- hirdetés -

Közel egyéves munkát követően ünnepélyes keretek között is megnyitották a Kaáli Autó-Motor Múzeum kapuit. A látogatók egyedülálló oldtimer gyűjteménnyel találkozhatnak majd.

– Eljött a nagy nap, ma végre ünnepélyes keretek között is megnyitjuk a múzeumot, ha pedig itt körülnézünk a csodálatos járművek között, látjuk, hogy érdemes volt a fáradtságot és az energiát belefektetni – nyilatkozta még a kezdés előtt Kaáli Nagy Géza professzor, aki tekintélyes oldtimer autó- és motorgyűjteménnyel rendelkezik Dörgicsén található múzeumában.

A professzor elhatározta, hogy Orosházán is létrehoz egy ilyen kiállítást, ami végül az Orosházi Technikai Sportok Egyesületének segítségével valósult meg. A június 19-i rendezvényen a vendégek köszöntését követően Hegyi Ákos, a Táncsics Mihály Gimnázium tanulója adta elő Szabó Lőrinc Gépek című költeményét.

Ismét gazdagodik városunk, létrejött egy olyan kiállítás, mely tovább öregbíti városunk hírnevét. Ablak Orosháza és ablak a nagyvilág felé – hangzott el a köszöntéseket megelőzően, melyet végül maga Kaáli Nagy Géza professzor kezdett meg, felolvasva nemrég megfogalmazott gondolatait, melyet egy korábban kapott kapcsos emlékkönyvbe írt.

– Az emberi kéz a világ legcsodálatosabb teremtménye. A mai nyitóünnepségen az emberi kezek alkotásainak emelünk múzeum formájában örök emléket. Orosházi kézműveseknek, akik szeretett városunkban újították fel és keltették életre a nyugati járműveket, melyek az enyészet és a feledés homálya helyett most itt, rivaldafényben tündökölhetnek. Köszönet mindenkinek, aki ehhez hozzájárult, hogy most itt együtt, közösen ünnepelhessünk. Bátrak voltunk és mertünk nagyot álmodni – hangsúlyozta.

Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán folytatta a köszöntők sorát, kiemelve a rengeteg, csodálatos járművet és az ezzel kapcsolatos emlékeit a leendő vendégek többségének. Hiszen az idősebbeknek biztosan eszébe juthat számos emlékezetes pillanat mondjuk egy Pannóniáról, melyet szívesen idéznek fel újra a járművek közt elhaladva. Biztos benne, hogy sok ember fog idelátogatni és a múzeum igazi gyöngyszeme lesz majd a városnak.

Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke felidézte azokat a korszakokat, amikor a praktikum és a szépség még együtt járt. Mint mondta, akkor nem 6-8 évre készítettek járműveket, hanem egy mélyebb filozófiát követve igyekeztek az örökkévalóságnak alkotni.

– Leesett az állam, ahogy bejöttem, sőt már a befelé tartó úton is, mert egy Ford T-modellbe is ütközhet az ember. Azt gondolom, ez egy országos módon egyedülálló kiállítás, minden orosházi nevében illik megköszönni ezt az elképesztő területet, ahol végre olyan kincsek kerülhetnek elő, melyek egyedülálló élményt nyújtanak majd minden idelátogatónak – tette hozzá.

Ezután a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Lehoczki Botond adta elő harsonán játszott produkcióját, majd a professzor név szerint is megköszönte a tárlat összeállításában résztvevők áldozatos munkáját, egyben ünnepélyesen átadta az épület kulcsát Zilahi Zoltánnak, az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete elnökének. Dr. Blahó János a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket, ahogy mondta, egy szentély jött most létre Orosházán. Végül nem maradt más, mint a szalagátvágás pillanata, melyet követően izgatottan vehették szemügyre a rendezvény vendégei a tárlatot, mely a jövőben várhatóan szombat délutánonként lesz látható az érdeklődők számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.