- hirdetés -

A nemrég 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg imádta a sportos angol gépkocsikat, különösen az Alvis márkát kedvelte. A kedvenc Alvis TD21-ese mellett több gyönyörű hasonló típusú autó is parkolt a hercegi garázsban, köztük egy fantasztikus TC108-as. Melyből történetesen Magyarországon is van egy, Kaáli Nagy Géza professzor gyűjteményének egyik legfontosabb darabjaként.

Sokféleképpen szerette kimutatni nemzeti érzületét az angol királynő férjeként Fülöp herceg, melynek fontos része volt többek között a sportos brit autókhoz való ragaszkodása. A kedvence egy ritka autómárka, az Alvis volt, melynek a gyára Coventryben működött 1919 és 1965 között szolgálva ki a brit arisztokráciát.

A hercegnek olyannyira a kedvencévé vált ez a márka, hogy volt idő, amikor 14 Alvis-modell is sorakozott a királyi család garázsában. Ezek közül azonban egy idő után több darabot is eladásra hirdettek, köztük egy 1957-ben készült Alvis TC108G-modellt, melyből a világon mindössze 72 példányt gyártottak.

A professzor régi rajongója a különleges autócsodáknak (Archív fotó: Bojtor Zalán)

– Egy régi, egész életünket meghatározó élmény vagy autó, mindig a legkellemesebb emlékeink közé tartozik – nyilatkozta tavalyi látogatásunkkor dr. Kaáli Nagy Géza professzor, aki egyedülálló autó és motorgyűjteménnyel rendelkezik. A Balaton északi partján, Dörgicsén található múzeumában szinte minden járgányhoz kapcsolódik egy kisebb történet vagy érdekesség. A 100 éves Austin vagy az 1966-os Ford Mustang mellett azonban van még más is. Egy Alvis TC108-as…

A Ripost derítette ki, hogy az akkoriban még az Egyesült Államokban élő professzor úgy döntött, egy ilyen típusú gépkocsit is vásárol gyűjteménye részére, amit aztán hazaköltözésekor szintén áthozatott a tengerentúlról.

– Nagyon kevés ilyen autó volt már akkor is, jelenleg pedig tudomásom szerint 4-5 van üzemképes van belőle a világon. Úgy érzem, jó ízlése volt Fülöp hercegnek, hiszen egy ilyen jobbkormányos Alvis remekül megy. A múzeumom egyik díszének tekintem – mesélte a professzor.

Kiemelt kép: archív, a képen egy másik autó szerepel

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.