- hirdetés -

Költségvetési vita, változik a hozzászólások rendje és beadnak több pályázatot.
Az új év sok reménységet, két választást és ezzel együtt két kampányt is hoz. Az első már meg is kezdődött pár napja, melynek hatásai bizonyosan érezhetők lesznek 2010 első orosházi testületi ülésén. Most összefoglaljuk, milyen témákat tárgyal majd a testület.

Arról beszéljenek, amiről kell

Elsőként a Szervezeti és Működési Szabályzatot módosítják. Ideje is, hiszen hosszú ideje vita tárgyát képezi a jelenlegi SZMSZ.
A legfontosabb tervezett változások:
– megszűnik Orosháza és a finnországi Kuusankoski testvérvárosi kapcsolata, hiszen a finn város közigazgatásilag egy másik településhez került.
– az önkormányzat ellátandó feladatai kiegészültek a sport, valamint a civil szervezetek és alapítványok támogatásával, ezáltal ezen szervezetek támogatásának jogi alapjai megerősödtek.
– ezentúl az önkormányzat által alapított egyszemélyi gazdasági társaságok is terjeszthetnek elő napirendet a testület elé
– rövidül az előterjesztések kiküldési határideje, a korábbi 5 napról 3 napra
– a jelen lévő képviselők „nem szavazása” is szabályozva lesz. Bevett szokás egy ideje, hogy bizonyos témáknál a jelen lévő képviselő egyszerűen nem szavazott, és mindig vita volt róla, hogy akkor ő most beszámít-e a létszámba vagy sem? A mostani változtatásnál jelzik, hogy továbbra is él majd az a törvény, hogy a jelen lévő képviselők száma számít a többségi szavazás eredményénél vagy a minősített többségnél, így a „nem szavazás” rontja a szavazati arányt
– pontosítják a hozzászólás szabályait is. Eszerint a települési képviselő kizárólag a napirendi ponthoz kapcsolódóan szólalhat fel, de az ülésvezető egy parttalan vitát azonnal be is rekeszthet

Házi gondozás és kórház

A harmadik napirendben a házi segítségnyújtás finanszírozásának változtatását kéri az Egyesített Szociális Intézmény vezetése. Kiemelik, hogy egyre kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen nem tudják megfizetni a szolgáltatást. Emellett egyfajta versenyhelyzet alakult ki e téren, hiszen több más szervezet is nyújt ilyen jellegű gondozást ingyenesen. Azért kérnek több pénzt, hogy a még meglévő ellátotti körüknek a továbbiakban ők is ingyenesen tudják nyújtani ezt a fajta szolgáltatást.
Ezt követően döntenek arról, hogy a Rendelőintézet és Gyopárosfürdő között rendszeresen közlekedő járóbetegeket szállító kisbusz a Városüzemeltetési Zrt-től a kórház tulajdonába kerüljön, hiszen ez a feladat jobban illik a kórházhoz. Ha ez megtörténik, akkor február 12-től nem a Városüzemeltetési Zrt. szállítja a járóbetegeket, hanem a kórház, ám a szolgáltatás ugyanaz marad.
Az ötös pontban maradnak a képviselők a kórháznál, hiszen a mezőkovácsházi rendelőintézet felújítása miatt ott nem tudják az adott időszakban biztosítani a betegeknek az általános röntgen diagnosztikát, a tüdőgondozást valamint a tüdőgyógyászatot. Ezért 2010. március 1-jétől egy éven át ezen feladatokat az orosházi kórház látja el. Az ezzel járó plusz finanszírozás is az orosházi kórházat illeti.

Az ülés február 5-én, pénteken reggel 9 órakor kezdődik. Az OrosCafé.hu végig közvetíti a képviselők munkáját. Az oldalon képpel és hanggal együtt élőben láthatják majd a vitákat, melyet mindeközben írásban is rögzítünk és azonnal közre is adunk, hogy az később visszaolvasható legyen. Tartson velünk, és élvezze továbbra is a friss híreket, zacc nélkül!

Pályázatok futószalagon

Javasolják elfogadásra a 2010-es közfoglalkoztatási tervet, valamint a városi könyvtár egy új pályázatát, mellyel 80 millió forintot lehet nyerni fejlesztésre. Amennyiben ez utóbbi sikeres, a teljes összeget el lehet nyerni, nem kell hozzá önrész.
Szintén pályáznak a város iskoláinak informatikai fejlesztésére, melyen minimum 2,5 millió, maximum 190 millió forintot lehet nyerni, és ez is 100 százalékban támogatott projekt. Ez a fejlesztés közvetlenül a tanulókat is érintené, hiszen részükre érkeznének például laptopok.
Döntenek arról a pályázatról, melynek a Könd utcai óvoda felújítása a célja. Erre 20 milliót kérnek, és ha nyernek, akkor 5 milliót tenne hozzá a város saját zsebből. Ebből a pénzből magastetőt kapna az épület, valamint a nyílászárókat cserélnék ki.
Határ menti fürdővárosok együttműködésére készül többek között Orosháza is – ez lesz a 12. pont témája. Egy pályázaton 140 millió forintot lehet nyerni és az együttműködésben részt venne magyar részről Makó, Gyula, Orosháza, míg román oldalról Buziás és Mennyháza. Az öt település közösen alakítaná ki határmenti marketingjét, óriásplakátokon, újságokban, interneten és egyedi kiadványokkal reklámozná a fürdőket.
A 13. számú előterjesztés szerint Orosháza csatlakozna egy Hódmezővásárhely által beadandó pályázathoz, mely a közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztéséről szól. Ez annyit tesz, hogy a régióban 2013-ig kiépítenék azt a közös rendszert, melyen a lakosok és a gazdasági szereplők egyszerűen, interneten tudnának kapcsolatot tartani az önkormányzati hivatalokkal. Amennyiben nyer a pályázat, Orosháza 2,5 milliós önrésszel szállna be, amely mellett vállalja, hogy a 2013-as tervezett indulást követően még 5 évig biztosan üzemelteti a rendszert, melynek üzemeltetéséhez havi 600 ezer forintot biztosít.

Kisajátítások a 47-es út fejlesztése miatt

A 47-es számú főút Orosházát érintő szakaszát is 11,5 tonna teherbírásúra növelik. Ehhez azonban szükség van az út melletti területek kisajátítására, melynek egy része önkormányzati tulajdonban áll. Az állami kisajátítást végző cég megtette ajánlatát az önkormányzatot érintő területekre, mely az előterjesztés szerint összesen valamivel több mint 2,3 millió forint. Kiderül, elfogadják-e az ajánlatot a képviselők?

Eladó a régi SZTK

A Dr. László Elek lakótelepen lévő volt SZTK épületét már korábban is meghirdette eladásra a város, ám akkor ez nem jött össze. Most a földhivatalnál elvégzett korrekciók után ismét eladásra kínálják az épületet, melynek kikiáltási ára nem változott: 65 millió forintot kérnek érte.

A költségvetés

A legfontosabb pont Orosháza város 2010. évi költségvetése, melyet sorrendben a 14. pontban tárgyalnak. A 119 oldalas dokumentumot aki akarja, itt részleteiben is megnézheti.
A legfontosabb keretszámok a következők:
A képviselő-testület, az önkormányzat intézményei és a Polgármesteri Hivatal együttes 2010. évi költségvetésének bevételét: 9 milliárd 495 millió 950 ezer forintban, költségvetési kiadását 11 milliárd 364 millió 645 ezer forintban, hiányát 1 milliárd 868 ezer 695 forintban állapítja meg az előterjesztés. Ami borítékolható ennél a pontnál, az a kemény, politikai felhangokkal tarkított vita.

Idősügyi koncepció

Régóta igényli a helyi politika, hogy kézzelfogható dokumentuma legyen az orosházi idősügyi politikának. Ez most elkészült, és ennek alapján tervezik a rövid és hosszútávú programok megvalósítását, együttműködve a civil szervezetekkel, egyesületekkel.
Tárgyalják még az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. SZMSZ-ét, valamint a kórház „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúra fejlesztés a fekvőbeteg ellátásban” című pályázatát. Ez utóbbinál a korábbi támogató döntés megerősítésére van szükség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.