- hirdetés -

Németh Béla polgármestert arra kértük, foglalja össze, mit hozott az elmúlt év Orosháza életében és mit várhat a város lakossága 2010-től?
– Nehézségekben, de sikerekben is részünk volt. A központi források csökkenését, a kormányzati megszorítások, kapkodások következményeit a lakosság szenvedi el, akármennyire is igyekeznek az őket szolgáló önkormányzatok ezt a hatást mérsékelni – kezdte az értékelést a város első embere, majd kitért a 2009-ben történt eseményekre.
– Sok vitát váltott ki, de elkerülhetetlen döntés volt a Mezgé átadása a megyének. A megújult épületben 200-al többen tanulnak ebben a tanévben. Működőképes maradt a kórházunk, sőt, idén ott további fejlesztések indulnak. Megújult a buszpályaudvar, az Ifjúság utcai óvoda, emellett városképi jelentőségű egyházi épületek rendbetételét támogattuk. Birkózótermet avattunk, két műfüves pályát építettünk, s mindezt eredményeikkel honorálták az ifjúsági, utánpótlás és felnőtt sportolóink. Az Alföld szálló megvásárlásával pedig lehetőség nyílt egy rendezett főtér kialakítására.

Változás kell az országnak

– A városvezetés mandátuma októberig tart és a „várható” nehézségeken kívül számtalan, a tervezést megkeserítő helyzet adódhat. A helyi iparűzési adók ügye az APEH-hez kerül, de ketyegő bomba lehet az ország idei költségvetésének tarthatósága is. Az elvonások tovább növekednek, pedig az önkormányzatok már működési lehetőségeik határáig jutottak. A választási kampányok hangvétele tovább borzolhatja a kedélyeket. Egy erkölcsi megújulással járó politikai változást, a kormányzás szakértelmének, a politikai elit hitelességének helyreállítását várom, amely a lakosság áldozatvállalásainak értelmet ad, s kiutat jelenthet ebből a súlyos helyzetből.

A polgármester bizakodó a város jövőjét illetően
A polgármester bizakodó a város jövőjét illetően
– A várost azonban ilyen körülmények között is működtetni, fejleszteni kell. Gyopárosfürdő energetikai rendszere 530 millióból újul meg. Sikeres pályázatunknak köszönhetően közbeszerzés alatt áll és hamarosan elkezdődhet a kétmilliárdos fedett uszoda és a wellness részleg megépítése. Az 5,2 milliárd forintos szennyvízprogram a rákóczitelepi és a szentetornyai lakókat érinti majd. Új játszótér épül a rönkvár helyén, 512 milliós felújítás indult az Eötvös téri iskolában és a sportcsarnokban. Reményeink szerint a kórház sürgősségi osztályának 350 milliós korszerűsítése is elkezdődhet. Nyert a Közép-dűlő útépítésének 314 milliós pályázata, ez is ebben az évben valósul meg. Az Alföld szálló helyén kialakítandó, hosszú távra szóló, a város hagyományaihoz méltó főtér megépítésére is pályáztunk. Ha ez sikerül, évtizedes távlatokra meghatározza a belváros arculatát, támpontot nyújt fejlődéséhez, építészeti kialakításához.
– Rendkívül fontos a város működőképességének megőrzése, illetve minden, amit ez évre terveztünk, annak megvalósulása nemcsak nekem, de Orosháza számára is nagyon lényeges. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ez sikerüljön – zárta értékelőjét Németh Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.