- hirdetés -

A fürdővezér leváltásának kísérlete, kápolna vagy kaszinó: néhány főcím a politika mai terméséből.

Üdvözöljük Olvasóinkat!

Tegnap összefoglaltuk önöknek, miről tárgyalnak ma a képviselők. Most pedig élőben követheti, hogyan döntenek a témákról. A napirendi pontok listáját itt találja meg, a részletesen kibontott előterjesztéseket pedig itt olvashatja.

Klikkeljen és a kívánt témára ugrik az oldal.
Napirend előtt Volán vita Közmunka Vita a könyvtárról Cukorpénzek és ivóvíz MSZP: váltsák le a fürdőigazgatót! Egyházak támogatása Főtér tervek Az imakápolna nem kaszinó Apeh szedi a helyi adót Sportpénzek Szociális bérlakások Tiltakozás kontra struccpolitika?
Bejelentések

Ezzel véget ért az ülés nyilvános része, most a zárt ülésen tárgyalnak. Köszönjük a figyelmet.

16:00

Bejelentések

Az utolsó nyílt napirendi pont keretében tárgyalták az OrosCafé.hu-t is üzemeltető Média Kft hitelfelvételi kérelmét. Ez a pontot az MSZP kérésére hozták ki zárt ülésről nyílt tárgyalásra. Ennek ellenére vita nélkül fogadták el az előterjesztést. Ez azt tartalmazza, hogy a Média Kft 2010-ben az OTP-banktól 5 millió forint értékű folyószámlahitelt kapjon. Erre azért van szükség, hogy a jövő évi költségvetés elfogadása előtt is működőképes maradjon a cég, ezáltal az Orosházi Élet, a városi Tv és az OrosCafé.hu is zavartalanul működjön. Molnár Béla alpolgármester fel is tette a kérdést: ha az MSZP semmit nem fűzött a napirendhez hozzá, akkor minek kellett kihozni nyílt ülésre a témát?

Egy bejelentés volt: Dancsó József jelezte, hogy az egyik autóbuszváró nagyon rossz állapotban van, kérte, hogy ezt javítsák meg, hiszen az utasok ebben a rossz időben nincsenek védve. Bagi László városfejlesztési osztályvezető jelezte, hogy egyeztettek a Körös Volánnal, amely ígéretet tett arra, hogy ha az időjárás engedim még az idén megoldják a helyzetet.

15.55

Tiltakozás kontra struccpolitika?

Név szerint megszavazták az idei évi költségvetésről szóló rendelet módosítását, így következhet a Központi Költségvetés önkormányzatokat érintő része ellen.

– Ismételten politikai töltetű, hangulatkeltő dologról van szó, melynek a szavazásában a frakció nem kíván részt venni – jelentette be Bogdánffy Csaba. Dancsó József szerint ez struccpolitika, pedig kíváncsi lett volna, hogyan vélekednek arról, hogy Orosháza esetében 600 millió forinttal kevesebből kell gazdálkodni.

– Szerencsésnek tartják, hogy szorongatják a szociális szférát, az egészségügyet, az oktatást? Itt az alkalom, hogy ezt megvitassuk, önök pedig kivonják magukat a vitából. Nem az tartozik a demokráciához, hogy elhallgatjuk a kényes témákat. Egyetértenek az elvonásokkal, vagy sem? Egyenes választ várok, mert a választók az önök véleményére is kíváncsiak.

Molnár Béla felhívja a figyelmet, hogy a lakosoknak járó szolgáltatások súlyosan sérülhetnek a 2010-es központi költségvetés miatt, amiért az MSZP-s kormány a felelős. Kiss Attila szerint, ha beszorítják az önkormányzatokat és semmi pénz nem marad arra, hogy a települések saját közösségüket formálják, az nagyon szomorú.

– Bár SZDSZ-es színekben ülök itt, de én is tiltakozom az elvonás ellen. Bizonyára ez volt a legegyszerűbb módja, hogy a kormány a kezében tartsa a költségvetést, de ahelyett, hogy többek közt a korrupciós ügyeket és pénzpazarlásokat rakott volna rendbe a kormány, stílustalan és buta megoldást választott.

Bogdánffy Csaba szerint majd Orosháza költségvetésénél kell vitázni. Molnár Béla attól tart, hogy a költségvetés kapcsán majd nemes egyszerűséggel nemet mond a szocialista frakció, és nem foglalkoznak azzal, hogy a folyamatos megszorítások miatt milyen küzdelmek árán működhet majd a város.

Németh Béla tudatja a testülettel, hogy országszerte csatlakoznak a tiltakozó akcióhoz a települések, mert nem látnak más megoldást a kilátástalannak tűnő helyzetre. A többség megszavazza az előterjesztést, az MSZP nem vett részt a szavazásban, Papp Róbert kivételével, aki nemmel szavazott.

15.38

A Dél-Alföld tekintetében 218 településre vonatkozik az ivóvíz javító program. A részletekről Molnár Béla, területért felelős alpolgármester számol be. Sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány nem támogatja a programot, mert így az önkormányzatokra marad a 2010-es pályázathoz szükséges önerő biztosítása.

– Keresem a forrásokat, talán kormányváltás után meg tudok győzni illetékeseket, hogy támogassák a programot. A hulladékgazdálkodásra is van terv, de az is jelentős pluszterheket rakna a településekre, ezt nem is merem benyújtani. Az víz minőségének javítása, például arzénmentesítése viszont megkerülhetetlen, kötelező vállalás az uniós csatlakozás miatt, ezért várható majd vízdíjemelkedés is – összegezte Molnár Béla.

Németh Béla javaslatot tesz, hogy az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulással járó feladatokat Molnár Béla lássa el. Helyettese Dancsó József lett.

15:19

Folytatódik az ülés. Az informatikai rendszer továbbfejlesztésének előterjesztésénél tartunk. A hangosítási rendszer korszerűtlensége is szóba került, bár a pályázat ezt nem tartalmazza. A képviselők kihangsúlyozzák az elavult rendszer cseréjének szükségességét. A napirendet megszavazták.

A 25-ös pontban a belvárosi főtér pályázatának költségeit pontosították és elfogadták. Módosították a helyi építési szabályzat részterülete rendeletet.

Szociális bérlakások

A 27-es napirend az önkormányzati lakások, helyiségek bérletét. A lakásügyi bizottság elnöke, Kiss Attila kiemeli, a későbbiekben több információt kell adni a vagyoni helyzetről ahhoz, hogy valaki szociális lakásra pályázhasson. Felmerült a szociális bérlakások bérleti díjainak emelkedése is (ez éves szinten átlagosan 6000 forint lenne), amit Papp Róbert nem támogat. Németh Béla szerint azonban ez nem oldható meg, az emelés csak az infláció mértékében történik, de ez szükséges. Dancsó József azt emeli ki, hogy előfordul, hogy a szolgáltatásokat kapcsolnak ki a lakók tartozása miatt, az emelés nem kerülhető meg, a népszerűség árán sem.

– A gáz vagy a villany visszakapcsolása nagyon sok pénz. Előfordul, hogy a lakást rossz állapotban hagyják ott, a felújítás szintén tetemes összeg.

– A népszerűség nem fontos, hanem az, hogy ezzel is támogassuk a szociális bérlakásokban nehéz anyagi körülmények között élőket – válaszol Papp. Kiss Attila szerint az emelés nem akkora mértékű, hogy kivételt kellene tenni. Papp Róbert indítványát, hogy maradjon a tavalyi bérleti díj, a többség nem támogatta. Az eredeti előterjesztést, mely tartalmazza a 6,1 százalékos emelést is a többség megszavazta.

14.51

Sportpénzek

Bár szünet lett volna, de Németh Béla azt javasolja, hogy gyorsan legyenek túl a következő két napirenden, az OFKSE és OKSC pót támogatási kérelmén, mondván, a sportegyesületeke képviselőinek már elég lehet a műsorból.

A kulturális bizottság azt javasolja, külön tárgyalják a két egyesület kérelmét. Bogdánffy is ezt szorgalmazza, mert az OFKSE nem fért bele az általa meghatározott támogatási keretbe. Elismeri a teljesítményt, de kéri, hogy maradjanak a kereten belül.

Dancsó elmondja az előterjesztésben szereplő indoklásokat, de kiemeli: reméli, hogy a női felnőtt csapat a mostani eredményen lényegesen javítani fog, mert az jogos elvárás, ha már ekkora összeggel támogatja őket a város. Azonban kihangsúlyozza, hogy az utánpótlás mind a női, mind a férfi szakágban kiváló eredményeket mutat fel, és igazán elégedett lehet velük mindenki.
– Sajnálom, hogy az MSZP csak azokat támogatja, akik harcostársaik, akiket pedig úgy tartanak, hogy nem velük vannak, nem támogatják. (Dancsó itt Bogdánffy véleményére gondolt az OFKSE kapcsán).

Ehhez kapcsolódott Zalai Mihály is, aki szerint az MSZP-sek politikai alapon szavaznak a sportegyesületek támogatásáról. Ezt kérte, hogy az MSZP miatt ne vegyék külön a két klub támogatási igényének szavazását, hiszen ebből a baloldal akar politikai tőkét kovácsolni.

Bogdánnfy jelezte, hogy valóban nem szavazták meg tavasszal a költségvetést, hiszen akkor sem értettek egyet azzal, hogy a férfi klub annyival többet kapott. Azonban a sporttámogatások módosítását év közben mindig megszavazták mindenkinek.

A többség úgy döntött, hogy a két csapat támogatását egyben szavazzák meg. A jobboldal igent mondott, a baloldal – így már – tartózkodott.

A sportszervezetek létesítménybérletének póttámogatását egyhangúan megadták.

14:36

Apeh szedi a helyi adót

A 21. pont a helyi adókról szól, Dancsó József az iparűzési adókkal kapcsolatos változtatásokról beszél.
– Szeretnénk fenntartani a vállalkozók támogatását, tehát 2,5 millió forint alatt ne kelljen iparűzési adót fizetni. Ezzel is esegítenénk fennmaradásukat. Az iparűzési adó beszedése átkerült az APEH-hoz, szeretném tudni, hogy mi lesz a kollégákkal, akik eddig ezzel foglalkoztak a hivatalban?

Az információkról a jegyzőasszony beszámol:
– Az APEH szedi az adót, de kell egy átállási idő. Addig maradnak a kollégák, de utána elképzelhető, hogy létszámleépítés lesz.

Pleskó megjegyzi, csaknem 2000 embert érint a kedvezményt, de nem biztos, hogy az APEH jóindulatú lesz, emiatt eleshetnek a támogatásoktól az érintettek.

A jegyzőasszony biztos abban, hogy az APEH olyan fokú méltányosságot fog tanúsítani, mint tette az önkormányzat. Nem biztos, hogy jól fognak járni az érintettek. Ha létszámleépítésre kerül a sor, akkor visszaigényeljük a leépítés után járó bért – mondta.

14:26

A 20. pontnál Bogdánffy Csaba kevesellte a megadott információt, szerinte ennél pontosabb, részletesebb tájékoztatás kellene. Németh Béla a társulás elnökeként felajánlotta Bogdánffynak, hogy ha gondolja jöjjön be majd irodájába, és megkapja a tájékoztatást, de szerinte ha az eléőterjesztés hosszab lenne, nem olvasta volna el. Rucz József nem érti, hogy alkothat Bogdánffy magánvéleményt, Bogdánffy válaszol:
– Rosszul fogalmaztam, egyéni vélemény volt, ahogyan a polgármester ki is javított, tehát a frakcióval nem egyeztettem, de így legalább önnek is volt lehetősége megszólalni Rucz úr.

Megszavazták a napirendet.

14:10

Az imakápolna nem kaszinó

Az imakápolnáról szóló 17-es napirendhez hozzászólt Násztor Sándor, aki azt hitte Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszterasszony széfes ötletét nem lehet felülmúlni.

-Azt hittem a kórház a gyógyítás helyszíne. Nem az objektum határozza meg, hogy meghallgatják-e az imát, ez a pagodától független. Akkor miért nem alakítunk ki a folyosókon imaszobákat, miért kell ehhez magán milliomosokat bevonni? Aki adhat, adjon inkább műszerre, gyógyszerre pénzt, mert most fölépítenek egy imaházat ott, ahol egyébként parkolni is alig lehet. Ebből társadalmi feszültség lesz. Aztán majd jönnek a többiek, akik sétányt akarnak, aztán eljutunk a póker kaszinóig. Ez egy közintézmény, ne adjuk ennek teret, mert egy külön rezervátumot hozunk így létre. Teremtsük meg az imádkozás lehetőségét, de ne egy külön pagodával oldjuk meg a lelki vigaszt.

– Nem minősítem, köszönöm szépen – mondta Német Béla.

Kovács Árpád kikérte Násztor szavait
Kovács Árpád kikérte Násztor szavait

– Hogy gondolja azt, hogy a keresztény értékeket és templomokat kaszinóhoz hasonlítja, jó hogy nem kuplerájhoz. Milyen démoni hang ez? Amit maga itt csinál, az a keresztény gondolkodás, értékrend ellen az provokáció! A betegágy mellett úgy hiszem igenis fontos, hogy valaki ott álljon és imádkozzon. Amit maga csinál, az Istengyalázás, kikérem ezt a hangot és kérem, tartsa tiszteletben a keresztény gondolkodású embereket, mert attól, hogy maga nem az, más még lehet.

Zalai Mihály szerint nem valószínű, hogy gyakori lesz a jótékonysági felajánlás. De ha mégis elindul a rivalizálás, akkor talán olyan szinten indul el, hogy lesz, aki azt támogatja, hogy legyen állandó lelkészi szolgálat a kápolnában. Pleskó Pál annak örült, hogy elmúlt a vallásüldözés, és örül, hogy a kórház felzárkózik a többihez, és lesz kápolna.

Kiss Attila nem lepődik meg Násztor Sándor materialista szavain.
– Szeretném megjegyezni, hogy évszázadok óta építenek imahelyeket és csak néhány éve pártházakat. Visszautasítom ezt a hangnemet.

Násztor Sándor válaszol, visszautasítva, hogy sértegetné a keresztény érzelműeket:
– Egy közintézmény területén, ahol alig van hely, nem kellene külön épület. S ha más milliomos család jön, hogy építeni akar, annak is teret kell adni. Maga engem ne utasítson vissza, se ide, se oda. Maga a saját egyháza dolgait intézze – mondta Násztor Kovács Árpádnak.

Molnár Béla a kézzel fogható feszültséget egy történettel oldotta, aminek lényege, hogy Isten nélkül élni lehet, de meghalni nem. Dancsó József a vita méltatlanságát emelte ki, s hozzátette, ha valaki újra felajánl valamit a kórháznak, akkor arról majd az illetékes testület dönt, most azonban felesleges ezen aggódni. Pleskó Pál sokadjára ismétli az MSZP frakciónak címzett mondást, mely szerint Távozz tőlem sátán.

Papp Róbert javasolja, hogy az illetékes osztály a kápolna felépülése után számolja ki a rezsiköltséget, s ezt építsék be a kórház támogatásába, hogy a pluszköltség ne a kórházat terhelje.

Faludi János arra kéri Pleskót, hogy ne általánosítson, főként, hogy Násztor Sándor nem az MSZP frakció tagja. Pleskó bocsánatot kért, ha általánosított volna, és örömét fejezte ki, hogy az MSZP frakció nem Násztor állapontján van. Németh Béla köszönetet mondott a felajánló családnak, majd a testület Násztor kivételével egyhangúan megszavazta az előterjesztést, épülhet a kápolna.

12:55

Főtér tervek

Folytatódik az ülés. Az Alföld szálló helyére tervezett főtér terveit mutatják be. Az előző ülésen bemutatott főtér tervek némileg átalakultak. A legfontosabb fejlesztési területnek a városháza előtt teret nevezték. A Csillag áruház és a városháza közötti területet is rendeznék, melyben nagy hangsúlyt kapna az üveg. Kiderült, hogy a házasságkötő terem és annak előtere is része a terveknek. A Meszes-kisköz épületei pedig kívül-belül megújulnának.

Az Alföld szálló melletti, parkolókkal teli kis zsákutcát megnyitnák a Székács iskola felé, az autóbusz megállót pedig áthelyeznék. A szálló helyére tervezett tér alapvetően rendezvénytérnek készülne, melyben sok helyen pihenő részeket alakítanának ki. A főtér szélein vízmedencéket terveznek, melyek látványosnak ígérkeznek.

A közlekedési rend is megváltozik a fejlesztés során. A kerékpárosokat beengednék külön sávokban a térre. Az üzletekhez korlátozott autós áruforgalmat engednének. A főtérre rendezvényházat is terveznek, melynek léptéke és tömege illeszkedne a már meglévő épületekhez.

Németh Béla kiemelte, hogy 200 millió forintos önrész mellett valósítanák meg az új főteret pályázati pénzekből. Az első kérdést Zalai Mihály tette fel Nagy Imre tervezőnek.
– A Kossuth szobor megközelíthetősége és a vízrendszer működtetése veti fel a két legfontosabb kérdést. Főleg a víz a fontos, hiszen ezzel később sokat kell majd foglalkozni, és sokba is kerülhet, ha nem járjuk körbe megfelelően a kérdést. Azt is szeretném megtudni, hogy a tervezett üvegtetős megoldások mennyire tarthatók könnyen karban? Ha a tér első funkciója a rendezvényeké, akkor mennyire érdemes füvesíteni, hiszen ennek később költségei lesznek.

Csizmadia Gergely kiemelte, mivel igen intenzív növényesítést terveznek, az öntözőrendszer betervezése megtörtént-e? Bogdánffy Csaba szerint a kerékpárforgalom főtérre bevezetése nem túl szerencsés, mert sok lesz a forgalmi gond köztük és a gyalogosok között. Emellett kifejtette, hogy neki nem tetszik a rendezvényház ötlete, hiszen nagyon lezárná a teret. Faludi János ehhez kapcsolódott, hogy a rendezvényházat mikor építenék meg?

Ez utóbbira a polgármester válaszolt, hogy a rendezvényház nem a mostani pályázat része, azt később kívánják megépíteni. Elmondta, hogy az építészek véleménye szerint enélkül összefolyna az új tér a mostani Táncsics gimnázium előtti térrel.

Nagy Imre építész is válaszolt:
– A Kossuth szobor a két tervezett gyalogos tér középpontjába kerülne, kis áthelyezéssel. A vízrendszer üzemeltetése valóban kényes kérdés. Itt vízgépészeti mérnök tud a kérdésekre választ adni, és a tapasztalatait felhasználva lehet véglegesíteni a tervet. Az üvegszerkezeti elemekről konzultáltam szakemberekkel, ez is üzemeltetési kérdés. Úgy tervezzük, hogy öntisztuló legyen, minél kevesebb beavatkozást igényeljen. A füvesítést elsősorban a pénz indokolja, de olyan gyeppel lenne fedve, mely tűri ezt a használatot. A burkolatok nagyban drágítják a dolgot, hiszen olykor a kamionok súlyát is el kell bírnia, hiszen egy nagyobb rendezvényhez szükséges a szállítás. Az új növényi struktúra fenntartásához öntözőrendszer fogunk beépíteni. Elég széles terület lesz a kerékpárosoknak, így nem hiszem, hogy zavarnák a gyalogosokat. Emellett szól, hogy a szabályozási tervben szerepel a kerékpárhálózat rendszere, melyben ez a tér egy gyűjtő és elosztóhely. Emellett a rendőrség is határozottan kérte, hogy ez a kerékpárhálózat épüljön ki.

Kiemelte, hogy a rendezvényház szakmailag nagyon indokolt. Egyrészt a környező épületek stílusa miatt, másrészt pedig, hogy a volt pártház és a Hajnal utcai tömbházak teljesen elütnek a látványtól. A rendezvényház a környező épületekhez igazodva lezárná a teret, ahogy az szakmailag indokolt.

Egyeztetés a jobboldalon (Fotók: Melega krisztián)
Egyeztetés a jobboldalon (Fotók: Melega krisztián)

Zalai Mihály szerint továbbra is aggályos a füvesítés, hiszen a rendezvényekkor ezt letapossák. Azt viszont nem látta értelmes megoldásnak, ha később a város a saját pénzén legyen kénytelen ezeket a füves részeket leburkolni. Az építész válaszában kiemelte, hogy bele kell férni a pályázati keretbe, de megvizsgálják azt is, hogy az egész teret leburkolják.

Zalai azt is kérdezte, hogy visszakerülnek-e a testület elé a végleges engedélyes tervek, fognak-e erről bármilyen döntést hozni? Bagi László osztályvezető kiemelte, hogy az első körben nem szükséges végleges terveket benyújtani, ezt csupán a második körben kell megtenni. Kérte a képviselőket, hogy támogassák a mostani koncepció végleges tervének kidolgozását.

Bogdánffy Csabát az érdekli,hogy eddig mennyibe került a városnak a terv?

– Megvettük 205 millió forintért az Alföld épületét, a bontási költség a pályázatnak része 40 millió forintba kerül – válaszolt Németh Béla, amit Bogdánffy elfogadott.

A tervező elmondta, nem érdemes variálni a Kossuth szobor helyén, igyekeztek a már meglévő adottságokat kihasználva tervezni. Németh Béla is azt hangsúlyozza, hogy a szobort 2-3 méterrel átrakni és a hivatal előtt szűkíteni az átjárást nem éri meg, arról nem is beszélve, hogy pluszköltség lenne. A betonrengeteg helyett inkább a füves, fás területek kialakítását támogatja a városvezető. Ha mégis térburkolatra van szükség, azt még utólag meg lehet oldani, ha a várso azt szeretné.

Zalai Mihály ezzel nem igazán ért egyet. Szerinte a pazalás az lenne, ha kiégne a fű, öntözőrendszert kellene kialakítani és le is tapossák, ezért Zalai a burkolatot szorgalmazza. Csizmadia Gergely is a térburkolatot, mint hosszútávú és praktikus megoldást részesíti előnyben. Zalai Mihály sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP-s képviselők többségét nem érdekelte a főtérrel kapcsolatos terv, majd szavaztak és elfogadták az előterjesztést.

12.14

A fejlesztési célú hitelről szavaztak vita nélkül. Molnár Béla megjegyezte, hogy ez magasan a legjobb konstrukció az önkormányzat hiteleinek sorában.

12.00

Egyházak támogatása

Az egyházak támogatásáról szóló 13-as napirendet a déli harangszó vezeti be. De az ebéd még sehol, bár néhány képviselő már jelezte felénk is, hogy éhes.

Násztor: sokat kapnak az egyházak
Násztor: sokat kapnak az egyházak

Násztor Sándor vitatja a támogatást, Dancsó József nem ért vele egyet. Molnár Béla megjegyzi, a történelem viharaiban elpusztult települések lakói elsőként a templomaikat építették újra, nem a pártházaikat. Ez a templomok közösségformáló erejét jelzi. Pleskó Pál ezt azzal egészíti ki, hogy a három történelmi egyház lefedi Orosháza 60 százalékát.

Násztor Sándor kiemeli, csak a támogatási arányokat vitatja és megjegyzi, Orosháza 48 százaléka nem tartozik felekezethez. Szerinte elrugaszkodott a támogatás mértéke és nem pártházakról van szó.

Végül az egyházak támogatásának 2009-es beszámolóját elfogadta a többség.

10:52

MSZP: váltsák le a fürdőigazgatót!

Az Orosháza kártya idei évi elszámolása és jövő évi előleg igénylése a téma. Bozsár Lajos arról érdeklődik, miért közszolgáltatásként határozták meg ezt a szolgáltatást, mivel ez nem kötelező szolgáltatás. A jogi osztály munkatársa válaszol: közszolgáltatási keretben tudnak szerződést kötni, ebben az esetben olyan a közt érintő szolgáltatásról van szó, ami belefér ebben a keretbe. Bozsár nem fogadja el a választ, szerinte ez mellébeszélés.

Papp Róbert (MSZP) azt javasolja, hogy Gyopársofürdő vezérigazgatóját, Benkő Ferencet a mai nappal mentsék fel.
– Olyan mértékű támogatást biztosítottunk már a fürdőnek, hogy érthetetlen miért nem teljesített a fürdő. Szerintünk új pályázatot kell kiírni a fürdővezetésre.

Molnár szerint ezzel egy kampányt akarnak indítani a fürdővezetés ellehetetlenítése érdekében.
– Benkő úr kezdjen el felkészülni, mert ez még csak a kezdet. Egyébként a Fürdő Zrt. zártkörűen működő társaság, vezérigazgatót pedig csak a közgyűlés tud választani. Az ön kezdeményezést meg kell vitatni, de személyi javaslat nélkül nehéz képviselnem ezt a javaslatot. De Gyopárosfürdőn nem politikai, hanem üzemeltetési kategóriában kellene gondolkodni. Egyébként gazdasági válság idején, és egy építkezés kezdetén nem tanácsos vezetőt cserélni.

Zalai Mihály visszatér Bozsár érdeklődésére: annál jobban nem szolgálja semmi a köz javát, hogy az orosháziak kedvezményesen használhatják a fürdőt, szaunát.

Papp Róbert leváltaná a fürdőigazgatót
Papp Róbert leváltaná a fürdőigazgatót

Papp Róbert szerint elvárható, hogy legalább egy nullás eredményt hozzon a fürdő, ha már pluszt termelni nem tud. Molnár szerint a többi fürdőhöz képest a fürdő igenis jól teljesít.
– És ha végre elkezdhetjük a 9 hónapja húzódó geotermikus energia fejlesztést, akkor Gyopárostól mintegy 40 milliós bevételre számíthat a város. Létszámot csökkenteni nem lehet, és megjegyzem 5 csillagos minősítést kapott a fürdő. Ez alapján minősítsék a vezetőt – mondta Molnár.

Dancsó azt kérdezi, miért nem támogatták azt a parlamenti javaslatát, mely a gyógyfürdők magasabb támogatásáról szólt.
-De ha önök elégedetlenek, akkor miért nem azt javasolják, hogy fizessenek az orosháziak teljes árat. Így még kevesebben vehetnék igénybe a fürdő szolgáltatásokat.

„Papp Róbert: Talicskával hordjuk a pénzt”

-Van egy felelős igazgató, akitől elvárunk egy felelős gazdálkodást. Ha most zárt ülésen a testület nem szavazza meg a törzstőke emelést, akkor a fürdő lehúzhatja a redőnyt. S ebbe benne van Pásztor Imre 30 milliós kielégítése. Dancsó úr figyelmébe ajánlom, hogy nem mondtuk, hogy ne legyen Orosháza Kártya. Sokadjára kérjük, hogy a beszámolót időben hozzák be a testület elé, mert így nem kapunk időben és elegendő információt, hogy segíteni tudjunk – mondta Bozsár, előrevetítve, hogy jövőre még nagyobb gazdálkodási gondokkal fog küzdeni.

Papp Róbert szerint húzni kell egy határt, mer az nem megoldás, hogy folyamatosan talicskával hordják bele a pénzt, amit nem tud visszatermelni a fürdőt.

Kalmár Mihály is szót kért:
– Ha a támogatás is így marad tovább, akkor Magyarország minden gyógyfürdője tönkremegy. Ennyi rossz fürdőigazgató nincs. Ismerjék el végre, hogy nem mi itt, hanem az országvezetés teszi tönkre a dolgokat.

Molnár Béla visszavág:
– Nem vitatkozom hülyével, mert könnyen összekevernek vele. Rosszabb éve lesz a fürdőnek, mint idén, mert építkezni is fogunk. A munkálatok miatt kevesebben fognak kilátogatni. De ha energetikailag rendbe tesszük és fejlesztjük a turizmust, akkor ide tudjuk őket hozni. Ha rajtam múlna én kötelező közszolgálatássá tenném a gyógyfürdő szolgáltatásait, mert ez az. A fürdő politikai csatározások és egyes emberek gazdasági érdekeinek áldozatává fog válni, ha így folytatják. A magántőke nem érdeklődik, mert elég nagy pénzhiány van az országban. Ha félbehagyjuk azért, ha nem azért viszi a pénzt. Ha mi támogatjuk a szállodafejlesztéseket, akkor önök is támogassák a fürdőfejlesztést. Ha megállunk félúton, akkor csődbe megy a fürdő, ami egyébként nyitva van télen is, s ebből van a vesztesége, hiszen télen jóval kevesebb a vendég. 1,4 millió forint a napi költsége a fürdőnek, ha kinyit, ha nem. A felügyelő bizottság ellenőrzi a fürdőt, az igazgatóságnak pedig (ahol az önök üdvöskéje, aki a Pásztor féle rossz szerződést is aláírta, Tóth Géza ott ül), az lenne a dolga, hogy megoldásokkal álljon elő. Nem értem, hogy miért akarnak káoszt

Dancsó: milliós károkat okozott az MSZP
Dancsó: milliós károkat okozott az MSZP

teremteni, egyféle magyarázat van: politika és egyesek kóros hatalomvágya.

Dancsó emlékeztette a szocialistákat, hogy a fürdő pályázatát nem támogatták, hiszen tartózkodtak.

Zalai Mihály szerint az ellenzéki képviselők nem tájékozottak eléggé, igaz politikai támadáshoz nem is kell tájékozódni, csak be kell tárazni és lőni.
– Ha önök szerint nem kell támogatni a fürdőt, akkor ebből az következik, hogy a gyógyászati szolgáltatásért sokkal többet kell fizetni.

Papp Róbert megköszöni a felvilágosítást.
– Önkormányzati képviselőként számon kérhetek, és elmondhatom a véleményem. És a rendszer működése visszaélésre is okot adhat, ahogyan arra Pleskó képviselő is rávilágított, hogy könnyen elhasználódik a kártya.

Bozsár Lajos újra: 24 milliót adunk a kártyára, 60 milliót a törzstőke emelésre. Ez hosszú távon nem tartható fent és nyilván egy kényelmi állapotot jelent a vezetés számára. A fürdő fejlesztés pályázatának szavazásakor az MSZP frakció tartózkodott, mert akkor is anomáliák voltak. Nem keltjük Gyopárosfürdő rossz hírét, de azért vagyunk itt, hogy felvesszük a problémákat és a megoldást keressük rájuk.

Molnár Béla:
-Az önök tartozkodása nemmel ért fel. Násztor úrnak igaz van, túl nagyra van méretezve a fürdő, anélkül, hogy nem volt mellé vendégkör. Ez igaz, de elindult a fejlődés és nem érdemes megállni. De mi nem teregetünk, önök viszont arra használják ezt a testületet, hogy balhét keltsenek. Ebben az országban nincs rendes irányítás. Bánfalviné igazgatása idején jóval több volt a z OEP támogatás, ha azt a támogatási mértéket ma megkapná a fürdő, már pluszos lenne. A tőkeemelés a helyzet rendezésére kell, és ez nem támogatás. Betarthatatlan szabályokat hoznak és utána itt problémáznak. Nem élvezem a tulajdonosi képviseletet, mert ilyen körülmények között nehéz dolgozni – hangoztatta Molnár.

Kiss Attila Fetser Jánost idézte
Kiss Attila Fetser Jánost idézte

Kiss Attila (SZDSZ) szerint az MSZP kereszthúzással megpróbálja behozni a zárt ülésre tartozó tőkeemelés pontját.
– Ez tiszta politika és szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy Fetser János polgármestersége idején többször úgy fogalmazott, aki Gyopárosfürdő ellen tesz, vagy nem tesz meg érte mindent, az Orosháza ellensége. Ezeket a felvetéseket a megfelelő fórumokon kellene megtárgyalni, nem testületi ülésen, rontva ezzel a fürdő imázsát. Ezzel a hozzáállással önmagunknak rúgunk gólt.

Dancsó József azt szeretné tudni, ki, mikor, milyen visszaélést követett el az Orosháza Kártyával.
– Ha így van tárja elénk a konkrét esetet és a felügyelő bizottság kivizsgálja. Ön, Papp képviselő úr ezzel a kijelentéssel milliós kárt okozott, hiszen elbizonytalanította a kártya használóit. Mondják el nyíltan, támogatják vagy sem a fürdő fejlesztését? Óriási károkat okoznak ezzel a hozzáállással. Önök számára mi az ami szent, ami közös érdek?

Bogdánffy Csaba visszatért a pályázathoz, szerinte a frakció első körben támogatta a fürdőfejlesztést, a második körben tartózkodott, mivel nagyban nőttek a költségek.

-Egyetértek Kiss Attilával, itt csak politikáról van szó, kis mértékben csupán a város érdekében végzett munkáról. Ez az egész testületről szegénységi bizonyítványt állít ki – mondta Bogdánffy.

Molnár Béla felajánlja Papp Róbertnek, hogy keresse fel kérdéseivel és ő számokkal, adatokkal beszámol a fürdő helyzetéről, szívesen tárgyal a lehetőségekről is. A költségek emelkedésével kapcsolatban kiemeli, két és fél éve húzódik a projekt, ami nem az orosházi vezetés hibája. A költségeket viszont itt kell biztosítani. És mivel húzódnak a projektek, a következő kormányra fog hárulni ezeknek az anyagi fedezete.

Németh Béla visszaterelgeti a képviselőket az előterjesztéshez. Násztor Sándor elmondja, évek óta tart a fürdő fejlesztés, ők is sokat tettek érte.
– A Széchenyi terv nagy dolgokra csábított bennünket, de jó páran nem tartottuk szerencsésnek a túl nagy fejlesztést. Gyopárosfürdő lokálisan értékes fürdő, de a program meglett, így kényszerpályán mozgunk, s most már fogcsikorgatva is működőképessé kell tenni. Az más kérdés, hogy a vezetés most alkalmas vagy sem, van-e kártya vagy nincs. Én megszavazom, mert úgy érzem most nem lehet mást csinálni. Megjegyzem, kormánytól függetlenül benne ülünk a slamasztikában.

Németh Béla visszaterelgeti a képviselőket az előterjesztéshez és kiemeli, gondolják meg a képviselők mit mondanak, milyen szavakat használnak, mivel nagy nyilvánosság előtt zajlik az ülés és nem szeretné, ha félreértés lenne.

Bozsár Lajos három rövid megjegyzése:
– A nagy projektek éveket vesznek igénybe, ez már régóta így van sajnos. Más cégeknél is vannak átütemezések. Javasolnám, hogy gondolkozzunk el azon, hogy nem lehetne-e szociális rászorultság alapján adni az Orosháza kártyát.

Molnár: szigorúbbá tesszük a kiadás és a használat eredményeit, és megnézzük, hogyan lehet a kártyát strapabíróbbá tenni. De nem kaptam választ Papp képviselőtől, kik éltek vissza a kártyával, mert ha nem mond konkrét dolgot, akkor üres vádaskodás volt. Akár egy pert is lehetne indítani.

Papp Róbert módosító indítványa, hogy mentsék fel az igazgatót (ez nem a testület hatásköre, a testület legfeljebb javasolhatja a közgyűlésnek, hogy fontolja meg a vezérigazgató menesztését.) javaslattá alakult át. A szavazáskor egy igen (Papp Róbert) szavazattal, és többségi nem döntés született. Közben vita alakult ki arról, hogy kinek kell szavazni, ugyanis, aki bent van a teremben annak szavazni kell. Faludi János kiment a teremből. Bozsár Lajos viszont megjegyezi, nem kötelezheti törvény arra, hogy szavazzon, sem arra, hogy kimenjen a teremből.

Újra szavaztak, a többség elutasította Papp javaslatát. Közben Molnár Béla sérelmezi, hogy tavaly az árpád-sávos zászló kapcsán a Fidesz frakciót kiküldték a teremből, így jó lenne tisztázni a játékszabályokat.

10:25

Bérlakások, ingatlanok értékesítésre történő kijelölése, egyes bérlakásokra vonatkozó határozat hatályon kívül helyezését (7., 8., 9. pont) megszavazták.

Az élelmezési nyersanyagnormák meghatározása következik. Egyre többen élnek a 100%-os, illetve 50%-os étkezési támogatást igénybe vevők száma. A napirendet elfogadták.

10:11

Cukorpénzek és ivóvíz

Az EU pénzt ad a bezárt cukorgyárak után, ebből Orosháza is részesülni szeretne, ezért pályázik. Először a Kardoskút – Tatársánc ivóvíz hálózatot fejlesztették volna, de kiderült, ezt nem lehet. Így a városházát szeretnék belőle felújítani.

A képviselők leragadtak a víz témájánál. Január elsejétől nincs ivóvíz ellátás Tatársáncon, ugyanis december 31-től lejár a kút engedélye. Bogdánffy Csaba (MSZP) a lehetőségekről érdeklődik, egyben javasolja, hogy a testület bízza meg Németh Bélát, hogy ismételt levélben forduljon az ÁNTSZ-hez, hogy hosszabbítsák meg az engedélyt. Németh Béla elmondta, ipari vizet kapnak az ott élők, de ez fogyasztásra nem alkalmas. A felmérés folyik, hogy mennyi család kér ballonos ivóvizet, volt egy lakossági fórum is ezzel kapcsolatban Cinkuson. Mindössze egy család élne a lehetőséggel, amiért fizetni kell. Orosházi látogatásukkor is tudnak ivóvizet vinni.

Molnár Béla
Molnár Béla aggódik a víz miatt

Molnár Béla alpolgármester az ivóvízminőség javító konzorciumra hívja fel a figyelmet, a társulás célja a külterületek, tehát nem csak Tatársánc, hanem Kiscsákó megfelelő vízzel való ellátása. A zacskós víz ugyanis nem lehet hosszútávú megoldás. Decemebrtől új határértékek lépnek életbe, így a megye szinte egyetlen település vízminősége sem felel meg az előírásoknak, így nem csak Tatársáncon, hanem számos egyéb részen is zacskósvíz lesz. Sajnálja, hogy az ivóvíz javító program nem kapott elegendő támogatást az önkormányzati minisztériumtól, Orosháza esetében ez 300 millió forint lett volna.

Dominkó Sándor (MDF) az Orosfarm elnöke:
– Többször hosszabbítottuk az engedélyt, de most már nem mehet tovább, le kellett választani a kútról ezt a részt, mert balesetveszélyes. 11 családnak 130 ezer forintos 24 hónapos kamatmentes hitelt adott az Orosfarm Zrt., hogy hidroforos rendszert alakítsanak ki, ez megtörtént, így őket le lehet választani a hálózatról.

Molnár Béla: a programnak végig kell mennie a Dél-Alföldön, de ez rendkívül nagy terheket fog róni az önkormányzatokra, így Orosházára is, ezért rendkívül sajnálatos, hogy ennek támogatása nincs benne az ország költségvetésében.

Végül egyhangúan megszavazták, hogy elindulnak a pályázaton, hátha fel tudják újítani a városházát.

09:57

Vita a könyvtárról

A könyvtár beszámolt idei évi munkájáról. Dancsó József a könyvtár kapcsán elmondta, amikor a testület egy helyre koncentrált több feladatot, akkor az ellenzék számtalan váddal illette a jobboldalt. Szerinte ma már mindenki láthatja, jól döntöttek, amikor a könyvtárat beköltöztették a művelődési házba. Ezzel a lépéssel jelentős költségcsökkentést és a látogatók kényelmét is szolgáltuk.

Bozsár Lajos: – 7 millió forintba került a művelődési ház átalakítása, ellenben 80-90%-os támogatottságú pályázaton lehetett volna indulni a régi könyvtár épületére vonatkozóan.

Bogdánffy Csaba és Dancsó József szünetbeli villámegyeztetése
Bogdánffy Csaba és Dancsó József szünetbeli villámegyeztetése

Németh Béla szerint ennek nincs valóságtartalma, nem volt ilyen pályázat, ha lett volna, éltek volna vele. Zalai Mihály (Fidesz) is ezen a véleményen volt, egyben kiemelte a könyvtár beszámolójából, hogy 2003 óta jelentős visszaesés tapasztalható a könyvállomány növelése terén, ennek az az oka, hogy nincsenek pályázati lehetőségek. A tárolás legalább megoldódott, és örömteli hír az is, hogy bár megyei és országos szinten csökkent a látogatottság, de Orosházán nem. Ennek egyik oka, hogy a könyvtár a belváros szívében van.

Egyhangúan elfogadták a napirendet.

Rátértek a múzeum beszámolójához. Dancsó József az előterjesztéshez hozzáfűzi, a múzeum speciális intézmény, hiszen nem csak helyi feladatokat lát el.
– Minden erőfeszítést megtesznek, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, s így többek közt a város egyik kulturális színfoltjává vált a múzeum.

Pleskó Pál kiemeli, gondjai lesznek a múzeumnak, ugyanis vizesedik több épület is. A testület egyhangúan megszavazta a múzeum beszámolóját is.

09:50

Közmunka

A 3. pont a közcélú foglalkoztatási programról tájékoztató, amit Németh Béla sikertörténetnek tart, mert 300-nál is több embernek adtak munkát Orosházán és számos dolgot tudtak véghezvinni a városban. Az intézményvezetőket arra kérte Dancsó alpolgármester, hogy már most gondolkozzanak azon, hogyan tudják megoldani jövőre a közcélú foglalkoztatást, hogy lehetőleg minél több embernek nyújtson hasznos munkalehetőséget, időleges segítséget. Hozzátette, sajnos egyre többen lesznek, akiknek nem lesz más lehetősége, mint a közcélú foglalkoztatás. A napirendet egyhangúan elfogadták.

09:25

Volán vita

Első napirendnél az ügyrendi bizottság a 6%-os emelés helyett 4,7%-os emelést javasolt a Volánnak.

Bozsár sokallja a Volánnak adott pénzt
Bozsár sokallja a Volánnak adott pénzt

Bozsár Lajos: – Ez a javaslat kizsákmányolás, hiszen 31 millióval támogatjuk a Volánt, miközben járatok szűntek meg. Ha éves szinten ilyen összegeket fizetünk a Volánnak, lehet, hogy érdemeseb lenne lízingelni, vagy vásárolni egy buszt és megoldani saját magunk a helyi közlekedést. A Volán ígéretet tett, hogy beszámol a és két darab buszváróról is szó volt. Ezek hol vannak?

Szarvas Péter a Körös Volán igazgatója elmondta, az emelési javaslat nem túl nagy, igazodik a lakosság teherbíró képességeihez.
– Ezt a 25 millió forint+áfa támogatást az indokolja, hogy számtalan helyközi vonalon szállítjuk Orosháza lakosait. A bérbeadásból 750 ezer forint bevétel volt, ezt az összeget a pályaudvar födémszerkezetére fordítottuk, előzetesen egyeztetve a polgármesterrel. A két várót is természetesen kialakítjuk, jövőre már az utasok rendelkezésére áll.

Dancsó József a Volán átalakulásáról, annak az utasokat érintő hatásairól érdeklődik. Bozsár Lajos felvetésére elmondja, nem volt más jelentkező, aki a helyi és helyközi közlekedés bonyolítását vállalta volna. Egyedüli pályázóként a Körös Volán jelentkezett, így velük kellett tárgyalni.
– Lehet javasolni, hogy túl sokba kerül és szüntessük meg a helyi járatot, de akkor mondják ezt meg világosan az MSZP-sek.

Bozsár Lajos kiemeli, valóban csak a Volán pályázott, de az önkormányzat nem törte magát, hogy más megoldást találjon.

– Önök szavazták meg a járatritkítást és 2,5 busszal ellátni a helyi közlekedést nem éri meg 31 milliót. Egyébként ne mondjon olyat, amit én nem mondtam, az MSZP nem mondott olyat, hogy megszüntetné a helyi közlekedést. De azt mondtuk, hogy túlzás az ilyen mértékű támogatás.

Dancsó szerint, amit Bozsár mondott, abból a megszüntetés következik.
– Nem az én gondom, ha nem gondolják végig, hogy milyen következménye lehet a javaslatuknak. Én sem örülök annak, hogy sok a támogatás, de önök nem tesznek megoldási javaslatot, csak azt hangsúlyozzák, hogy sok.

Faludi János (MSZP) szintén kiemeli, ne forgassák ki a szavaikat, nem beszéltek a helyi közlekedés megszüntetéséről.

Molnár Béla kéri a szocialista frakciót a számokkal alátámasztott javaslat beadására, hasonlóan a 70 év felettiek hulladékdíjának támogatására vonatkozó javaslathoz, melyet Bozsár Lajos adott be, mert a jelenlegi javaslatuk a buszközlekedés megszüntetéséhez vezetne.

Szarvas Péter megvédte a Volánt
Szarvas Péter megvédte a Volánt

Szarvas Péter a szolgáltató védelmében elmondja, csatolták, hogy 2008-ban 76 millió forintból, idén pedig 65 millió forintból oldották meg Orosháza helyi közlekedését. A csökkenés ellenére a problémát az okozza, hogy évről-évre 5-10%-kal csökken az utasszám. Az állami normatíva szintén csökken. A bevételi szűkülés miatt szükséges a városi működési támogatás növelése. A volán társaságok átalakulása kapcsán elmondja, úgy tudja, hogy az átalakulás a helyi közlekedést nem érinti.

A 4,7%-os emelési javaslatot 8-an támogatták, 8-an nem és volt, aki tartózkodott, így 6%-kal emelkednek a Volán jegyárak.

09.00

Napirend előtt

A teremben lassan gyülekeznek a városvezetők, némi csúszás biztosan lesz a kezdésben.

A hiányzók: Sóki Krisztina, Varga Zoltán (MSZP). Sóki Krisztina a napokban adott életet kislányának, a testület neki és gyermekének is jó egészséget kívánt. Varga Zoltán pedig jelezte, hogy egyéb elfoglaltságai vannak.

Napirend előtt egy hozzászólás lesz: „Demokrata párbaj” címmel Pleskó Pál kért szót. Ismét az Árpád-sávos zászló körüli pert hozta szóba, és elmondta, hogy ebben az ügyben 6 különböző ítélet született. Okulásként kívánja elmondani ezeket, és újfent megerősítette, hogy jogerősen felmentették.

– Visszautasítom Varga Zoltán azon szavait, hogy bocsánatot kértem a bíróságon. Egy demokrata, mint én, soha nem kér bocsánatot, pláne ha igaza van. A politikai kultúránk nagyon alacsonyan van, ezen változtatni kell – mondta.

Szerinte demokrata párbajra hívta ki őt a 10 MSZP-s képviselő, de neki egy a lényeg, hogy Orosháza legyen a győztes. Kiemelte, a szocialisták hatalmas hátránnyal indulnak, hiszen az örökös nem szavazatokkal nem a várost segítik. Sorolja a saját megvalósult ötleteit: Orosháza óra az iskolákban, új utcanévtáblák, a kórház új törzsgárda szabályzata és a két javaslatára alapított városi díjat.

Bogdánnfy Csaba (MSZP) jelezte, hogy nem kíván belemenni politikai adok-kapokba.

A napirendek elfogadása során a 2-es, 11-es és 18-as számú pontok levették. Bozsár Lajos (MSZP) javasolta, hogy a zárt ülésről a Gyopárosfürdő és az Orosházi Média Kft ügyét vegyék nyilvánosra.  Molnár Béla (Fidesz) elmondja, a Média Kft. lehet nyilvános, mivel 100%-ban önkormányzati tulajdonú. Ám Gyopárosfürdőnél az egyik tulajdonos, a Dunaferr Komplex Kft. nem járult hozzá a nyilvánossághoz. Bozsár szerint az 1 %-os tulajdonos érdekét felülírja az önkormányzati törvény, hiszen a város 97 %-os tulajdonos. A többség végül megszavazza, hogy zárt ülésen maradjon Gyopárosfürdő tőkeemelése, a Média Kft-t nyíltra vették.

Első napirendnél az ügyrend bizottság a 6%-os emelés helyett 4,7%-os emelést javasolt a Volánnak. Bozsár Lajos: ez egy kizsákmányolás, 31 millióval támogatjuk a Volánt, miközben járatok szűntek meg. Ha éves szinten ilyen összegeket fizetünk a Volánnak, lehet, hogy érdemeseb lenne lízingelni, vagy vásárolni buszt és megoldani saját magunk a helyi közlekedést. A Volán ígéretet tett, hogy beszámol a

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.