogy a nyílászárókat is kicseréljék?
Bagi László városfejlesztési osztályvezető megerősítette ezt. Kiemelte, hogy a terveket készítő szakember korábban nem javasolta a nyílászárók cseréjét. A felújítás közben jelezték a műszakiak, hogy néhány elem mégis cserére szorulna.
– Keressük annak lehetőségét, honnan lehetne erre forrást találni. Egyébként vannak tartalékok a pályázati rendszerben.
Bozsár elmondta: most lenne értelme a cserének, mert akkor később ismét hozzá kell nyúlni a csarnokhoz.
– Most lenne értelme kicserélni valamilyen módon a nyílászárókat, akár úgy, hogy az önerőt megemeljük.
Végül kiderült, hogy még nem késő ezzel kiegészíteni a beruházást, és konszenzus volt a testületen belül, hogy ezt kidolgozzák.
15:02


A kórház struktúra változtatását 2 MSZP-s nem ellenével megszavazták.
14:42

Idősügyi koncepció

Pleskó Pál kért és kapott először szó. Kiemelte, hogy a város elöregedett, fogy a lakossága, ez látszik a koncepcióban is, ahol a születési és halálozási számok is benne vannak. Szerinte ez a legnagyobb baja Orosházának.
Násztor Sándor kiemeli, hogy nem az előterjesztést jogosságát vitatják, de szerinte ez nem egy koncepció. Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnökeként emel kifogásokat, hogy bár mindent pontosan feltártak, de a koncepcióknak van program jellegű része, ennek viszont nincs.
– Olyan részt nem láttam benne, mely akár az idősek támogatását említené – temetési, szemétdíj, ebédbiztosítás. Ezekre itt utalás sincs. Az Ifjúsági koncepció tartalmaz a jövőre nézve terveket, ez nem. Ennek a városnak megértőbbnek kellene lenni a nehéz sorsú, idős emberekkel szemben – mondta.
Erre Dávid Zoltán (Fidesz) reagált, miszerint ez az országos idősügyi stratégiával összhangban készült.
– Valóban nincsenek benne konkrétumok, de amint a költségvetés engedi, ezekre is kitérhetünk – fogalmazott. Emellett sorolta, hogy éppen a mai ülésen szavazták meg az ingyenes házi segítségnyújtást is, mely szintén a nyugdíjasokat segíti. Emellett a nehéz helyzetben lévő, de kitartó szociális hálózat is rengeteget segít az időseknek.
Németh Béla is reagált:
– Násztor úr mostani kirohanását a szokásosnak érzem, miszerint mindig elmondja a gondokat, hátha a klub kap valamit. Erről most szó sincs, hiszen korábbi kettőnk közötti egyeztetés alapján az utóbbi időben kiemelten figyelek arra, hogy ha utalványozni kell időseknek, akkor pozitívan bírálom el kérelmét, amennyiben ez lehetséges.
– Nem alkalmazok trükköket, hogy a nyugdíjasház többet kapjon. Nem darabszámra mennek a dolgok, azokat az egyesületeket, ahol havonta 20-30 ember összejön, nem lehet összevetni egy több száz fős nyugdíjas klubbal. Ez alapján kellene mérni, és nem segélyakciókat várunk. nem szélsőséges dolgokat kértem, majd az idős emberek megítélik, hogy ez agy van vagy sem.
A jobboldal, Kiss Attila és az MSZP-s Zilahi Lajos igennel, míg a baloldal nemmel szavazott. Elfogadták az idősügyi koncepciót.
14:40
A rövid szünet után folytatódik a munka. Gyors tempóban elfogadták a független könyvvizsgálói jelentést a költségvetéssel kapcsolatban, valamint az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. új SZMSZ-ét.

Költségvetés 2010

14:17

Zalai Mihály az alábbi címet adná a költségvetésnek: 500 milliós megszorítás vagy 500 ember munkahelye, avagy hogyan védjük meg az orosháziakat. Sajnálja, hogy Varga 1-2 ember szórakozásának tartja a sportot, így szerinte több ezer emberrel lesz vitája e téren. Ez szégyenteljes hozzáállás, különösen, hogy a sportért felelős miniszterként tesz ilyen kijelentéseket. Nekünk fontos a sport és a fiatalok egészsége.
Molnár Béla:
– Meg kell védenem a jegyző asszonyt, nem ő felel a költségvetésért. Ha úgy gondolja, hogy a városházán sokan dolgoznak, akkor karoljon bele a jegyzőasszonyba, menjenek végig a házon, és mondja meg kinek nincs itt helye. Nézzen a szemükbe. Emellett azt is el kell mondani, hogy nem szólunk bele a jegyző munkájába, ezt a hivatalt ő vezeti. Az MSZP városházi országlása idején ez volt a módi, de nálunk nem. Ő dönt, hogy kivel és hogyan szeretne dolgozni – mondta. Ehhez csatlakozott Dancsó József is, aki kiegészítette annyival, hogy a miniszter mondjon konkrétumokat, hogyan és hol váltsunk struktúrát, mely intézményeket ne támogassuk.
A jegyző az előbbi témához még hozzátette: nem tudja kiadni a szabadságokat sem, annyi munka van. Ezért bírság jár, és örüljenek, hogy eddig nem kaptak.
-Továbbra sem értek egyet a jegyzőasszonnyal, mert nálunk a minisztériumban is létszámstop van, és 25 %-al csökkentettük a kiadásokat. Ezt itt is meg kellene tenni. A feladatokat racionalizálni kell, az soha nem lesz, hogy minden feladatra külön pénz fog érkezni – mondta Varga Zoltán.
A név szerinti szavazásnál az MSZP frakció tagjai nemmel szavaztak. A Fideszesek, Németh Béla polgármester, Násztor Sándor, Kiss Attila, Kalmár Mihály, Pleskó Pál és Dominkó Sándor is igent mondott, így 14-6-os arányban elfogadták Orosháza 2010-es költségvetését.
13.59
Hegedűsné, dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző kért és kapott szót:
– Azért írtam alá a költségvetést, mert az mindenben jogszerű, a benne lévő hiány ellenére. Tudom, hogy engem is felelősnek tartanak ezért, de válaszolok arra, miért kellett a létszámot növelni. A közmunka és az elszegényedés miatt megnövekedett ügyfélforgalom létszámbővítést igényel. Főállású energetikust kell alkalmazni, politikai tanácsadót vettünk fel (mely mindig is volt, teszi hozzá Molnár Béla), a hivatalban vannak határozatlan idejű dolgozók.
– Vannak olyan feladatok, melyek közcélú munkásokkal nem végezhetők el: például adóirodai feladatok. A ránk ruházott plusz feladatok miatt kellett a dolgozó. A zárt ülések jegyzőkönyveit nem gépeltethetem le közmunkásokkal, a pályázatok sikeres előkészítéséhez is több ember kell. Emellett az új elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is (ami előírnak nekünk, ugyanakkor egy fillért nem adnak rá) munkaerő kell. Ezek állami jogszabályok, törvények, kormányrendeletek, melyek köteleznek minket a többletfeladatok ellátására. És ehhez ember kell, olyan, akit ha kell, felelősségre lehet vonni. Ez pedig nem lehet közmunkás – mondta határozottan a jegyzőasszony.

A képviselők közül valaki arról érdeklődik, mikor fejezi be a jegyzőasszony? Németh Béla kéri a jegyzőt, fejezze be nyugodtan – már csak egy oldal van: „Ha a testület büntetni akarta magát, akkor hallgassa végig.”

A jegyző tovább sorolja a költségek növekedése további okait: a közgyógyellátás átalakulásával megnőtt a postázandó anyagok mennyisége, tehát a költség is, amire nem kaptak plusz támogatást. A családok sokkal gyakrabban kérnek segítséget, aminek egy része az önkormányzatra hárul. A környezetvédelem terén kirótt feladatokra sem kaptak pluszpénzt. A jegyző egy 4 oldalas dokumentumról sorolja a költségnövelő többletmunkákat, melyből 18 pontot emelt ki, mint megkapott kötelező feladat, amire nem érkezett pénz.
13.45
– 1124 milliárd az önkormányzatok támogatása, ez tavaly 1250 küröl volt. A különbség kevesebb, mint 120 milliárd, ennyiről beszéltünk, de nem ennyi lett – sorolja Varga, aki javasolja a 104. oldalt áttanulmányozásra, ahol az igazgatási apparátust tárgyalják. Kiemeli, hogy szerinte 2006-tól a hivatal létszáma több mint 20 fővel nőtt, és közel 200 millió forinttal emelkedett itt a ráfordítás, melyet nem nevezhetnek megtakarításnak.
– A működésbeli hiányt le lehetne szorítani lényegesen elviselhetőbbé. Nyilván megvan az oka, hogy ezt miért nem teszik meg, mikor más testületek megtesznek.
– Pleskó úr, ha önnek valami baja, problémája van Fetser Jánossal, akkor tegye meg a feljelentsét. De az, hogy ön mindig mondvacsinált ügyeket hoz elő jelen nem lévő emberekről, ezt vissza kell utasítani. Legyen bátor, és tegyen feljelentést, vállalja fel, de ne rágalmazzon senkit igaztalanul – válaszolt Varga Pleskónak.
Németh Béla a hivatali apparátus növelése okán elmondta: mikor állami feladatot adnak át a városnak, akkor embert kell felvenni. Majd ismét Pleskó kér szót:
– Bárhol, bármikor megvédem a városomat a mocskolódással szemben. Önök a furkósbot politikáját folytatják, ha nem tudnak elérni valamit, azonnal feljelentett. Már csak 65 napjuk van, hogy ezt elmondják – mondta Pleskó.
13:28
Varga Zoltán az előtte szólókra reagált:
– Nem hangzik el, hogy a takarékosság mellett van kiadáscsökkenés is az önkormányzati szférában. Tehát az az 502 millió forint, amiről az alpolgármester beszélt az én kalkulációm alapján 250 millió forint. Komoly takarékosság valóban van. A tárgyalások során bizonyos normatívákat összevontunk, és rábíztuk az önkormányzatokra, hogy maguk döntsék el, mire kínávják felhasználni a normatívát. Valóban kevesebb a normatíva, de a döntés szabadsága az önkormányzatoké. Gyarapodott a felhalmozott vagyon? A finanszírozási műveletek ráfordítása pedig eszméletlen módon megnőtt, ezt az árat kellett fizetni. Érdemes lenne kicsit szerényebbnek lenni, hiszen ez egy picit az önkormányzat rossz gazdálkodásának is betudható. Az, hogy a költségvetésbe folyamatosan beállítunk működési hitelt, az nem jó, mert azt jelenti, többet költ a város, mint tehetné. Gyopárosfürdő kapcsán nem az a vita, hogy a fürdőt fejleszteni kell vagy sem, mert kell. De az nem tartható, hogy a fürdőbe ilyen mérhetetlen pénzeket nyomjunk bele. Ilyen rossz struktúrájú költségvetése a városnak még nem volt, az önök felelőssége, hogy elfogadják, nem is fogunk ehhez módosító javaslatot fűzni. De át kellene nézni a nem költelező feladatok támogatását – fürdő, sport, egyházak. És a sport kapcsán nem a diáksportról van szó, hanem egy-két embert részesítenek előnyben. Két pozitív példát említek Mezőberény és Szarvas költségvetését. Nincs a megyében még egy város, mint Orosháza, ami ennyit költ nem kötelező feladatokra, az önök dolga, hogy ezt megszavazzák.
(Közben Molnár Béla és Dancsó József hangosan jelzi, hogy Szarvasnak nincs sem kórháza, sem saját fenntartású iskolája, ezért nem nehéz olyan költségvetést készíteni)
13:23
Pleskó Pál megköszöni a szót, „amit tegnap nem kapott meg” – az MSZP-s lakossági fórumon nem voltak kíváncsiak a mondandójára. De most nem kíméli a testületet:
– Emlékeztetnék arra, hogy súlyos elmezavar jeleit mutatta az expolgármester, aki két elvetélt benzinkutat építtetett itt saját hasznára. Kérem az orosháziaknak mondják el: a város eddigi legnagyobb összeggel, 782 millióval támogatja az intézményeket. Ennél jóval több lenne (mintegy 950 millió), ha a volt Mezgét nem adtuk volna át, tehát szinte a teljes bevételt felemésztené az intézmények fenntartása. Évről évre nehezebb helyzetbe hozzák a településeket.
12:55
A költségvetéshez tárgyalásához jutottunk.

Németh Béla: "A költségvetésből ilyen kormény mellett többet nem lehetett kihozni"
Németh Béla: "A kiadások megszorításával fenntartható a működés" (klikk a képre)
Az érdekvédelmi szervezetek megállapításait Németh Béla ismerteti: a szervezetek értékelik a nem könnyű helyzetben lévő önkormányzat erőfeszítéseit és támogatják. A közoktatási intézmények véleménye: az ügyviteli iskola sajnálja, hogy a tavalyihoz képest csökkent a működésre jutó forrás. Az óvoda támogatta a költségvetést, az iskola értékelte, hogy a központi normtíva csökkenést az önkormányzat nem hárította egy az egyben az iskolára, hanem többlettámogatással igyekezett enyhíteni a hiányt.
– A költségvetés fenntartható és megadja az intézmények működése biztonságát, valamint a pályázatokhoz szükséges önerőt is. Az idei központi költségvetésből mintegy 500 millió forinttal kevesebb jut Orosházának, ami nagyon megnehezíti a város helyzetét, de a kiadások megszorításával fenntartható a működés – összegezte Németh Béla polgármester, aki hozzátette még, hogy a város működésében fontos szerepet játszó civil szervezetek, sportegyesületek támogatására is jutott. De szigorú ellenőrzésre és odafigyelésre van szükség, hogy a meghatározott sarokszámokon belül maradjunk.
Dancsó József felhívja a figyelmet a kormányzati forráskivonások részletes elemzésére (84. oldal).
– 2010-re csaknem 22%-kal csökkent a normatíva támogatás, ilyen drasztikus csökkenést semmilyen önkormányzat nem tud jól kezelni. A normatív kötött hozzájárulások is csökkennek, például a könyvtári és múzeumi feladatokra nulla forint kormányzati forrást kapunk, tehát ezt önkormányzati forrásból kell pótolnunk. A könyvtári feladat ráadásul kötelező feladat is – sorolja Dancsó.
– A tűzoltóságok feladatára is 5%-kal kevesebb jut. A működési költségek, felhalmozások arányainak alakulása (86. oldal) is rendkívül figyelemre méltó. 2005-hoz képest milliárdos nagyságrendű az a pénz, amit kivontak az önkormányzatok gazdálkodásából. Ekkora megszorítás soha nem volt 20 év alatt. Mi ennek ellenére pályázunk, fejlesztünk. Érdekes kritikát kaptunk egy olyan képviselőtől, aki ebben a ciklusban nem volt még testületi ülésen (Fetser Jánosra céloz Dancsó, Fetser tegnapi költségvetésről szóló tájékoztatóját itt olvashatja).
– Csődközeli helyzetről beszélni rémhírkeltés, vagy nem ért hozzá, aki így beszél, vagy szándékosan mérgezi a várost ilyen téves információkkal. A számokból feketén-fehéren kiolvasható minden – a hitelnagyság, a pályázatok száma. Fejlődik a város. Nagyon nehéz évünk lesz, az intézmények terén is, de megőrizzük azokat az értékeket, amiket önök is elindítottak, de hozzánk is kapcsolódik (például sporttámogatások, rendezvények).
Dancsó visszautasítja, hogy haveroknak osztogatnának:
– A civil szervezetk nem haverok, fontos feladatok látnak el. Például az 1000 tagot is számláló horgászegyesületnek odaadott déli-tóba az egyesület saját költségén halakat telepít. Ez önök szerint osztogatás? De említhetném a nyugdíjas egyesületeket is, köszönet jár a munkájukért. A fiatalok sportolását is támogatni kell, és nem hiszem, hogy ezektől a szervezetektől sajnálnunk kellene a pénzt. Hozzáteszi, év közben valószínűleg szükség lesz módosításra, ahogyan az élet kívánja, de maga a költségvetés tudja biztosítani a város működését.
12.50

Fürdőváros és informatika

Határ menti fürdővárosok együttműködésénél tartunk, vita nem volt, egyhangúan elfogadták, akárcsak a Hódmezővásárhely által elkészített, térségi közigazgatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése pályázatot is, melyhez Orosháza is csatlakozna. A város ezen a téren már Szegedhez is csatlakozott, így biztosítva be magát, hogy ne maradjon le a fejlesztésről. Mindkét várost tájékoztatták arról, hogy Orosháza két pályázathoz is csatlakozott. Ez nem kizáró ok a pályázatból.
12:37

Óvoda pályázat

A szünet után a Könd utcai óvoda pályázatához érkeztünk. Rucz József (Fidesz) kérte, hogy nagy figyelemmel készítsék el az anyagokat az illetékes osztályon.
Zalai Mihály azt a reményét fejezi ki, hogy Varga Zoltán az önkormányzati képviselőként támogatott pályázatot miniszterként is segíteni fogja. Varga kifejti, nem vesz részt a pályázat megszavazásában, mert pártatlannak kell lennie.
– Ha jó a pályázat, nem lesz akadálya, hogy nyerjen – mondta Varga, hozzátéve az egyik pályázat nyer, a másik nem. Németh Béla szerint jó lenne, ha nyerne, hiszen kampány van, „ez neked tenne jót, Zoli”. Végül egyhangúan megszavazták a pályázatot.
11:30
Még mindig az SZTK eladása a téma. A képviselők egyelőre szakmai érvek mentén vitatkoznak, de olykor-olykor országos politika is keveredik a tanácskozásba, némi egymásra mutogatással fűszerezve. A történetbe már az Ipari Park is belekeveredett – miért nincsenek befektetők, miért nem hoz bevételt a komoly állami és városi forrásból kialakított infrastruktúra ellenére sem.
Varga felhívja a figyelmet, az egyik párt programjára, mely szerint bérlakás programot indít.
– Ha nincs most a városra nézve kényszer és ez a párt elindítja, amit ígér, akkor lesz pályázat is, miért nem várunk egy kicsit. Logikus felvetés, hogy ne adjunk túl azonnal az épületen, hanem nézzük meg ennek a bizonyos pártnak az ígéretét.
– Attól, hogy a következő kormány szociális program beindítását tervezi még nem ok az értékesítés elhalasztására, hiszen akadnak más épületek, ahol ki lehet alakítani bérlakást, ha lesz rá pályázat – válaszolt Németh Béla polgármester.

Jobboldali igen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti krisztina
Jobboldali igen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti krisztina
Molnár: most nem látunk lehetőséget ebben az ingatlanban, egyébként más pályázatok önerejére fordítjuk az ebből származó bevételt. Elmondtuk az álláspontunkat, önök is, most már ideje a szavazásnak.
Varga kiemeli, egy lakótelep részéről beszélnek, ahová beillene egy bérlakás. Ráadásul az értékesítés következtében parkolóhelyek is meg fognak szűnni.
Dancsó emlékeztet, most arról szól a vita, hogy kijelöljék-e értékesítésre vagy sem. Egyelőre nem az eladásnál tartanak, s ez nem is lesz egyszerű, az ingatlanpiac visszaesése miatt. A képviselő ebben is a kormány felelősségét látja, az MSZP-s politikusok ezt visszautasítják.
A napirend elkanyarodott az Ipari Parkkal kapcsolatos problémák felé. Molnár szerint érdemes lenne erről egy másik fórumon, vagy ülésen részletesen tárgyalni.
Vargát az érdekli, hogy más településekhez hasonlóan miért nem lépett Orosháza is a park hasznosítása érdekében. Szerinte nem jogos most számon kérni, hogy a terület fejlesztési területté lett nyilvánítva annak ellenére, hogy annak a résznek sok hátránya van. A technológia fejlesztésében látta volna a lehetőséget Varga, és kifogásolja, hogy azóta nem történt lépés ezen a téren.
A bérlakásról még mindig nincs döntés, ellenben az ipari park és a politikai adok-kapok (főként a sokadszor egymásnak futó Varga és Pleskó között) sem hiányzik. Bozsár Lajos módosító indítványáról szavaztak: a többség nem támogatta. Az eredeti előterjesztést (kijelölés értékesítésre) a többség megszavazta.
Fél órás szünetet rendelt el a polgármester.
11:10

Volt SZTK eladása

A 10. napirendnél Bozsár Lajos átgondolásra javasolja a testületnek az ingatlan eladását, mert bérlakásokat lehetne kialakítani és talán pályázati pénzt is tudnának rá szerezni. A képviselő szerint a mostani szociális helyzet miatt valószínűleg nagy igény lenne rá, ezért érdemes lenne utánajárni.
Dancsót az érdekli, melyik pályázati lehetőség van kiírva bérlakások építésére?
Bozsár szerint vannak ilyen kiírások, de nem venné el a hivatal pályázatfigyelő munkatársának kenyerét. Németh Béla kiemeli, nincs ilyen pályázat jelenleg. Ha lenne, mindenképp foglalkoznának Bozsár javaslatával.
Papp Róbert (MSZP) szerint a DAOP 5.1.1.-es pályázaton belül lenne lehetőség, és egyéb kiírásokat is említ, valamint felajánlja, hogy még ma utána néz a lehetőségeknek.
Bagi László, a Városfejlesztési osztály vezetője elmondja, az 5.1.1-es pályázatra nem tudunk ilyen céllal pályázni.
-Információm szerint szociális bérlakások építésére, átalakítására nincs pályázat, de még ma ellenőrzöm.

Molnár: "Definiálják, hogyan lehet valamit akármivé átalakítani"
Molnár: "Definiálják, hogyan lehet valamit akármivé átalakítani" (klikk a képre)
Faludi szerint ha van, ha nincs pályázat, nem szabadna eladni az épületet, hanem át kell alakítani akármivé, ezzel munkát adnának vállalkozóknak és lakást kaphatnának a rászorulók. Át kellene gondolni, ezért nem támogatják, az értékesítésre kijelölést.
Németh Béla kiemeli, nem létező lehetőségeket nem lehet elmulasztani.
Molnár hozzáteszi:
– Azért építsünk szociális bérlakásokat, hogy helye legyen azoknak az embereknek, akiket önök tönkretettek? A jogi osztályt pedig arra kérem, definiálja Faludi úr azon javaslatát, hogy „akármivé” alakítsuk át az épületet.
Faludi szót kérve elmondja, az emberek mostani helyzete a világválság számlájára írható, nem a Gyurcsány- és/vagy Bajnai-kormány rovására.
10:53

A 47-es út fejlesztése

A három éve húzódó 47-es főúttal pályázatával kapcsolatos pontnál Faludi János (MSZP) megjegyzi, ez az anyag tükrözi, hogy dolgozik a kormány.
– Lassan, de biztosan halad a dolog, csak hát a bürokrácia kerekei lassan forognak. Lesz majd egy teherbíró, korszerű utunk, kerékpárúttal is.
Németh Béla hozzáfűzi, lesz kerékpárút, kivéve az Orosházát elkerülő szakaszon, mert nem támogatták az erre vonatkozó pályázatot.
– Jó, hogy dolgozik a kormány, de jó lenne, ha néha nem dolgozna – mondta Németh.
Molnár Béla is hozzászólt:
– Faludi úr bedobta a csontot, így ugrunk rá. Ha komolyan gondolták volna, már szalagot vágnának. De most kiírják a közbeszerzést, a számlát viszont a következő kormány fizeti. Ez már ismerős, itt Orosházán is 2006-ban 400 milliós kifizetetlen útszámla várta az új ciklus testületét – összegezte Molnár.
Varga Zoltán:
– Ha már nem helyi ügyekről beszélnek, legalább tájékozódjanak pontosan. A Fidesz kormány a két választási forduló között hozott annak idején milliárdos döntéseket, ami a következő kormányra maradt. Ez előfordul, hiszen így működnek a dolgok folyamatukban. A következő kormány megsemmisítheti a közbeszerzési eljárás eredményét és kiír új eljárást. Hogy lemarad a kerékpárút egy bizonyos szakasza? Sajnos, van egy bizonyos keret, ami meghatározza a lehetőségeket. Legyen a következő kormánynak is feladata, hogy ne ölbe tett kézzel üljenek, lehet a következő ciklusban is fejleszteni.

Egyezményt kötött Varga és Molnár, mivel előbbi megjegyezte: – Amint beleszólok a mikrofonba, akkor Molnár úr azonnal gombot nyom, pedig azt sem tudja, mit fogok mondani.
Molnár válasza: – Amikor gombot szeretnék nyomni, kiskutya szemmel önre nézek Varga úr és ön bólint – ajánlotta fel Molnár.
Ezt Varga elfogadta, általános  derültséget keltve a teremben.

– Komolyra fordítva a szót, nem nevezném kormányzásnak, amit önök csinálnak, de végre meglesz az út, ideje volt – mondta Molnár.

Varga:
Varga: "Elindítjuk a tótkomlósi út közbeszerzését" (klikk a képre)
Közben megy a vita a kistérség útjainak felújításával kapcsolatban, a Tótkomlós-Orosháza közötti út vitájáról már írtunk. Varga elmondja, a tervek készen vannak, de az előzetesen kalkulált számoknál jóval magasabb számok érkeztek. A közbeszerzési eljárást elindítják még ebben a ciklusban, de nehéz lesz ezt meg is tartani, hiszen a megyében számos út vár felújításra, így a térségek harcolnak a forrásokért.
– Azt gondolom, Fetser Jánossal komolyan dolgoztunk azon, hogy ide is jussanak útfejlesztési források, meglátjuk önök mit tartanak meg ebből – összegezte Varga.
Dancsó elismétli ezzel kapcsolatos álláspontját, amit már említett a napirend előtti felszólalásában is, de itt is olvashat róla.
Varga válaszol Dancsó korábbi, Bajnai szavahihetőségét firtató mondataira:
– Miniszterelnök úr (akkor miniszter) igazat mondott, de be kell látni, hogy annyi a forrás, amennyi. Bevallom, hogy a pusztaföldvári utat szavaztam meg, mert azt gondolom, hogy az rosszabb állapotban volt. Ön is lesz majd ilyen döntési helyzetben Dancsó úr. Azt gondolom, hogy a regionális tanács jól döntött, de itt és most nyilvános ígéretet teszek arra, hogy elindítjuk a tótkomlósi útra vonatkozó közbeszereztetési eljárását.
Végül mindenki megszavazta a 47-es út fejlesztését és a kisajátítást.
10:46

Iskolai laptopok

A 8. napirendben egy iskolai pályázattal kapcsolatban Molnár felolvasott a határidőre, a forrás mértékére vonatkozóan az előterjesztésből. Az alpolgármester ezzel az előkészítetlen, szűkös határidejű pályázati kiírásra utalt, Bozsár Lajosnak címezve, aki úgy reagált: „Vettem az adást”.
Dancsó Józsefet az érdekli, miért van, hogy egyik kezével szórja a kormányzat a pénzt (feleslegesen sok számítógép van az iskolákban), addig a másik oldalon szükséges dolgokra nem lehet pályázni (elavult hivatali informatikai rendszer). Szerinte ésszerűbben kellene gondolkodni.
Varga válaszol: nincs összefüggés az oktatás és az önkormányzatok eszközfejlesztése között, de mind a két résznek megvan a fejlesztési lehetősége. Az sajnálatos, hogy kicsit megcsúszott, de ha figyelték volna a pályázatokat, észrevették volna az adódó korábbi lehetőségeket.
Közben a pedagógusok fizetése is szóba került és kiderült, a következő parlamenti ciklusban Varga partner lesz a tanári fizetések emelésében. Elfogadták az előterjesztést.
10.37
A szünet után folytatódik a munka. A 7. napirendi pontban a könyvtár pályázatát vita nélkül egyhangúan elfogadták.
10:16

Közmunka

A Közfoglalkoztatási Tervet (amit pozitívan véleményezett a munkaügyi központ helyi kirendeltsége, az NKÖ és a CKÖ) tárgyalják.

Zalai:
Zalai: "Az elmúlt évek siralmas munkáját kell most nekünk kezelni" (klikk a képre)
Dancsó József is részt vett ennek előkészítésében.
– Úttörő szerepünk volt ebben, hiszen az ország jelenlegi helyzete tette szükségessé a közfoglalkoztatási terv kidolgozását. Nem egyszerű értelmes munkát biztosítani a közfoglalkoztatás terén, voltak fegyelmezetlenségi problémák, de a többség lehetőségként értékelte és élt ezzel. Szeretném a hivatali apparátus munkáját megköszönni a terv előkészítésében, a nehéz sorsba keveredettek segítségében.
Zalai Mihály megjegyzi, a siralmas szociális helyzet miatt kerülnek eléjük sorra a napirendek, ehhez azonban nincs hozzáfűzni valója a baloldalnak. Zalai dorgálása után egyhangúan megszavazták a napirendet, a polgármester 10 perc szünetet rendelt el.
10.12
A képviselők az eddigi több mint egy órás vita után hirtelen sebességet váltottak, és a 2-5. napirendig vita nélkül minden egyhangúan elfogadtak. Ezeket itt ismerheti meg.

SZMSZ módosítás

10:09
– A képviselő a Közigazgatási Hivatal helyreállításával kapcsolatban elmondta, a parlamentnek feladata a törvényességi felügyelet helyreállítása. Ha ez megtörténik, akkor rendkívüli ülést kell összehívni, hogy módosítsák az SZMSZ-t, mert újra küldeni kell az hivatalnak a különböző dokumentumokat.
Pleskó nem érti, miért kell ebből ekkora ügyet csinálni. Molnár Béla szót kérve kérdez:
– Törvényes-e a három nap? Felsorolhatjuk-e sporttámogatás a feladataink között? A Közig. Hivatal munkatársai jogszerűen kapják-e a fizetést? – mindhárom kérdésére igen volt a válasz, így Molnár konstatálta, „letisztáztuk”.
Zalai öt perc szünetet kér, hogy az MSZP frakció megbeszélhesse egymással a felmerült kérdéseket. Varga elmondta,a testület többsége hozhat új SZMSZ-t, de kíváncsian várja, betartják-e, hiszen a most még érvényben lévő SZMSZ-t sem tartották be.
– A többség hozza a törvényeket, de az rossz út, ha ezt a kisebbség rovására teszi.
Dancsó elmondta, az előző ciklusban is előfordult, hogy gyorsan kellett döntéseket hozni, s emiatt kevés idő volt az anyagok előkészítésére, postázására és tanulmányozására.
-Többször volt ilyen, de mi akkor nem kiabáltunk törvénysértést, tudomásul vettük, hogy van ilyen és az ügyek mentén döntöttünk higgadtan.
A jegyző kiemeli, a törvénynek mindenben megfelel az SZMSZ módosítása. A törvény alapulvételével, a testület többségének kérésére történt a módosítás, nem pedig utasításra. Bozsár kiemeli, nem az előterjesztésre mondta, hogy törvénytelen, hanem az, amikor nem időben kapják meg az anyagokat.
Nő a feszültség – napokon megy a vita. Végül a testület többsége megszavazta az előterjesztést.
09:50
Szót kért dr. Hegedűs Mária, címzetes főjegyző:
– Nem értem, hogy miért lenne törvénysértő az SZMSZ, önök kérték a változásokat. A Közigazgatási Hivatal nem szűnt meg, de csökkent a hatásköre. Az anyagok kiküldésének rövidsége kapcsán megjegyzem, akkora mennyiségű anyag kerül kipostázásra, hogy képtelenség az öt napot betartani, ezért tartottuk célszerűnek a három napos kiküldést.

Faludi: "Több időt kérünk az iratok tanulmányozására"
Faludi: "Több időt kérünk az iratok tanulmányozására" (klikk a képre)
Faludi János (MSZP) kiemeli, túl kevés a három nap arra, hogy áttanulmányozzák az anyagokat, felkészüljenek, egyeztessenek a kérdésekben. A képviselő nem értett egyet azzal sem, hogy kötelező legyen a sport- és civil szervezetek támogatása, hiszen akkor ez mindig kötelező lesz, nem pedig minden évben az adott költségvetési keret határozza meg a lehetőségeket.
Németh Béla ezzel kapcsolatban megjegyzi, az SZMSZ is módosítható, ez nem nehezítheti meg a támogatások megítélését.
Varga Zoltán úgy véli, SZMSZ-t nem a kivételekre kell építeni.
– A jegyző asszony kimondta az igazságot, azért kell módosítani, mert az előkészítés nem törénik meg időben, így időzavarba kerülnek és nem tudnak időben postázni. Vagy az apparátus dolgozik rosszul, vagy a testület nem jól irányítja a hivatali munkát. Az elmúlt 12 évben sikerült ezt megoldani, persze voltak kivételek. Most nem sikerül, időzavarban van az apparátus, ezt kellene megoldani. Talán az lesz majd, hogy akit érdekel, az olvassa el az interneten? A költségvetést február 15-ig kell elfogadni, megtehettük volna két fordulóban a tervezet tárgyalását.
09:33
Bozsár Lajos a jegyzőasszonytól érdeklődik, hogy kinek az utasítására készült ez a szerinte szakmaiatlan anyag?
-Az SZMSZ-nek időtállónak kellene lennie és tényleg csak a szükséges módosításokra lenne szükség. Ezzel ellentétben ez az anyag a demokrácia megsértése. A testületi anyagok kiküldési határideje is lerövidült, nehogy már fel tudjon készülni a képviselő – fogalmazott.
A jegyző és a hivatali csapat védelmére Molnár Béla kelt. Az alpolgármester elmondta, vannak pályázatok, amire 2-3 hét alatt kell felkészülni, ezért az élet hívta életre a szükséges módosításokat.
Pleskó Pál (MDF) szerint szomorú, hogy 20 éve változatlan az SZMSZ, ideje volt módosítani és a testületi ülés munkájához igazítani az anyagot. Így például a munkát szolgálja a vitanap bevezetése, vagy az a módosítás, hogy ne kelljen elhagynia a termet annak a képviselőnek, aki nem akar szavazni valamely témában. Az SZMSZ-ból kikerült, hogy a Közigazgatási Hivatalt értesítsék – Pleskó szerint egy fantomszervezetnek (az önkormányzatok felett felügyeletet gyakorló szervezet elvesztette hatáskörét) felesleges leveleket küldözgetni.
Zalai Mihály (Fidesz) szerint jogos, hogy az eredetileg nem kötelező feladatok, mint például a sport támogatása, kötelezőként való szerepeltetésével nincs gond, hiszen köztudott, hogy piaci alapon a szülők nem tudják megfizetni a gyerekeik sportóráit.
Bozsár válaszol:
– Nincs olyan törvény, ami kimondja, hogy ilyen módon kell támogatni a sportegyesületeket. Ezzel nem azt állítottam, hogy nem kell támogatni. Kell, erőnkhöz mérten, de felesleges beemelni az SZMSZ-be. A Közigazgatási Hivatal pedig nem szűnt meg Pleskó úr, csak nem úgy működik, ahogy eddig.
09.00

Napirend előtt

Elkezdődött a munka.
Betegség miatt Burka László és Bogdánffy Csaba (MSZP) hiányzik.
Meddig mérgezik még a helyi MSZP-sek Orosháza közéletét? Ezzel a címmel kezdte napirend előtti felszólalását Dancsó József (Fidesz).

Dancsó József kérte az MSZP-t, ne
Dancsó József kérte az MSZP-t, ne mérgezzék a közéletet
Reméli, hogy Varga Zoltán elhatárolódik attól, hogy párttársai egy ördögi stratégiát szeretnének megvalósítani. Szerinte mivel tönkretették az országot kormányzati szinten, így lent nincs mondanivalójuk, így a helyben lévők munkáját akarják ellehetetleníteni. Felhívta a baloldaliak figyelmét, hogy nem helyi, hanem országgyűlési választások lesznek. Feltette a kérdéseket, hogy miért tették tönkre az egészségügyet, a gazdaságot, az oktatást? Kitért arra, hogy bár a baloldal mindent megtett azért, hogy az orosházi kórházat tönkretegyék, ennek ellenére a kórház 12. lett egy országos elégedettségi ranglistán. Azt is hangsúlyozta, hogy épp Varga Zoltán javasolta, hogy vegyen a város fel hiteleket a fejlesztésekhez. Ezt megtettük, és örülök hogy ön is támogatja ezeket. Viszont azt kérem, hogy párttársainak is jelezze.
Válaszában Varga Zoltán (MSZP) kiemelte, hogy Dancsó hangja valószínűleg azért volt ideges, mert a jogos kritika megérintette. Úgy fogalmazott, nincs oka elhatárolódni párttársaitól, mert ők jogos kritikákat fogalmaznak meg. Jelezte, hogy itt az ülésen nem kíván politizálni, majd a nyilvános fórumokon ezt megteszik.
Pleskó Pál (MDF) is hozzászólt. Alapvetően sérelmezte, hogy a tegnapi lakossági fórumon, miután a baloldaliak negatívan értékelték a városvezetés teljesítményét, ő hiába kért, nem kapott szót. Szerinte pedig Varga Zoltán nem mond igazat, hisz korábban sem tette ezt.
Molnár Béla (Fidesz) azt furcsállta, hogy Varga Zoltán nem határolódik el párttársairól – Hagyó, Zuschlag – pedig kellene. Erre azonnal reagált Varga, aki jelezte, nem kellene a két dolgot összemosni, mert Dancsó a helyi politikáról beszélt, és ő is elhatárolódik az országos törvénytelenségektől. Pleskónak annyit mondott, hogy azért nem kapott szót, hiszen ő mint MDF-es politikus volt jelen a fórumon, és nem gondolja, hogy egy baloldali fórumot az ön kampánybeszédének rendelünk alá.
Kalmár Mihály megköszönte a kórház dolgozóinak az áldozatos munkát a kormányzati ellenszéllel szemben.
– Nekem azt tanították nagybecsű tanáraim, hogy okos enged, szamár szenved. Szenvedj szamár, szenvedj! – mondta Pleskó.
Zalai Mihály (Fidesz) frakcióvezető Varga azon korábbi kijelentésére reagált, miszerint nem kellene itt politikát játszani, hiszen alig nézi valaki.
– Ezek szerint ön csak akkor szeret megnyilvánulni, ha sokan nézik. Pedig ez egy politikai testület, ahol politikai döntések és viták vannak. Ön nagyon rutinos politikus – (ezt bóknak szánta, melyen Varga mosolygott A. szerk.) – ezért kérem, hogy felelősségteljesen nyilvánuljon meg.
– Sajnálom, hogy most is a telefonjával babrál, és nem néz szembe a valósággal – mondta Dancsó József.
Németh Béla szerint sokakkal nem lehet érdemben vitatkozni, ezért sikerült ilyen rövid idő alatt befejezni a napirend előtti felszólalást.
Bozsár Lajos (MSZP) ügyrendi javaslata:
– Törvénysértő módon lett kiküldve a költségvetési tervezete és a könyvvizsgálói jelentés. Azt javasoljuk, hogy két hét múlva kerüljön ismét napirendre a téma, a költségvetés komolyságát tekintve. Lenne rajta mit javítani, finomítani.
-Talán van arról információ, hogy a kormány visszaadja az elvont összeget? Mert akkor valóban javíthatnánk rajta – jegyezte meg a polgármester.
Molnár Béla azt javasolja, amennyiben szükséges minden héten legyen rendkívüli ülés, hogy politizálhassanak.
– Addig is itt tartjuk Varga urat, hogy ne máshol okozzon károkat.
A többség nem támogatta Bozsár indítványát. Németh Béla azt javasolja, hogy a 17-es pontot vegyék le napirendről és a következő ülésen térjenek vissza rá. Ezzel a módosítással elfogadták a napirendeket.

A jegyző és a hivatali csapat védelmére Molnár Béla kelt. Az alpolgármester elmondta, vannak pályázatok, amire 2-3 hét alatt kell felkészülni, ezért

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.