- hirdetés -

A munkanélküliség növekszik, míg az állami pénzek csökkennek. Mi várható 2010-ben Orosházán? Erről beszélt Dancsó József.

A pénteki testületi ülés egyik kiemelt témája lesz Orosháza 2010-es költségvetési koncepciója. Erről tartott sajtótájékoztatót Dancsó József (Fidesz) alpolgármester szerdán.

– Nincsenek jó híreim, nagyon súlyos év előtt áll a város. Ennek ellenére a városvezetés azt a célt tűzte ki, hogy a kormány nyomorba taszító intézkedésit helyben mérsékeljük és alapvetően a városlakók biztonságára törekszünk – mondta kezdésként.

Látszat intézkedések és munkanélküliség

Az orosházi emberek nehéz helyzetét Dancsó a munkanélküliség számaival érzékeltette, mely 2008 októberében Orosházán 6,2 százalékos volt, ám jelen pillanatban ez 9,64 százalék. Szerinte ez sok mindent elmond, miközben a kormányzat úgy gondolja, minden rendben.

Ostorozta Varga Zoltán önkormányzati minisztert is, aki – szavai szerint – kijelentette, hogy az önkormányzatoknál komoly pazarlás van némi hiánnyal, de amúgy minden rendben lesz 2010-ben. Elhangzott, hogy a kormány folyamatosan azt mondja, könnyít az önkormányzatok helyzetén, ám ennek éppen az ellenkezője látszik. Dancsó szerint látszatintézkedéseket hoznak, és nem a lényegre koncentrálnak a döntéshozók. Itt említette meg, – hangjában némi éllel – hogy a kormánynál a könnyítés az oktatásban például annyit jelent, hogy a pedagógusok kötelező továbbképzését elhalasztják.

– Arról sincs információnk, hogyan működik majd a vagyonadó és az iparűzési adó beszedése. Reményeim szerint a 2009-re tervezett 965 milliós iparűzési adóbevétel teljesülni fog – mondta az alpolgármester.

Az iparűzési adó Orosháza legnagyobb saját bevételi forrása, melyet eddig a város szedett be és kezelt, ezt a azonban a tervek szerint az APEH-hez akarják áttolni. Végső döntés azonban erről a kérdésről még nincs.

20 százalékkal csökkenő állami pénzek

Táblázatokat mutattak be arról, hogyan csökkent az elmúlt években Orosháza néhány intézményénél a központi forrás. Dancsó kiemelte: a legnagyobb baj a közoktatási intézményeknél van. 2005-ben az egy gyerek oktatására jutó összegből a normatíva összege – melyet az állam küld – 61 százalék volt, ez 2010-ben viszont már csak 42 százalék lesz. Ez közel 20 százalékos csökkenés 5 év alatt. Ez forintban kifejezve annyit tesz, hogy míg 2005-ben 1 milliárd 455 millió forint érkezett az államtól oktatásra, addig ez az összeg 2010-ben várhatóan 871 millió forint lesz.

Dancsó az elvonásokat drasztikusnak nevezte
Dancsó az elvonásokat drasztikusnak nevezte

Kiemelte még az Egyesített Szociális Intézményt (ESZI), ahol 2009-hez képest 40 millióval lesz kevesebb az állami pénz és kitért a tűzoltóság helyzetére is, ahol 2010-ben 14 millió forinttal kisebb összeg érkezik mint idén.

– Ez azt jelenti, ha fent akarjuk tartani a mostani szintet, nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A tűzoltók ráadásul vajmi kevés pénzt tudnak saját erőből beszedni, hiszen nem is ez a feladatuk. Kérdem én: ha csökkentik a tűzoltók pénzeit, akkor ezután majd a viharkároknál azt mondják az embereknek, csak akkor mennek ki, ha kifizetik a költségeiket?

A képviselő idézett az önkormányzati törvényből, mely minden településre vonatkozik. Ebben az áll, hogy 2010-ben az állam illetve az önkormányzat az intézmények részére csak az alapellátást köteles finanszírozni, a többi feladatot az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodni, erre nem igényelhetnek központi forrást. Dancsó József szerint ez annyit jelent, hogy például a szakkört, művészetet, sport tevékenységet nem lenne köteles támogatni a város. Csupán a kötelező órákat kell finanszíroznia, az összes többiért fizetni kellene a szülőnek. Példaként az alapfokú művészeti oktatást hozta fel, így ahhoz, hogy egy gyerek zeneórára járjon, 30-40 ezer forintot kellene fizetni a családnak.

Kórház: megoldhatatlan probléma?

A városvezető kiemelte, hogy a másik súlyos terület az egészségügy. Ennek orvoslására azt ajánlották, váltson a kórház struktúrát és küldjön el embereket. Ám Dancsó elmondása szerint ebben az esetben a minimumfeltételeknek nem felelne meg a kórház, hiszen szigorúan szabályzott, mely osztályon hány orvosnak, nővérnek és ápolónak kell dolgoznia. Ha a létszámot csökkenti az intézmény,akkor ugyan pénzt spórol meg, de mivel nincs megfelelő létszámú személyzet, az ÁNTSZ azonnal visszavonná az engedélyt és pár hónap alatt bezárhatna a kórház.

– Mi ebbe nem megyünk bele, inkább túlélési technikákat próbálunk kitalálni. Azt mondhatja bárki, hogy ne járjon szakkörre a gyerek, de egy fontos műtétet nem lehet halasztani. A kórházunknál havonta 50 milliós hiány keletkezik, mely megoldhatatlan probléma elé állítja a várost. Az sem vigasz, ha más kórházak hasonló cipőben járnak. Alapvető változásokra van szükség – emelte ki Dancsó.

Működési hitelre szorul a város?

Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy van pár olyan terület, melynek működését minden erőfeszítéssel meg kell teremteni. Ide sorolta az oktatást, az egészségügyet és azt a civil szférához kapcsolódó összetett rendszert, mely egyre jobban működik és a városi lét alapjait, értelmét adja. Feltette a költői kérdést, ha ezek megszűnnek, miért lenne érdemes ebben a városban élni?

– Nagyon szigorú intézkedéseket kell foganatosítani az intézményekkel szemben, melyre a korábban felolvasott törvény is kötelez. A jelenlegi helyzetben az is előfordulhat, hogy 20 év után működési hitelt is fel kell venni a városnak. Ez nem eretnek gondolat, hiszen ha a brutális forráskivonásokat túl akarjuk élni, akkor ezt másképp nem tudjuk megtenni – hangoztatta.

Dancsó kiemelte: a már elindított és tervezés alatt álló beruházásokat mindenképpen be akarják fejezni. Ide sorolta Gyopárosfürdő fejlesztését, az Eötvös iskola, az Ifjúság utcai óvoda és a hajléktalan szálló felújítását, a csatornahálózat és a szennyvíz tisztító telep bővítését, a Középdűlő út építését, a játszótér fejlesztést, a kórház fejlesztést és a belváros teljes rekonstrukcióját.

Nincs más, mint vér és veríték

Szerinte mindezekre nem azért van szükség, hogy a költségvetést feszítsék, hanem mert 2013 után semmilyen külső forrást nem látnak arra, hogy ezeket a nagy feladatokat megoldják. Elmondta, jobban szeretné, ha a munkahelyteremtést tudnák támogatni, de erre szóló pályázat nagyon kevés van kiírva.

– Nem tudok mást ígérni, mint vért és verítéket, de biztosítani fogjuk a város működését, még ha nem mindenki drukkol is ezért nekünk. Az összefogás szükségességét már sokszor hangoztattam, erre most még nagyobb szükség lenne – emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy mik a 2010-es városi költségvetés sarokszámai úgy reagált, hogy itt még nem mondana számokat, hiszen az országos költségvetés sincs elfogadva, addig pedig nem tudnak tervezni. Jelezte azonban, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben már az idei évben el akarják fogadni 2010-es helyi költségvetést, hogy az intézmények és a civil szféra működése ne akadjon meg jövő tavaszig.

Rákérdeztünk, mekkora lehet a működési hitel összege. Erre azonban a képviselő egyelőre nem kívánt válaszolni. Mint mondta, ez rengeteg dologtól függ, jóslásokba pedig nem kíván bocsátkozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.