- hirdetés -

A karácsony a család és a szeretet ünnepe. Azonban a mai világban egyre több stresszel járhat az, hogy mikor, hova menjünk, kinek a családjánál kezdjünk. Éppen ezért egyre többen döntenek amellett, hogy az ünnepi időszakban – legyen az külföld, vagy egy magyarországi kirándulás – elutaznak. Arról, hogy az orosháziak hogyan töltik az ünnepeket a város lakosait kérdeztük.

Az utcát járva érdeklődtünk az emberektől karácsony előtt, ők el szoktak-e utazni külföldre, vagy inkább az itthoni ünneplést részesítik előnyben. Első válaszolónk Molnár Sándor rögtön azt mondta nekünk, hogy ők Orosházán töltik ezt az időszakot. Szegeden élő fia is hazalátogat ilyenkor. – Senki nem utazik külföldre, mindig itt vagyunk karácsonykor és eddig nem is fordult elő, hogy bárki kimaradt volna az ünneplésből. Hagyományaink nekünk a megszokottak, fenyődíszítés, közös ebéd és beszélgetés – zárta gondolatait az orosházi férfi.

– Mi is itthon maradunk karácsonykor. A lányom jön haza hozzánk Szombathelyről, a fiam és a kisebbik lányom pedig orosháziak. Összesen 15-en leszünk a szűk családdal, unokákkal együtt. Ilyenkor nem szoktunk elutazni, hiszen ez egy családi ünnep. Habár volt olyan, hogy ebben az időszakban felmentünk a Mátrába, de akkor is jött az egész család és együtt voltunk – mondta Varga Sándor. – A gyerekek játszanak, együtt vacsorázunk, nálunk ez a hagyomány. Persze az év más időszakában szoktunk utazni, de a karácsony arról szól, hogy együtt legyünk – emelte ki.

A legtöbben egyébként ezzel a gondolatmenettel értettek egyet. A válaszadók nagy részének hagyomány, hogy együtt van a család. Gabnai Csaba és felesége Rita elmondták, ők is a rokonokkal töltik az ünnepeket, azonban a vendéglátás nem náluk történik, így ők csupán ezért utaznak máshová. Mellettük Csehné Forgó Szilviának és családjának is az együtt töltött ünnep a megszokott.

– Sokan vagyunk, sok a gyerek és ilyenkor mindenki hazajön. Amíg a gyerekek kicsik szerintem így is marad, aztán később lehet, hogy már ők is inkább máshol töltik az ünnepeket, élik majd a saját életüket. Amíg viszont lehet, és mindenki szívesen jön, addig együtt vagyunk. Mézeskalácsot sütünk és beszélgetünk, csak jól érezzük magunkat, semmi kötelezettség – mondta. – Emellett persze szerintem teljesen rendben van, ha valaki ilyenkor szeretne utazni, hiszen a szeretet ettől függetlenül örök a család iránt – hangsúlyozta Szilvia.

Fotók: Nagy Kristóf

A megkérdezettek tehát itthon töltik az ünnepeket, utazni közülük senki sem szokott ebben az időszakban. Számukra már hagyomány, hogy ilyenkor együtt van a család.

Kiemelt kép: freepik.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.