- hirdetés -

Ismét a Táncsics Mihály Gimnázium vendége volt az intézmény mecénása, dr. Kaáli Nagy Géza professzor, akit ezúttal egy új oldaláról ismerhettek meg a diákok. A kedd délelőtti program során ugyanis a településalapítási ünnepségsorozat keretében egy irodalmi barangolásra invitálták a diákokat és a programok résztvevőit.

Egy zenés produkcióval vette kezdetét április 23-án a Táncsics Mihály Gimnázium irodalmi barangolója, az intézmény, egyben a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai Bakos Margit és Laurovics Anita mutatkoztak be fuvolával. Ezt követően az iskola pedagógusa és a program műsorvezetője mutatta be a hallgatóságnak vendégüket, dr. Kaáli Nagy Géza professzort, akit már mi is számtalan cikkünkben szólaltattunk meg vagy mutattunk be az olvasóinknak.

A professzor Orosháza díszpolgára és a Táncsics Mihály Gimnázium egykori diákja, aki egyben egykori alma materének legnagyobb mecénása, számos magyar és amerikai elismerés, kitüntetés tulajdonosa. Örömmel számoltak be arról, hogy elfogadta meghívásukat, mert bár a diákok is sokat tudtak már dr. Kaáli Nagy Géza életéről, most mégis egy olyan oldalát ismerhették meg, amivel még nem mindenki találkozott.

A kedd délelőtti esemény fő témája ugyanis az irodalom és a költészet volt, előtte azonban az életéről, azon belül is főként a középiskolai évekről, a Táncsics Mihály Gimnáziumban szerzett élményeiről nosztalgiázott kicsit a professzor. Előtte azonban ő maga is készült egy verssel, csakúgy mint tavaly decemberben, a Sámli Bálon elmondott köszöntője során. Az Irodalmi barangolás Orosházán című költemény első három versszaka:

Kissé meghatódva néztem a meghívót
Többször elolvastam, hogy lássam miről szól
Irodalmi óra, verses barangolás
Lámpalázas lettem, mint egy kisiskolás.

Mit fogok mondani – kérdeztem magamtól
Hogy számolok majd be iskolás koromról?
Bár számtalan verset kívülről ismerek
Ezek közül melyek az igazi gyöngyszemek?

Nemcsak olvasom a gyönyörű verseket,
amikor úgy érzem, írni is szeretek
Leírt gondolatok, rímekbe foglalva
Időtállóbbak mint szavakban elmondva

Mint mondta, egyik legmaradandóbb emléke, amit kortársaival állandóan magával vitt, akár Magyarországon, akár az Egyesült Államokban járt, azok a magyar versek. Ez pedig mind a mai napig elkíséri, ezért is írt már ő maga is számos költeményt, amit a professzor mellett a gimnázium tehetséges diákjai is elszavaltak társaiknak a beszélgetés folyamán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.