- hirdetés -

Egy régi, egész életünket meghatározó élmény vagy autó mindig a legkellemesebb emlékeink közé tartozik – vallja Kaáli Nagy Géza professzor, aki egyedülálló oldtimer motor és autógyűjteménnyel rendelkezik. A Balaton északi partján, Dörgicsén található múzeumában már eddig is számos különleges autócsoda sorakozott, most azonban nem akármilyen egykori világsztárok kedvenc márkáival bővült a kollekció.

Magyarországon és Európa-szerte is különleges gyűjteményre tett szert, viszonylag rövid idő alatt. Mégis szinte minden járgányhoz fűződik valami érdekesség, legyen az személyes emlék, az adott korszak nosztalgiája vagy éppen a régi nagy filmsztárokkal és művészekkel kapcsolatos visszatekintés, akik hasonló járművekkel rótták az utakat a filmvásznon vagy éppen a való életben. Kaáli professzor kameránknak először 2020 nyarán mutatta meg a múzeumot, többek közt egy 1966-os Ford Mustangot.

2020-as felvétel a Kaáli Múzeum bejárásakor

Már akkor tervei között szerepelt, hogy Orosházán is létrehozzon egy motorkerékpárokból álló kiállítást, ez pedig később sikeresen meg is valósult. A 2021-ben, 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg például nagyon szerette a sportos angol gépkocsikat, kedvence az Alvis márka volt, azon belül is a TC108-as. A professzor birtokában egy ilyen ritka autócsoda is van, amit még az Egyesült Államokból történt hazaérkezése során hozatott át. De lássuk a gyűjtemény legújabb darabjait.

Először látható Magyarországon az 1963-ban gyártott francia luxusmárka, a Facel Vega II., amiből összesen 182 darabot készítettek 6,3 literes V8 Chrysler motorral. A világ valaha volt egyik legszebb autójának tartják a mai napig, nem véletlen, hogy a világsztárok közül olyan hírességek is rendelkeztek ilyen autóval, mint Frank Sinatra, Ringo Starr, Pablo Picasso, Cristian Dior és Tony Curtis. Szintén most érkezett az 1960-ban gyártott, kézi váltós Lancia Flaminia GT 2.5 Touring, amit meg olyan filmsztárok vezettek, mint Marcello Mastroianni, Sofia Loren, Brigitte Bardot vagy Audrey Hepburn.

Angliára visszatérve köztudott volt, hogy a tavaly elhunyt II. Erzsébet királynő sokszor használt egy Rover P5b Coupe gépkocsit nem hivatalos ügyeinek intézésére. Egy ilyen típusú kocsit is kiállítottak a napokban Dörgicsén, de a gyűjtemény egyedi darabjának számít egy német Bitter Coupe SC 3.0 is, melyből mindössze 395 darabot gyártottak. Végül a világ legalacsonyabb négyszemélyes autója, a 12 hengeres, 1973-ban gyártott Lamborghini Espada Series 3 is megérkezett, amit a professzor egy svájci gyűjtőtől szerzett be eredeti, gyári állapotában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.