- hirdetés -

Komoly témák terítéken: Alföld szálló, kórház, szennyvíztelep és költségvetés – valamint a megcsókolt Árpád sávos zászló.Kövesse élőben a képviselők munkáját. Az előzetesben összefoglaltuk, mire érdemes a mai napon figyelni.

Klikkeljen és ugorjon a kívánt témára:
Napirend előtt Pleskó és az Árpád sávok
Zárt ülés A tervezett főtér bemutatása Vízmű vita a szivattyúkról Megújul a tűzoltóság fűtése Kórház fejlesztés 3G-s hálózatfejlesztés Szennyvíz és hőenergia A barátság utca legyen Springer dűlő? A Dégáz tartson nyitva!

Köszöntjük Olvasóinkat!

Véget ért az ülés, köszönjük a figyelmet!

14:50

Bejelentések

Dancsó József a vagyonadóval kapcsolatban azt kérdezte a jegyzőtől, hogyan áll a hivatali apparátus a január 1-jétől rájuk ruházandó újabb feladatokra (például értékbecslés) és mennyire tudták tájékoztatni a lakosokat a változásokról.

– A közigazgatási Hivatal 25-én tart eligazítást erről a témáról, utána tudok erről bármit is mondani – válaszolta dr. Hegedűs Mária.

Dr. Zilahi Lajos a buszpályaudvar kapcsán az ott lévő, rossz állapotú utakra hívta fel a figyelmet.
– Különösen esőben okoz gondot, javítani kellene, kérem, hogy tavasszal nézzék meg ezt a 300 méteres szakaszt. Körülbelül 50 kátyú van itt.

Németh Béla válaszában elismeri az időszerű javítást, intézkedni fognak.

Papp Róbert a buszpályaudvar kapcsán elmondja, telepítettek a látássérültek számára segítő vonalakat.
– Az egyik oldalon ez a segítő pont nekimegy a 4-es kocsiállásnál lévő tájékoztató táblának, a Malom felőli oldalon pedig nincsenek ilyen a kocsiállásoknál.

Kiderült, ez nem volt része a pályázatnak.

14:36

A Dégáz tartson nyitva!

Sorra villantak a gombok, Németh Béla azon kérdésére, van-e valakinek bejelenteni valója. A sort Burka László kezdte.

– A DÉGÁZ ügyfélszolgálati ideje nem felel meg a város és a kistérség igényeinek, hatalmas sor van, sok a panasz emiatt, csak kétszer 4 órában tartanak nyitva és egy ember fogadja a panaszokat. Ez ellen tenni kell.

Dancsó József elmondja, a közüzemi szolgáltatók kötelesek legalább egy munkanapon 8-tól 20 óráig nyitva tartani a Fogyasztóvédelmi törvény szerint. E szerint a DÉGÁZ most törvénysértően működik – a jegyzőasszony ezzel egyetért, így a hivatal akár fel is léphet ez ellen. Dancsó aggálya, nehogy a DÉGÁZ bezárja az irodáját, így megfelelő megoldást kell találni.
– Ez nyilván lehetséges, hiszen a DÉMÁSZ jól megoldja az ügyfélfogadást. A parlamentben erről adtam be törvénymódosítást, remélem a kormánypárti képviselők is támogatják majd.

Zalai Mihály hozzáteszi, a DÉGÁZ hozzáállásával is gond van, 7.59-kor még kint áll a szakadó esőben a 30 ember, méltatlan körülmények között dolgozik az ott dolgozó Dégázos kolléga is..
– Vigyázzunk azokra a köztulajdonunkra, melyek még a mieink, okuljunk a multik bánásmódjából.

14:30

Elfogadták a költségvetés módosítását is. A baloldal nemmel szavazott.

14:25

A Barátság utca legyen Springer dűlő?

Faludi János módosító indítványt tesz a Springer dűlő (Barátság utca) kapcsán. Egy ottani területet kíván eladni a város. Faludi elmondta: jó helyen van a terület, így ne 500 forint/négyzetméter, hanem legalább 2000 forint/négyzetméter áron hirdessék meg.

Dancsó nem kimondottan a témához kapcsolódva kifejtette azon véleményét, miszerint senki nem hívja Barátság utcának ezt a területet.
– Ha az utcanév táblák napirendre kerülnek, akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy visszakereszteljük az utcát Springer dűlőnek, hiszen mindenki így ismeri. Feltéve, ha az ott élők ezzel egyetértenek.

Bagi László kiemeli, több érdeklődő is van a területre.
– Úgy vélem reális az ár, több szakértővel egyeztettünk ez ügyben, az értékmegállapítás során a környező ingatlanok értékét is fel kellett tüntetni. Azt javasolnám, maradjon az előterjesztésben szereplő ár.

Elhangzott, a vagyonrendelet szerint árverést kell tartani a területről. Faludi indítványát a többség nem fogadta el, az eredeti előterjesztést név szerinti szavazás alapján a többség elfogadta, a baloldali politikusok tartozókodtak.

14:19

Szennyvíz és hőenergia

Az orosházi csatornahálózat és szennyvíztisztító telepről szóló 12-es napirendet vita nélkül és egyhangúan megszavazták.

Kijelölték értékesítésre a Ady utcai önkormányzati tulajdonú telket, mintegy 20 millió forintért.

A geotermikus energiáról szóló napirendet is megszavazták. Ez a fedezet kellett ahhoz, hogy a projekt felelőse, Molnár Béla továbbléphessen az alternatív energia pályázatában.

14:02

3G-s hálózatfejlesztés

A 8. és 9. napirendet gyorsan elfogadták. A 10. napirendnél jöttek kérdések.

Bagi László városfejlesztési osztályvezető Rucz József (Fidesz) felvetésére válaszol: novemberben megkezdődik a szentetornyai Vodafone torony próbaüzeme, mely akár hónapokig is eltarthat. Várják majd a lakosok visszajelzését. Zalai Mihály felvetésére, elmondta: sugárbiológiailag nem veszélyes a Tolnai utcában tervezett 3G-s bázistorony, nem fejt ki egy mobilnál nagyobb sugárzást. 1100 hasonló létesítményt építettek a közelmúltban, zavartalanul működnek.

Dancsó József arra kérte Bagi Lászlót, hogy a műszaki átadás mellett adja meg azt a fórumot, ahol a mintegy 5000 érintett lakos jelezheti tapasztalatait a toronnyal kapcsolatban.

Az előterjesztést egyhangúan megszavazták.

13:35

Kórház fejlesztés

Folytatódik a munka. A kórház fejlesztése a téma.

Faludi a 100 milliós projekt előkészítés költségeit firtatta, mert mi van, ha nem nyer a pályázat, mert akkor elszállt ez a pénz.
– Olyan információm van, hogy a Lacrus KFt-vel már van aláírt szerződés. Ez igaz? – tette fel a kérdést.

Németh Béla válaszában jelezte, hogy a 100 millió forintot a költségvetés terhére elkülönítettek korábban, mely akkor kell, ha nyer a pályázat.

Kalmár Mihály egészségügyi tanácsnok és kórházi főigazgató kiemelte, van szerződés, de csak akkor van kifizetés, amennyiben a testület támogatja az előterjesztést.

Szót kapott a Lacrus Kft képviselője, Szirmai István, aki elmondta: a 100 millió forintban rengeteg háttértanulmány és elemzés van, ami kell ahhoz, hogy a pályázat nyerjen, hiszen a kórháznak minden kérdésre választ kell adnia a pályázat elbírálás során. A fenntarthatóságot pénzügyi, környezetvédelmi, energetikai és orvos szakmai szempontból is meg kell indokolni, mely hatalmas munka. Szerinte nem lesz kidobott pénz, hiszen ezeket a komplex tanulmányokat később is elő lehet venni.

Faludy János továbbra is attól tart, amennyiben nem nyer a pályázat, úgy az előkészítésre szánt milliók elvesznek. A kockázatot Németh Béla nem tagadja, ám ez az egyetlen módja arra, hogy a pályázaton indulhassanak.

Molnár Béla a kockázatra kérdez rá, válaszként Szirmai Istvántól megtudjuk: egyfordulós pályázatról van szó, a dokumentációt a pályázatíróknak kell megfelelően összeállítania.
– Komoly szakembergárda állítja össze a pályázati anyagot, ami minél professzionálisabb, annál kisebb a kockázata annak, hogy nem nyer – mondta Szirmai.

Bogdánffy Csaba magánvéleményét megfogalmazva, kiemeli, nem érti, hogyan lehet úgy kiírni pályázatot, hogy a menedzsmentre és egyéb járulékos költségre hihetetlen magas összegeket írnak ki.

Október 16-án, jelentős csúszással jelent meg a pályázati kiírás. A beadási határidő február eleje, illetve áprilisban is mód van erre. A cél a februári beadás.

13 igen és 5 tartózkodással megszavazták az előterjesztést.

12:30

Megújul a Tűzoltóság fűtése

Molnár Béla arra kéri Faludyt még az előző napirend kapcsán:
– Amikor egy tulajdonunkban is lévő cég racionalizálásáról beszélünk, akkor ne vádoljuk a másikat rablással.

Faludy erre riposztol:
– Ha úgy gondolja vívjunk párbajt, de értem, miért keveri ebbe bele a tűzoltóságot?

Németh Béla: – Biztosítom a kardot.

Ezzel a kis közjátékkal tarkítva teljes egyetértésben szavazták meg a tűzoltólaktanya fűtéskorszerűsítését.

12:21

Vízmű vita a szivattyúkról

A tervezet szerint az Orosházán lévő szivattyúk átkerülnek a Békés megyei vízmű tulajdonába 10 százalékos áron, és könyv szerinti áron jönnek vissza. Arról szól az előterjesztés, hogy a régi elhasznált szivattyúk cseréjét megoldhatná Orosháza, de ez rengeteg költséggel járna, és tartalékot kellene képezni rá. A szivattyúk jó része már így is a vízmű tulajdonában van, így nincs értelme annak, hogy két helyről kezeljék ugyanazt a rendszert. Ezért a jobboldal azt a megoldást látja  értelmesnek hogy át kell adni a szivattyúkat, és innentől a Vízművek tartsa karban azokat.

Bogdánffy és Burka nem támogatta a vízműves előterjesztést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Bogdánffy és Burka nem támogatta a vízműves előterjesztést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Burka László (MSZP) a szennyvízberuházások kapcsán a tárgyi eszközökről kérdez, melyeket az önkormányzat a társaság tulajdonába ad.
– Miért nem piaci áron adja el ezt a város és mi a biztosíték, hogy ha a város ki akar szállni ebből a konzorciumból, akkor korábbi saját tulajdonát ne piaci áron vásárolja vissza? Elveszítjük azt a lehetőséget, hogy valaha is önállóak legyünk, a tulajdonrészünk a tőkeemeléssel már így is csökkent.

Faludy János is a vagyonátadás miatt kért szót, szerinte új értékbecslést kellene végeztetni, mert így nem szolgálja az üzemeltetési szerződés Orosháza város érdekeit.
– Ez az orosháziak kisemmizése, ezért nem támogatjuk ezt az előterjesztést.

Molnár Béla teljesen másként látja a dolgot:

– A tárgyi eszközöknél az avulást is figyelembe kell venni, tartalékokat kell beépíteni, ezt fenntartani, javítást fizetni, stb. A Vízmű közgyűlés többségének véleménye, hogy a vízmű és annak szakembrei könnyebben és gyorsabban tudnak hibaelhárítást végezni. Faludy úr erősen túloz, nem gondolhatja, hogy egy regionális rendszer, ami külön-külön nem tud működni, abból olyan könnyen bárki ki tudna válni, főként, hogy a cél a regionális rendszer bővítése. Ugyanis a feladat az, hogy minden békés megyei polgár jó minőségű ivóvízhez jusson, ehhez pedig a legjobb és legolcsóbb megoldása a regionálitás.

Dancsó József szerint a magánérdek helyett a közösséget kell szolgálni, s ezt az alacsonyabb vízdíjjal, a regionális rendszer támogatásával tehetik meg.

Faludy szerint azonban érdekes, hogy mások a visszaprivatizálást választják – utalva ezzel a Pécsen történtekre –  és azt kérdezte: miért nem volt értékbecslés vagyonátadás előtt, s hogy emiatt szabályos-e a szerződés vagy sem.

Molnár Béla arra emlékeztet, hogy a Békés Megyei Vízműveknek résztulajdonosa Orosháza, a gazdálkodás átlátható, s most rendcsinálás folyik a zrt-nél, ez azonban technikai és nem politikai kérdés.
– Ha valaki azt hiszi, hogy egy rozsdás öreg szivattyú önmagában értéket képvisel, akkor az téved.

A jegyző asszony válaszol Faludy kérdésére: szabályos a szerződés.

A vízművek képviselője is szót kap: kiemeli, 14 szivattyúja van Orosházának, 35 a Vízmű zrt-nek, ami Orosházán a szolgáltatást végzi.
– Megerősítem Molnár Béla szavait, költséghatékonyabban lehet szolgáltatást végezni, ha egy nagy közösséghez tartozva tesszük ezt.

Végül a testület többsége megszavazta a napirendet.

11.57

Időközben elhagyta az üléstermet Bozsár Lajos (MSZP) és Zilahi Lajos (MSZP) így a szocialisták már csak négyen vannak.

Eljutottunk a második napirendhez, ez is a főtérről, pontosabban a tervezés finanszírozásáról szól. Papp Róbert azt firtatja, miért kellett ismét több pénz a pályázathoz?

Papp Róbert: Nem érdekelnek Pleskó perei
Papp Róbert: Nem érdekelnek Pleskó Pál magánperei (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A városvezető válaszában kiemelte, hogy amennyiben érvényes építési tervvel adják be a pályázatot, úgy több pontot kaphatnak az elbírálásnál, ami sokat jelenthet. Ehhez csatlakozott Csizmadia Gergely (FIDESZ) is, aki jelezte: ezek a tervek nem a véglegesek így később a beadott anyagokon lehet módosítani.

Faludi János (MSZP) jelezte: a baloldal egységesen támogatja az előterjesztést, de nem értik, miért kell előre kifizetni a tervezőknek a pénzeket. Miért nem akkor kapják a pénzt, ha nyer a pályázat?

Erre Molnár Béla (Fidesz) alpolgármester úgy reagált, hogy az előző főtér pályázatok sikertelenek voltak, így új csapattal dolgoznak jelenleg. Kéri, hogy fogadják el őket.

A pályázat előkészítésére egyhangúan megszavaztak 30,4 millió forintot.

11.55

Vándoroló szobor a Kossuth szobor – derült ki a koszorúzás lehetőségeiről kérdezés során. Kossuth második helyét foglalja, eredetileg Arad felé nézett, most azonban 180 fokos fordulat után, háttal van Aradnak. A tervek szerint nem mozdul, de ha a lehetőség adott lesz erre.

Véget értek a kérdések, a polgármester köszönetet mond a sok munkáért. A testület egyhangúan megszavazta a koncepció tervet.

A hivatalban bárki megtekintheti a terveket és kérdezhet ezzel kapcsolatban – mondta Németh Béla.

11.44

Zalai Mihály arra kér választ, mit gondol a tervező a katolikus templomnál található sakkasztalokról. A válasz szerint nem kellene elbontani, hiszen lugasfalakkal elválasztható a templomkert és a söröző. Ha megmarad, de leszűkítik a jelenlegi útszakaszt, akkor itt is lehetne egy zöld kapu, sőt akár egy zölddel keretezett, tulajdonképp új teret is létre lehet hozni. Kellemetlen, hogy egyszer csak rázuhan a városra nyolc emelet rendezetlenség,  a panelek miatt, minderre a növények kínálhatnak megoldást.

Zalai Mihály a sakkasztalokért aggódott
Zalai Mihály a sakkasztalokért aggódott (Fotó: Melega Krisztián)

Pleskó Pál azt kérdezi, van-e mód a városháza és a főtér funkcionálisabb összekapcsolására. A válasz szerint a tér fásított tengelye és a belső tér négy sarkára tervezett átjárók közül a hivatalhoz közeli metszi egymást, s ebből a metszéspontból jutunk a városháza épületéhet.

11.38

Dancsó József a körforgalom kapcsán arról érdeklődik, hogyan alakul a tér többi részének közlekedése. A tervező szerint, egyelőre koncepciómunkáról van szó, jövő héten kezdődik el e terv mentén meghatározzák a lehetőségeket.

-Megtartanám azokat az út, utca szerkezetet, ami most van, mert ez érték és történelmi okok miatt alakult úgy ahogy, emellett a közművesítést is át kellene alakítani, ha hozzányúlunk. Szóval, maradhatna az eddigi szerkezet, de forgalom csökkentés mellett és úgy kialakítva, hogy amennyiben szükséges, le lehessen zárni. A főtér kirajzolása során a tégla, a növényzet igazán megemelné a teret, s ha ebbe a víz, mint váratlan, elegáns dolog belekerülhetne, akkor az fantasztikus lenne, hiszen itt volt artézi kút, gémes kút, a Kossuth szobor mögött is volt kút – Orosházán fontos szerepe van a víznek. Akár az is megoldható, hogy télen is legyen a kutakban víz. Gyopárosra gondolva nem lehet erre megoldást találni?

11.32

Marad a Kossuth szobor és négyzet alakú, sövényekkel határolt tér lenne mögött. A tér négy sarkán átlósan átjárók lennének, különleges élményt nyújtva. Mélygarázs itt nem lehet a magas belvíz miatt, de a félgarázs jó szolgálatot tehet. Vizekkel és növényekkel tervezett teresedés, mellyel a diákságot épp úgy megszólítanák, mint az idősebb generációt és egész Orosházát, például a nyári programok során.

-Padovában van a világ egyik legszebb tere, ennek lehetne a „kistestvére” Orosháza. A növényzettel már önmagában már nagyon reprezentatív teret lehet létrehozni, zöld passzázsokat kialakítani, hogy érezzék, ez a város szíve.

-A Kis-Meszesköz a város egyik legfontosabb telkén épült, rendezése nem kerülhető meg. Az evangélikus templomkerttel kapcsolatban egy javaslatunk van, hogy növényfalat alkalmazhatnánk. A templom előtt a zöldfelület bővítésére van lehetőség, a trafóház áthelyezésére tettünk javaslatot.

A tervező építész, Török Péter bemutató közben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A tervező építész, Török Péter bemutató közben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A Kis-Meszesköznél a parkolásra is gondoltunk, a belső udvaron zöld tornácot, tehát egy belső zöld passzászt nyithatnánk, mely a Kossuth szoborhoz visz ki, egyben lehetőséget ad a vendéglátás bővítésére.

A tervek szerint körforgalom is lenne, Rigó Mihály 2007-es tervei szerint – a forgalmat csökkentenék ezzel. Ezzel véget ért a bemutató, kérdezhetnek a képviselők.

11:00

A tervezett főtér bemutatása

Folytatódik az ülés. A tervezett főteret fogják bemutatni a képviselőknek. Annyit megtudtunk, hogy a zárt ülésen – nagy vita után – megegyezés született arról, hogy az Alföld szállóban lévő szoláriumot a város megvásárolja, így 100 százalékos városi tulajdonba kerül az épület.
– Ezzel elhárult az utolsó akadály, és le tudjuk bontani az épületet – mondta Németh Béla, hozzátéve, a tervező segítségével alakult ki a koncepció, melyet ismertetni fognak. A készítése során a tervező egyeztetett az érintett egyházakkal, a múzeum vezetőjével, helytörténészekkel és figyelembe vette a régi orosházi térképeket, rendezési terveket is.

Töltse le és nézze meg a terveket. (.pdf 5,5 MB)

A tervező 19. és 20. századi térképeken tart egy rögtönzött Orosháza órát, a képviselők érdeklődéssel hallgatják, hol állt a régi templom és a gémeskút. A mai állapotok kapcsán elmondja, engedni kell érvényesülni a szép architektúrát. A tervező szerint a jól pozicionált teret ki lehet használni. Terveznek szélesebb sétányt, zenepavilont, az utak szélességét 4 méterre csökkentenék a templom előtt. A belvárost ún. plasztikai elemekkel lehetne hangsúlyozni, megvilágított szökőkutak között érkezhetnénk a városba. A tervezés során a kerékpárutat és a gyalogos forgalmat is figyelembe vették.

Sóki Krisztina a napirendeket mustrálja
Sóki Krisztina a napirendi pontokat mustrálja (Fotó: Melega Krisztián)

A Szabadság tér kapcsán is a régitől indult az előadó, a régi Fő-tér Északi és Keleti térfaláról láthatunk képeket. A Déli térfalnál volt a mozi. A régi Alföld szállóról és a mostani romosról is beszél a tervező.

-Reprezentatív szép belvárosi teret szeretnénk kialakítani. Egy 110X110-es alapterületű teresedés a cél. Mészkővel szegélyezett téglaburkolatú térben gondolkodunk, mert ez nálunk egy tradicionális anyag volt, ami most is mutatós és megfizethető. A belső tér 43X43. Azt reméljük, hogy a teret megtöltik az emberek élettel, kijönnek ide, jól érzik magukat. A cél, hogy létrejöjjön egy tiszta, átlátható tér, melyre azt mondják az orosháziak, ez a mi főterünk.

09:53

Zárt ülés

Zárt ülést rendeltek el. Előtte azonban döntöttek arról, hogy a 3. és 4. nyílt napirendi pontot nem tárgyalják.

09:44

Pleskó és az Árpád sávok

Pleskó Pál napirend előtt egy árpádsávos zászlóval emlékezteti a testületet arra a 2008-as történetre, melynek során Varga Zoltán MSZP-s képviselő a zászló kapcsán felszólalt. Ezt Pleskó elutasítja, szerinte „történelmi szent zászló, az egyik legszebb ereklye”. Ezek kapcsán a két képviselő összeszólalkozott, Pleskó fél-analfabétának nevezte Vargát, amiből per lett, nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés miatt tett feljelentést Varga.

Pleskónak állt a zászló (Fotó: Melega Krisztián)
Pleskónak állt a zászló (Fotó: Melega Krisztián)

Másodfokon az akkorra már önkormányzati miniszterré kinevezett Varga nyert idén áprilisban, ám Pleskó a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol neki adtak igazat, vagyis nem követte el a becsületsértést, mondván mindenkinek joga van szabad vélemény nyilvánításra, s ezt a szabott kereteken belül tette. Az írásos ítéletet 30 napon belül kapja kézhez. Úgy fogalmazott:
– Győzött az igazság, bárki indíthat ellenem eljárást, meg tudom védeni magam. V. Z. (vagyis Varga Zoltán – Pleskó ugyanis nem mondja ki képviselőtársa nevét) elbukott.

Beszédét Pleskó állva tartotta, közben elővett egy Árpád sávos zászlót is, melyet többször meg is csókolt.

Kalmár Mihály képviselő szerint, aki mást gondol, mint az MSZP, azt megpróbálják megfélemlíteni, félreállítani.
– Tisztelt MSZP, önök nap mint nap szapulják a munkánkat, akkor, amikor Hunvald és Zuschlag börtönben, amikor az ország romokban. Legyenek szerények és inkább segítsék a munkánkat. A zászló kapcsán pedig javaslom, mélyedjenek el a történelemben – mondta.

Bogdánffy Csaba kéri az SZMSZ szerinti hozzászólási időtartamok betartását, melyet Pleskó folyamatosan figyelmen kívül hagy.
– Tájékozódtam Varga Zoltánnál, ő tudomásul veszi a döntését, mert törvénytisztelő. A másodfokú ítélet szerint Varga Zoltánnak ítélt összeget kamatostul vissza fogja utalni a miniszter Pleskónak, igaz ezt az összeget a Hajléktalanszálló kapta meg, javasoljuk Pleskó képviselőnek a jótékonysági gesztust. Tisztelettel kérem, hogy fontolja meg hogyan nyilatkozik egy másik emberről, képviselőtársáról. Ön folyamatosan gyűlölködő hangon szólal fel.

Pleskó visszautasítja, hogy hangneme gyűlölködő lenne.

Szót kért Kiss Attila SZDSZ-es képviselő is, aki szerint politikai érdekek mentén csúsztat Bogdánffy.
– Kérem nézze meg a jegyzőkönyvet, amikor azt állítja a lakossági fórumon, hogy én minden stratégiai kérdésben a jobboldal mellett szavazok. Ügyek mentén együttműködök, s ezt büszkén vállalom. A 2006-os SZDSZ-es választási programban minden politikai erő felé nyitottságot mutattam, ügyeltem arra, hogy ne sértsek meg mást.

A vita tovább zajlik, a szocialisták azt nehezményezik, hogy Pleskó miért minősít rendszeresen az üléseken másokat. Papp Róbert (MSZP) ehhez hozzátette:
– Nem értem, az ilyen témákat miért a testületi ülésen kell felhozni. Itt ülünk, megy az idő és semmi érdemi munkát nem végeztünk eddig. Engem nem érdekel milyen perben nyert Pleskó képviselő társam, dolgozni szeretnék.

Napirend előtt

09:10

Kezdődik a napirend előtti felszólalások sora. Elsőként Dancsó József alpolgármester a 2010. évi országos költségvetésről beszél, mely Orosházát érinti. A testület előtt ismerteti az általa beadott módosító indítványokat. A témáról korábban már sajtótájékoztatón beszélt, amit itt olvashatnak el.

– A Regionális Fejlesztési Tanács több alkalommal foglalkozott a témával a Dancsó által említett időszakban – mondta Németh Béla. Elsőként 2008-2009-re mondták a Tótkomlós-Orosháza utat, kiderült ezt nem tudják tartani, átütemezték későbbre. S most, amikor meg kellene a bejelentett fejlesztéseket erősíteni az Országgyűlésnek, akkor visszakoznak.

A főasztal és háttere (Fotók: Melega Krisztián)
A főasztal és háttere (Fotó: Melega Krisztián)

Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető szót kérve megismétli Fetser János azon szavait, melyekkel Dancsó József sajtótájékoztatójára reagált. szerinte Dancsónak tájékozódnia kellett volna a megszólított országgyűlési képviselőktől.

Molnár Béla alpolgármester kiemelte, az előírások szerint az utak fejlesztése terveinek nyilvánosak kellene lennie, de sehol nem található, ezt pótolni kellene.

09:06

A Táncsics gimnázium diákjai személyesen adnak át a képviselőknek egy-egy meghívót a december 5-i Sámli bálra.

09.00

A hiányzók listája: Varga Zoltán, Násztor Sándor, Erostyák Zoltán (MSZP) Dominkó Sándor (MDF).

A képviselők lassan gyülekeznek a teremben, az ülés kezdése valamennyit csúszik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.