- hirdetés -

A bal felelőtlenséget állít, a jobb az elvonásokról beszél.
Sajtótájékoztatót tartott Fetser János MSZP-s országgyűlési képviselő csütörtökön a 2010-es orosházi költségvetés témájában. Azzal indított, hogy törvénytelenül ment ki a képviselőknek a költségvetés tervezete, hiszen az SZMSZ-től eltérőn nem kapták meg időben, így a baloldali képviselők csak szerda este tudták alaposabban szemügyre venni.
– Ez az anyag már szándékában is törvénysértő, és az utóbbi 20 évet tekintve a legmegdöbbentőbb és legfelelőtlenebb költségvetése a városnak. Ez egy jól előkészített hatalmas pofon minden orosházinak, hiszen közel 2 milliárd forintos hiányt állított elő a Németh – Dancsó páros egy év alatt, melyhez nagyon nagy szakértelemhiány kellett -fogalmazott.s

Fetser János a korábbi évek költségvetéseit mutatta (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Fetser János a korábbi évek költségvetéseit vette elő (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Elmondta, hogy ő polgármesterként 12 évig készített költségvetést, mindig a kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekedett, és soha nem gondolta, hogy a megye leggazdagabb városa a csöd szélére jut.
– Ez két embernek köszönhető: Németh Bélának és Dancsó Józsefnek. Előbbin nem csodálkozom, mert nem ért hozzá, az utóbbin már igen és fel vagyok háborodva, hiszen Dancsó felelős a pénzügyekért. El kell gondolkodnia, mennyire felelős magatartás ez – bírált éles hangon az MSZP-s képviselő.
Kiemelte, hogy 1990 óta nem volt arra példa Orosházán, hogy a működését is hitelből kelljen finanszíroznia a városnak, mellyel szerinte felélik a jövőt. Működésre 365 milliós hitelt vesz fel a város, ezt egyértelmű pazarlásnak és átgondolatlanságnak nevezte. Meglátása szerint tovább sanyargatják az intézményeket, hisz elvonják a pénzmaradványokat. Úgy gondolja, mindent a választásnak rendel alá ez a költségvetés, hisz a Média Kft-től kezdve a különböző jobboldalhoz közelálló civil szervezetek támogatásán keresztül az egyéb nem kötelező juttatások és feladatok finanszírozását bőven tartalmazza.
Elmondta, hogy 2006-ban nem haladta meg a város adósságállománya a 2 milliárd forintot, ez az akkor folyamatban lévő gimnázium és kórház beruházás miatt volt ilyen mértékű, melyet 2008-ra gyakorlatilag le is dogozott a város.
– Innen sikerült feltornázni az adósságállományt és a kötelezettségvállalást 7 milliárd forintra, ez a szám mutatja, hogy hozzá nem értő, felelőtlen és garázda magatartás egy ilyet beterjeszteni. Számtalan olyan tétel hiányzik belőle, melyet mi észrevettünk, és további kötelezettségvállalást jelent majd a város számára – mondta.
Feltette a kérdést, hogy mi okozta ezt a hiányt? Szerinte ez nem a kormány miatt van, hiszen kiszámolták – és a város pénzügyeseitől is elkérték az adatokat – hogy normatívában kevesebbet kap a város, viszont a különböző adótörvények változása miatt van egy plusz keret is, így az éves hiány összege összesen 200 millió forint.
– Ha ezt kivonjuk a 2 milliárdból, akkor 1,8 milliárd forint az az összeg, melyet az urak eltapsolnak – fogalmazott.
Kihangsúlyozta, hogy a városháza pénzügyi apparátusa készen kapta ezt a költségvetést a jobboldali politikusoktól, hogy ezt kell beterjeszteni és a könyvvizsgáló sem láthatta időben. Emellett jelezte, hogy több készülő beruházás sincs alátámasztva anyagilag, így az elindulásukkor több százmilliós hiány fog keletkezni.
– Beruházások nemigen lesznek 2010-ben, csak aláírják a szerződéseket, a következő testületnek kell majd ezek költségét viselni. Az igazi baj, hogy most sem tudjuk mennyibe kerül majd – zárta mondandóját Fetser János.

Fetser János ne kérjen számon semmit

Telefonon értük el a két megszólított városvezetőt és rövid reagálásra kértük őket:
– Ha Fetser úr járna testületi ülésekre, akkor világosabb képe lenne a helyzetről, hisz egyik évről a másikra 500 millió forinttal csökkentette Varga Zoltán önkormányzati miniszter a városra eső normatíva összegét, amit már gondolom számon kért a miniszter úron. Az a 3 éves semmittevés, amit kormányzati szinten műveltek úgy összenyomta a pályázatokat, hogy azt, amit 4 év alatt szerettünk volna megvalósítani egy év alatt kell megoldani. Egyébként előtte is nyitva áll az irodám, de eddig soha nem keresett meg. Pedig elmondtam volna neki, hogy amiről ő vizionál az nem létezik.

A 2005-2010 közötti normatíva összegek alakulása Orosházán (2010-es költségvetés melléklete)
A 2005-2010 közötti normatíva összegek alakulása Orosházán (nagyításért klikk a képre) 2010-es költségvetés melléklete
– Igyekeztünk megfelelni Varga Zoltán azon tanácsának, hogy vegyünk fel hiteleket az MFB-től – panelprogram, Ollé program, Gyopárosfürdő fejlesztése – ez megtörtént, fejlesztünk. Eddig arról panaszkodtak, hogy alacsony a beruházási hányad a költségvetés főösszegéhez képest. Most elérjük azt, ami 2005-ben volt. Akkor is nagy beruházások voltak, most is azok indulnak, tehát minden megegyezik ebben a kérdésben. Az a különbség, hogy most a működést igyekszik a kormány ellehetetleníteni. Nekünk fontos, hogy a város lakosai a megszokott színvonalon kapjanak meg mindent és tompítsuk a válság hatásait – mondta dr. Dancsó József.
Németh Béla polgármester így reagált:
– Ez a negyedik költségvetés, melynek elkészítésében részt vettem. Jelenleg rendkívül nehéz szituációban vagyunk, hiszen soha nem látott elvonások sújtanak bennünket, így nem igazán lehet jó költségvetést összerakni. Olyan ember pedig, aki tehetett volna azért, hogy ne legyünk ilyen nehéz helyzetbe, semmit ne akarjon rajtunk számon kérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.