- hirdetés -

Épp egy évvel ezelőtt, tavaly májusban kerestük fel először Mórocz Győzőt és Guba Borókát, akik nagy fába vágták a fejszéjüket. Világkörüli útra indultak, melyhez saját maguk alakították ki lakóautójukat. A nagy utazás végül szeptemberben vette kezdetét, azóta a legtöbb időt Görögországban töltötték. Jelenleg itthon vannak, de mint mondták, messze még az út vége.

Győző és Boróka tavaly szeptember elején érkeztek meg Görögországba, ahol egészen április elejéig maradtak. Mint mondták, ugyan a terv az volt, hogy a tavasz elejét már máshol töltik, végül annyira jól érezték magukat, hogy tovább maradtak. Novemberben olívát szüreteltek Pylos környékén, ahol egészen karácsony előttig maradtak, részletesebben is felfedezték a tájat.

– A szezon itt véget ért, így kicsit északabbra vettük az irányt, január elejétől Nafplioban és környékén szüreteltük a mandarint és a narancsot. Ez a pénztárcánknak és a hasunknak is jól esett. Ebben a városban már voltunk korábban 2 napon keresztül és már akkor is nagyon tetszett, ezért szerettünk volna a környéken dolgozni. Ezúttal tehát hosszabb ideig maradtunk és egészen sok barátot szereztünk – mesélték.

Sziklát is tudtak mászni a tengerparton, ami februárban a ragyogó napsütésben különleges élmény volt. A szezon vége előtt még néhány helyet meglátogattak az országon belül, főleg olyan helyszínekre utaztak, ahol lehetett sziklát is mászni, mely mindkettőjük számára kedvelt időtöltés. Magyarországra április elején szerettek volna hazajönni egy időre, valamint útba ejteni Albániában és Horvátországban néhány helyszínt, de egy hirtelen meghívásnak eleget téve, rövid úton érkeztek.

A kimaradt részeket persze a későbbiekben szeretnék majd bepótolni, ugyanis lakóautójuk összességében jól bírta a terhelést.
– A kopó alkatrészek közül a kuplung adta meg magát márciusban. Ennek voltak előjelei, de nem számítottunk rá, hogy 3 napig szerelőnél fogunk élni. Szerencsénkre pont Nafplioban történt a dolog, ahol autószerelő ismerősünk is volt.

Egy másik dolog még novemberben ért minket, váratlanul leszakadt a tolóajtónk. Ezt a beépített konyhapult miatt elég macerás lett volna megcsinálnunk, így amellett döntöttünk, hogy majd amikor újra biztos fedél lesz a fejünk felett és rendelkezésünkre áll mindenféle szerszám, akkor javítjuk meg inkább. Addig a tolóajtó használhatatlan volt, az első ajtókon közlekedtünk – idézték fel a nem mindennapi nehézségeket.

Ennek megvolt az előnye és a hátránya is, gyorsan hozzá tudtak szokni. Az ajtót azóta itthon, Orosházán már megjavították, egy egész nap, rengeteg pakolás, pult és elektromos rendszer bontása, 3 ember és számtalan olyan szerszám kellett hozzá, ami nem volt náluk az úton, így nem bánják, hogy itt kerítettek rá sort. Az épített berendezéssel nem volt problémájuk, néhány olyan dolgon alakítottak csak, ami a kényelmüket szolgálta, de ezek csak apróságok voltak (például nagyobb szennyvízkifolyó, vízmérték a műszerfalra, extra felhajtható pult, illetve eszközök, ruhák átszervezése, átpakolása).

– Itthon a családtagjainkat, barátainkat látogatjuk meg, illetve mivel van némi javítanivaló az autón, amire az anyagi feltételeket meg kellett teremteni, így dolgozunk is egy tanyán. Természetesen itthon is kirándulunk, amikor az időnk engedi. A közeljövőben nyugat felé vesszük az irányt, Ausztria, Németország, majd később ősszel Spanyolország és Portugália van tervben. A telet mindenképp Dél-Európában szeretnénk eltölteni – tette hozzá Győző és Boróka.

Mindennapjaikat, az út során szerzett élményeiket és tapasztalataikat az érdeklődők a fiatalok KalandKalap nevű Facebook-oldalán és Youtube-csatornájukon is figyelemmel kísérhetik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.